ΕΝ.ΑΝ.Υ.Κω: “Ας μας συλλάβουν για απείθεια”- Αδυνατούν να παραλάβουν (άλλους) λαθρομετανάστες.

Λαθρομετανάστες καταφτάνουν καθημερινά στο νησί της Κω. Τόσο το Αστυνομικό Τμήμα, αλλά και το Λιμεναρχείο, αδυνατούν πλέον να παραλάβουν τις “νέες αφίξεις” λαθρομεταναστών, όπως καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, με κοινοποίηση της προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος.

image

Η μεταγωγή (02/04-20.00) 70 λαθρομεταναστών, υπό τη συνοδεία στελεχών του Λιμεναρχείου Κω, στο ΑΤ Κω προκειμένου να τους “στεγάσουν” στο κτήριο του Αστυνομικού Μεγάρου, αφού το Λιμενικό βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του νησιού, και η εικόνα με τα απλωμένα ρούχα, θα προκαλούσε αρνητική αίσθηση στους τουρίστες, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, αφού στο Αστυνομικό Μέγαρο, κρατούνται ήδη 156 λαθρομετανάστες από αλήθεια σύλληψη.
image

Για την κατάσταση ενημερώθηκε η Εισαγγελία και τελικά (02/04-23.00) ελήφθη η απόφαση, να επιστρέψουν οι λαθρομετανάστες, πίσω στο Λιμεναρχείο μέχρι νεοτέρας. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, υπό τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί, αρνείται να παραληφθούν από την Αστυνομική Υπηρεσία οι λαθρομετανάστες, αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
image

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων:

Προς
Κοιν.:1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντ/γο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο
2)Περιφ/κο Αστυν. Δ/ντη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Υπ/γο κ. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ Ι.
3) Β’ Αστυνομική Δ/νση Δωδ/νησου
4) Βουλευτές Νομού Δωδ/νησου
5) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
6) Μ.Μ.Ε.
7) Όλα τα μέλη της Ένωσης

Κύριε Υπουργέ , Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, διότι με τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουμε υπερβεί τους 3900 κρατουμένους για το 2015, (7500 το 2014). Η κατάσταση στα Αστυνομικά τμήματα Κω, Λέρου και Καλύμνου είναι δραματική, όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 10 ατόμων, να φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από 200 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, εμπροσθεν των γραφείων μας, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα του προσωπικού και να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Χθες 2-4-2015 εξωθεν του αστυνομικού τμήματος Κω περίμεναν 250 λαθρομετανάστες να εξυπηρετηθούν, ενώ εντός του αύλιου χώρου υπήρχαν 119 .
Κατά την έξοδο των 119 λαθρομεταναστών στους οποίους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι, οι λαθρομετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν εξωτερικά της Υπηρεσίας εισέβαλαν βιαίως στον εσωτερικό αύλιο χώρο του Α.Τ. Κω με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άτυπη κατάληψη της υπηρεσίας από αυτούς.

Από την έντονη δυσοσμία που επικρατεί στον αύλιο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Κω εξαιτίας του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, δύο συνάδελφοι παρουσίασαν λιποθυμικά επεισόδια και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σημειωτέον πολλοί εκ των μεταναστών, προέρχονται από αφρικανικές χώρες και κατά την είσοδο τους δεν γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του προσωπικού και των οικογενειών μας.. Όλη η παραπάνω κατάσταση αντίκειται στην υπ’ αριθμ. 1604 / 15 / 298354 από 14-02-2015 Δ/γη Α.Ε.Α./Κ.ΑΠ.Σ/Δ-ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΑΝ. ΜΕΤΑΝ/ΣΗΣ Αποτελεσματικότερη διαχείριση κρατουμένων προς επιστροφή / απέλαση αλλοδαπών. Πρόβλεψη για υπηρεσίες ιατρικού ελέγχου μη νόμιμων μεταναστών, Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού.
Επειδή η άφιξη λαθρομεταναστών προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, και η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ώστε να εξευρεθεί αμεσα χώρος για την υποδοχή και την προσωρινή διαμονή των των μεταναστών.
Ζητούμε άμεσα να αποσπασθούν αστυνομικοί από την υπόλοιπη χώρα για ενισχυθούν οι υπηρεσίες των νησιών στη διαικπαιραίωση των διαδικασιών ασύλου ή να μεταφέρονται στην Αθήνα για την διαικπαιρεωση τους.
Δεν αντέχουμε άλλο.
Οι αντοχές μας έφτασαν στο όριο.
Ζητάμε : Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης – Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

image

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport