Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων σε εκκλησίες και ανήμερα το Πάσχα- Πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις

Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόλις κλείσουν καταστήματα και σουπερμαρκετ, έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, σε εφαρμογή τα αυστηροποιημένα μέτρα για τις άσκοπες μετακινήσεις με διπλασιασμό προστίμων και αφαίρεση πινακίδων

Σε εφαρμογή των μέτρων περιοριστικών μέτρων για άσκοπες μετακινήσεις, λειτουργία σε εκκλησίες και αποτροπή συνωστισμού ανήμερα το Πάσχα, τίθενται σε εφαρμογή από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (18/04-21.00) μία ώρα μετά το κλείσιμο των σούπερμάρκετ και των καταστημάτων, έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, περίπου 5.000 Αστυνομικοί έχουν διατεθεί σε εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται το ψήσιμο του οβελία, ωστόσο απαγορεύεται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις

Η έντονη ανησυχία των Αρχών, και των επιστημών υγείας, έγκειται στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ, και συνωστισμός σε εκκλησίες, με ψευδή δήλωση σε χρήση κωδικών μετακίνησης χωρίς σοβαρό λόγο. Η αθρόα προσέλευση στις αγορές τις ημέρες του Πάσχα έξω από τα σούπερ μάρκετ – σε όλη την επικράτεια- οδήγησε την Κυβέρνηση να προχωρεί σε παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά 1,5 ώρα ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή (17/04), σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πιθανότητα έντονου συνωστισμού. Τα μέτρα θα εντατικοποιηθούν ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, και τα πρόστιμα διπλασιάζονται, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί πολίτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια και αυλές.

Εν τω μεταξύ, από την Πολιτεία, και με τις εισηγήσεις των επιστημών, διαμορφώνεται πλάνο για σταδιακή αναστολή περιορισμών από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και έως το τέλος Ιουνίου

«Σε όσες περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία, κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις», σχολίασε (16/04) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αν  υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα».

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ  «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και
β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.