ΕΛΑΣ: «Να τι έγινε στο Εφετείο»- Τα όσα ήταν σε εξέλιξη στα επεισόδια λίγο πριν και μετά την ανακοίνωση της απόφασης (video)

Η απάντηση τις Ελληνικής Αστυνομίας εν αναμονή της απόφασης της 7ης Οκτωβρίου και  τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών
Τα όσα ήταν σε εξέλιξη σε πραγματικό χωρόχρονο έχουν καταγραφεί σε βιντεοληπτικό υλικό διάρκειας 07:32” από το drone της Ελληνικής Αστυνομίας, ελάχιστα πριν την ανακοίνωση της απόφασης έως και την αποχώρηση των συγκεντρωμένων και την επέκταση επεισοδίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως.
Στο βιντεοληπτικό υλικό, δεν υπάρχουν παρεμβάσεις ,και ο χρόνος είναι συνεχής. Σε σημεία που ο χρόνος “παγώνει” προκύπτει ειδικό ενδιαφέρον αυταπόδεικτης επισήμανση για τη δράση που είναι σε εξέλιξη στο επίμαχο στιγμιότυπο, “φωτογραφίζεται από το ίδιο το βίντεο το γεγονός και για 3 δευτερόλεπτα παίζει η φωτογραφία. Μετά το βίντεο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε” διευκρινίζεται από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Τετάρτη 07/10 2020, ΩΡΑ 11.54.35
– Στις 11:54:36 διακρίνονται τα χειροκροτήματα για την ανακοίνωση της απόφασης, από τους συγκεντρωμένους εξωτερικά του Εφετείου επί της Λ.Αλεξάνδρας .
– Στις 11:54:59 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, διακρίνεται η απόρριψη αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην γωνία Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.
– Από το αντιεξουσιαστικό μπλοκ ξεχωρίζουν δύο ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια επιχειρούν αριστερά και δεξιά ( με οπτική το Εφετείο) της κλούβας που έχει τεθεί στη συμβολή από Λουκάρεως με παράταξη προς Β. Σοφίας σε χρόνο 11:55:08 έως 11:58:10 διακρίνονται οι βανδαλισμοί με κοντάρια στα παράθυρα των υπηρεσιακών οχημάτων –σπάνε τζάμια στην πρώτη σε διάταξη κλούβα.
– Ενώ επιχειρούν εφόρμηση με ρίψη καπνογόνου 11:55:16 προς τις Αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ που έχουν διατεθεί στο σημείο καθώς σε χρόνο 11:55:18 δύο ταυτόχρονα συντονισμένες επιθέσεις με πυροσβεστήρα μεταξύ της 1ης και 2ης κλούβας, και περιορισμένες ρίψεις νερού – καταρχήν –
– Στη συνέχεια 11:55.39 από τις Αστυνομικές δυνάμεις γίνεται περιορισμένη ρίψη δακρυγόνου κόνεως (σκόνης, που δεν δημιουργεί νέφος και δεν διαχέεται σημαντικά) με τη φορά του ανέμου σε κατεύθυνση από Β.Σοφίας προς Πεδίον Άρεως, με τη διάχυση μακριά από τον κύριο όγκου της συγκέντρωσης, και προς την κατεύθυνση του αντιεξουσιαστικού μπλοκ (επί της Λ. Αλεξάνδρας περίπου στα 30 μέτρα σε ευθεία απόσταση).
– Ενώ οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών συνεχίζονται για τα επόμενα 20 δευτερόλεπτα ενώ οι ρίψει νερού 11:55:55 είναι συνεχής από τις Αστυνομικές δυνάμεις .
– Οι εφορμήσεις από τους αντιεξουσιαστές κατά των Αστυνομικών συνεχίζονται ενώ 11:56:22 γίνεται επίθεση με δακρυγόνο και πυροσβεστήρες.
– Δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, στις 11:56:50, ο χώρος μπροστά από τις δύο κλούβες έχει αδειάσει από κόσμο και διακρίνεται στις 11:59:30 η αποχώρηση του κυρίου όγκου της συγκέντρωσης προς την Β. Σοφίας, εξελίσσεται ομάδα .
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ., “έως την αποχώρηση των συγκεντρωμένων, η Αστυνομία έχει κάνει χρήση 3 δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας και 1 δακρυγόνου νέφους. Έχει κάνει ρίψεις νερού σε ακτίνα που ενοχλεί κατά μέγιστο το 8-10% των συγκεντρωθέντων. Η Αστυνομία σε αυτό το 4-5λεπτο αποτρέπει την πυρπόληση σε 2 κλούβες και υποχρεώνει τους επιτιθέμενους να αποκοπούν από την συγκέντρωση και χωρίς να βρουν διέξοδο προς το κέντρο της πόλης να κατευθυνθούν προς το Πεδίο του Άρεως».
Συμπερασματικά επισημαίνεται στην Αστυνομική ανακοίνωση, “κατά συνέπεια οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, οι διαμαρτυρίες για αναίτια διάλυση δεν προκύπτουν. Επίσης διαψεύδονται όσοι μίλησαν για «προσπάθεια» της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση . Το μόνο που αν και δεν εμφανίζεται μπορεί να ειπωθεί είναι πως η έναρξη των επεισοδίων επιτάχυνε την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων “, ενώ προστίθεται η επισήμανση ότι «το βίντεο δείχνει πανοραμικά με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη. Δεν διαψεύδει τις εικόνες βίντεο που έχουν έως σήμερα παρουσιασθεί, συμπληρώνει όμως την εικόνα τους γιατί αυτά είχαν τραβηχτεί από χαμηλά .
Όσοι βιάστηκαν ακόμη μια φορά σε συμπεράσματα, στη συνήθεια της καταγγελίας και στην κομματική εκμετάλλευση των θλιβερών επεισοδίων, δείχνουν ότι δεν αντέχουν μια σοβαρή, δημοκρατική Αστυνομία” .
Από την Ελληνική Αστυνομία, “το βίντεο δίνεται στην δημοσιότητα γιατί αυτή η δημοκρατική Αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί. Κι ενημερώνει γιατί χρειάζεται την συνεργασία των πολιτών στην περιφρούρηση του δικαιώματος τους του συνέρχεσθαι. Οφείλει επίσης να βελτιώνεται ώστε οι λίγοι, όσο κι όπως κι αν καλύπτονται, να μην μπορούν να αποτρέπουν τους πολλούς, ούτε να καίνε την πόλη”.