Εφετείο΄: Παρόντες καταδικασθέντες οι πρώην βουλευτές Ματθαιόπουλος, Ηλιόπολους, Κασιδιάρης, Γερμενής

Η δικονομική διαδικασία επί των αιτημάτων από τους καταδικασθέντες, υπερ της χορήγησης αναστολής των ποινών

Διακοπή για την ερχόμενη Δευτέρα (19/10) στις 11 το πρωί, οπότε θα αγορεύσει η Εισαγγελέας Έδρας για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Συνεχίστηκε για μια ακόμη ημέρα (16/10) η δικονομική διαδικασία επί των αιτημάτων από τους καταδικασθέντες, με την υπεράσπιση και μάρτυρες να επιχειρηματολογούν υπερ της χορήγησης αναστολής των ποινών.

Τελευταίο αίτημα, πριν τη διακοπή της συνεδρίασης την Παρασκευή (16/10) διατυπώθηκε από το συνήγορο του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης , Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο Δικαστήριο. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, που όπως τονίστηκε έχει ήδη επέλθει στον ίδιο και στην οικογένειά του .
– H υπεράσπιση του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ανέγνωσε τη δήλωσή του και ανέφερε ότι δε θα ζητήσει τίποτα από το Δικαστήριο, «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Τους λόγους αιτήματος αναστολής του εξέθεσε αυτοπροσώπως ο Γιώργος Γερμενής. «Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου». Ο συνήγορός του αιτήθηκε αναστολή με κατ΄οίκον περιορισμό και εφαρμογή του ευεργετήματος με «βραχιολάκι».

Aναστολή στην εκτέλεση της ποινής του Χρήστου Παππά ζήτησε από τους δικαστές η υπεράσπιση του, «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση» είπε ο συνήγορος.

Στο Εφετείο παρίσταται αυτοπροσώπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικασθεί μεταξύ του «διευθυντηρίου». «Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση και να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η Εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις , όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω (την αναστολή) δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι έρθει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή (..) Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου), δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Παρόντες στη διαδικασία και οι επίσης καταδικασμένοι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος (για ένταξη ) και Αρτέμης Ματθαιόπουλος (για διεύθυνση) σε εγκληματική οργάνωση. «Παρά τη πικρία μου και τη στεναχώρια μου για την καταδίκη και θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να πάω στον επόμενο βαθμό. Έχω εκτίσει 18 μήνες προφυλάκισης. Θέλω να πάω στο εφετείο για να βγάλω το στίγμα από πάνω μου, όχι τόσο για μένα αλλά για τις κόρες μου (..) το 12 γνώρισα τη σύζυγό μου, όπως είχα πει στην απολογία μου φυλακίστηκα ένα μήνα μετά το γάμο μου (..) Η κόρη μου γεννήθηκε 13 μέρες αφού φυλακίστηκα. Η χειρότερη τιμωρία ήταν ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μέσα στον Κορυδαλλό. Βγαίνω έξω τον Ιούλιο του 15 , τηρώ απαρέγκλιτα τους όρους, έχω μόνιμη κατοικία. Έχω ξεκινήσει μια εργασία εδώ κ κάποιους μήνες, πώληση βιολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Από σας θέλω μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογένεια μου. Δε ζητώ κάτι παράλογο. Να σας πω ότι θα πληγωθούν τα μικρά παιδιά; Ότι βλέπουν παιδοψυχολόγο; Σας παρακαλώ μη με εξοντώσετε εμένα και την οικογένειά μου. Έχουμε και μάρτυρα τον αδερφό μου», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με το συνήγορό του να υποστηρίζει, «..Όταν είχε περιοριστικούς όρους είχε κάνει αίτηση για να πάει στο εξωτερικό . Όντως έγινε δεκτή και πήγε στο συμβούλιο της Ευρώπης. Θα μπορούσε να έχει πάει στις Βρυξέλλες και να εξαφανιστεί, όμως δεν έκανε κάτι τέτοιο. Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, ήταν ο μόνος βουλευτής που πάλεψε για να μην γίνονται βίαιες ενέργειες» Ενώ παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισής του και ο ιερέας αδελφός του .

Στην τοποθέτησή του, ο συνήγορος των καταδικασμένους Δημήτρη Αγριογιάννη και Κων/νο Παπαδόπουλο, ανέφερε, «Πως είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Έλληνες με επτά χρόνια… (.. ) η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Η συνήγορος του πρώην Βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ανέφερε, «.. δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του», και ζήτησε αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της, «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς (..) Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται Βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταία οι δικαιώματος το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς» Ενώ έγινε ξεχωριστή αναφορά ότι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2013 με μετακίνηση προς τον προφυλακισμένο -τότε – σύζυγό της (σσ Νίκο Μιχαλολιάκο) και στο φαρμακείο ενώ στη συνέχεια της επετράπη η μετάβασή της τρεις φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Η υπεράσπιση του Αντώνη Γρέγου αιτήθηκε την επιβολή περιορισμού με «βραχιολάκι» και δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση.

Αναστολή της ποινής του αιτήθηκε και ο Στάθης Μπούκουρας μέσω της συνηγόρου του, καθώς έχει εκτίσει 12 μήνες και «..μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» Μεταξύ των μαρτύρων παρέστη και ένας Μητροπολίτης, και κατέληξαν ως υποστήριξη, προς την Έδρα, «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Για τον καταδικασθέντα Μιχάλη Αρβανίτη, η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε στο προκεχωρημένο της ηλικίας του, καθώς όπως αναφέρθηκε αν εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε, θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι ήδη 75ετών.

Ο συνήγορος του Πολύβιου Ζησιμόπουλου υποστήριξε ότι ο εντολέας του «δεν είναι φυγόποινος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο».

Η δικονομική διαδικασία συνεχίζεται ενώ αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί με την τελική ετυμηγορία του Α Τριμελού Εφετείου Κακουργημάτων .