ΕΛΑΣ: Πρωτόκολλα ανταπόκρισης των Αστυνομικών σε ενδοοικογενειακή, που δεν ακολούθησαν στην υπόθεση της Κυριακής Γρίβα

Για τη δολοφονία της Κυριακής  Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, στη σκοπιά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση

Όπως παρατίθενται τα γεγονότα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα το βράδυ της Δευτέρα (01/04) «περί την 22:10 ώρα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της. Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της» αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση.

Χωρίς να αναφέρεται στους χειρισμούς (που δεν έκανε) της Αξιωματικού Υπηρεσίας, του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, η οποία προέτρεψε την Κυριακή Γρίβα να καλέσει το “100” για να “ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση”, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ συνεχίζει μετά την έξοδο της 28χρονης από την Αστυνομική Υπηρεσία.

«Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε» συμπληρώνει η αστυνομική ανακοίνωση.

Σε αυτό το σημείο η επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται σε “κοντινή απόσταση” (σσ στο Αστυνομικό Τμήμα) ενώ η 28χρονη βρισκόταν ακριβώς έξω από τη σκοπιά στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση από τον πρώην σύντροφό της. Ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα, υπήρχαν αστυνομικοί σε βάρδια (ήταν ώρα αλλαγής της Υπηρεσίας) ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να αποτρέψει το δράστη, ο οποίος με το ίδιο μαχαίρι αυτοτραυματίσθηκε.

«Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση» ολοκληρώνεται η ενημέρωση για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από την ΕΛΑΣ, ενώ η ανακοίνωση επιδίδεται σε κοινωνιολογική ανάλυση για τις μεθόδους ανταπόκρισης (που στην υπόθεση της Κυριακής Γρίβα δεν ανταποκρίθηκαν) από την ΕΛΑΣ, σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button)».