ΕΜΥ: Προειδοποίηση για μεταστροφή του καιρού και έντονη κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρεται σε προειδοποιητική ανακοίνωση ενημέρωσης

Με αξιολόγηση στοιχείων όπως προκύπτουν από μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΕΜΥ, αναμένουν την εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για σχηματισμό ισχυρού βαρομετρικού συστήματος με αξιοσημείωτη πτώση της θερμοκρασίας και σημαντική ενίσχυση των ανέμων, με τις ριπές να αγγίζουν ακόμα και τα 9BR.

Όπως προβλέπεται, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (04/11) θα σημειωθούν φαινόμενα τα οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου (05/11) θα ενταθούν στην δυτική Στερεά, τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα αυτά, θα επεκταθούν στη διάρκεια της ημέρας και στον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό της χώρας, καθώς και στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια τμήματα της Πελοποννήσου.

Ενώ ενδέχεται σε τοπικό επίπεδο να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της διάρκειας των φαινομένων, με ιδιαίτερη εστίαση στην Ήπειρο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, καθώς και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Την Κυριακή (06/11), τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, με τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες να εντοπίζονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στην ανατολική, την νοτιοανατολική και ιδιαίτερα στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, καταλήγοντας στην πορεία μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι  τόσο το Σάββατο (05/11) όσο και την Κυριακή (06/11) θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις όπου τοπικά θα είναι θυελλώδεις, αγγίζοντας οι ριπές ακόμα και τα 9BR. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά και νότια δεν αναμένεται ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 19ºC με 20ºC.