EΛΑΣ: Οι «μοναχικοί λύκοι» της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Με “έμμισθους” εσωτερικούς πληροφοριοδότες σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σε αυτοσχέδια τζαμιά, επιχειρεί η Ελληνική Αστυνομία να εντοπίσει “μοναχικούς λύκους”.

Με «έμμισθους»… insiders (εσωτερικούς πληροφοριοδότες) σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως και σε αυτοσχέδια τζαμιά, επιχειρεί η Ελληνική Αστυνομία να αποτρέψει ή να εντοπίσει την ενεργοποίηση «μοναχικών λύκων» σε αυτά.

Ο συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχε ηχήσει τον περασμένο Ιούλιο μετά την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου έδρασε ένας τέτοιος «μοναχικός λύκος», σκορπώντας τον θάνατο. Μετά τη νέα επίθεση στο Βερολίνο με το ίδιο ασύμβατο «όπλο» μαζικής δολοφονίας και παρόμοιο προφίλ δράστη, αυτός ο συναγερμός ήχησε εντονότερα και έχει προκαλέσει την αύξηση των ερευνών, ελέγχων και ενδυνάμωσης του πληροφοριακού δικτύου, στα κέντρα φιλοξενίας και σε χώρους με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, που είχε αναπτυχθεί στον σχεδιασμό του περασμένου καλοκαιριού.

«Στρατολόγηση» και εκτίμηση κινδύνου

Αρμόδια στελέχη ειδικών υπηρεσιών είχαν «στρατολογήσει» και ενεργοποιήσει εσωτερικούς πληροφοριοδότες μέσα σε δομές φιλοξενίας και hot spots προκειμένου να έχουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις και ενέργειες ύποπτων ατόμων, οι οποίοι είχαν το προφίλ ενός εν δυνάμει «μοναχικού λύκου».

Την ίδια ώρα είχαν έρθει σε επαφή με επαγγελματίες αυτοκινητιστές, υπεύθυνους εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, φορτηγών, ελικοπτέρων, μικρών αεροπλάνων ακόμη και σκαφών αναψυχής, προκειμένου να υπάρξει μία ενημέρωση για τον βαθμό ενδεχόμενης απειλής και την ανάπτυξη μιας συνεργασίας έγκαιρης ανταλλαγής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούσαν ύποπτους «ενοικιαστές» ή «απαγωγείς» τέτοιων μέσων κίνησης. Από αυτόν τον αστυνομικό σχεδιασμό που αφορούσε κυρίως την ανάλυση των «εσωτερικών πληροφοριών» δεν είχαν προκύψει ενδείξεις κινδύνου για χαρακτηρισμένους υπόπτους.

Η ανυπαρξία ενδείξεων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στην ουδέτερη στάση μας απέναντί τους αλλά και στο γεγονός πως προς το παρόν δεν υπάρχουν χώροι φανατικών ισλαμιστών, όπως σε Γαλλία και Βρυξέλλες, που θα μπορούσαν να παρακινήσουν σε τέτοιες ενέργειες και να παράσχουν εφόδια για την διάπραξή τους. Βέβαια το κλείσιμο των συνόρων και τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις διελεύσεις προς την Ευρώπη, μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο τα πράγματα ακόμη και στην Ελλάδα, από «μεμονωμένους» ισλαμιστές που μπορεί να θελήσουν να δράσουν ακόμη και εδώ.

Οι αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται τον προσηλυτισμό… υποχρέωσης. Δηλαδή την περίπτωση κάποιος εγκλωβισμένος τζιχαντιστής παρέχοντας βοήθεια σε κάποιους μετανάστες, τους προκαλέσει το συναίσθημα ανταπόδοσης και συμμετοχής σε πυρήνα ή αυτόνομα ως «μοναχικός λύκος». Προς το παρόν δεν υπάρχει βάσιμη πληροφορία τέτοιου κινδύνου ή ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης ανάλογου βαθμού. Οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το πληροφοριακό δίκτυο και να διευρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ξένες διωκτικές αρχές, οι οποίες μέχρι και τις επιθέσεις των Βρυξελλών εμφανίζονταν απρόθυμες και εσωστρεφείς.

«Ασφαλείς αλλά ανήσυχοι»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε συνεντεύξεις του είχε εκφράσει την ανησυχία τροφοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, μέσω της γκετοποίηση μειονοτικών ομάδων και της περιθωριοποίησή τους.

«Με την έλλειψη κατάλληλης παιδείας και πολιτικής ενσωμάτωσης σε αυτούς τους πληθυσμούς, βρέθηκε χώρος για κάποιους ακραίους να περάσουν τις ιδέες τους, την προπαγάνδα τους, την αντίληψη αυτή την ακραία και να κάνουν το κακό με αυτές τις τεράστιες επιπτώσεις που βλέπουμε, που είδαμε σε απανωτά περιστατικά στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό» είχε επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια σχετική πληροφόρηση για τη χώρα μας είχε δηλώσει αινιγματικά:

«Είναι ασφαλέστατη η χώρα μας, δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση. Και ξέρετε αυτό υπονόησα πριν ότι οι λανθασμένες πολιτικές διευκόλυναν…Το κακό ξέρετε δημιουργείται και ευνοείται όταν και το κατάλληλο περιβάλλον υπάρχει. Εδώ στη χώρα μας, υπήρξε μια πολιτική διαφορετική, μια πολιτική συνύπαρξης με άλλους πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και η πολιτική πολλών δεκαετιών ήταν χτισμένη πάνω σε αυτή την αντίληψη. Όμως, ξαναλέω, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να καλλιεργείται η πολιτική της ενσωμάτωσης, πρέπει να δίνουμε βάση στην παιδεία, πρέπει να προσέχουμε και να παρακολουθούμε, από πλευράς αστυνομικής, τα περιστατικά ριζοσπαστικοποιημένης εξέλιξης κάποιων ανθρώπων. Χρειάζεται και γενικότερη πολιτική, χρειάζεται όμως και η αστυνομική επιτήρηση».

Ο δείκτης επιπέδου κινδύνου για την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας από μέλη του ISIS στην Ελλάδα, βρίσκεται στην βαθμίδα 2, από τον Νοέμβριο του 2015, όπως την είχαν τοποθετήσει στελέχη μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών κρατών, εξαιτίας των κλειστών συνόρων και του ενδεχόμενου εγκλωβισμού στρατολογημένων μελών του στη χώρα μας.

Η «προφητεία» της Europol

Μετά την «προφητική» έκθεση της Europol, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 2 Δεκεμβρίου, και ανέφερε πως η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδο των εορτών, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενεργοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον υπάρχον σχεδιασμό της. Η έκθεση επεσήμαινε τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθέσεων του ISIS σε Γαλλία, Βέλγιο,  Γερμανία, Ολλανδία και  Βρετανία, με αφορμή το… χαμένο έδαφος των τζιχαντιστών στο Χαλέπι και τα συριακά εδάφη. «Το Ισλαμικό Κράτος έχει οργανώσει αρκετές δεκάδες στελεχών του στην Ευρώπη,  ώστε να εξαπολύσουν στο “εγγύς μέλλον” τρομοκρατικές επιθέσεις κατά “μαλακών στόχων” για να σπείρουν το φόβο στο κοινό», ανέφερε η έκθεση της Europol.

«Αντιτζιχαντιστικές» γιορτές

Πολύ πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., δημιούργησε μια «Γενική Ασφάλεια Εορτών» σε μία προσπάθεια διασφάλισης της αγοραστικής κίνησης, καταναλωτών, πολιτών και επαγγελματιών της πρωτεύουσας, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ.  είναι η εμφανής αστυνόμευση σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα και δρόμους με αυξημένη εμπορική κίνηση, όπου την εορταστική περίοδο παρατηρείται αύξηση σε ληστρικές επιδρομές του δρόμου σε βάρος ηλικιωμένων, καταναλωτών και ιδιοκτητών καταστημάτων. Με τα νέα δεδομένα της επίθεσης του Βερολίνου, ο σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται και περιλαμβάνει και «αντιτρομοκρατικό» χαρακτήρα.

Οι εντολές που έχουν δοθεί αφορούν κυρίως τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και πληρώματα περιπολικών της Άμεσης Δράσης  για την έντονη περιφρούρηση μεγάλων εμπορικών κέντρων και δρόμων με μεγάλο συνωστισμό πολιτών εξαιτίας των εορτών, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη επισήμανση ύποπτων ή «ορφανών» οχημάτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την αυξημένη επαγρύπνηση, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε σταθμούς λεωφορείων, Μετρό και ΗΣΑΠ, για τον εντοπισμό ύποπτων ή ασυνόδευτων αποσκευών και δεμάτων.

Εντολές εγρήγορσης έχουν δοθεί στους επικεφαλής αξιωματικούς στα ελληνικά νησιά, και αυξημένη επιτήρηση ξενοδοχείων και χώρων διαμονής αλλοδαπών, οι οποίοι προέρχονται από στοχοποιημένες εθνικότητες. Αντίστοιχες εντολές αυξημένων ελέγχων έχουν δοθεί στα «αντιτζιχαντιστικά» κλιμάκια στελεχών της ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας, που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα ελληνικά νησιά και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Στρατολογητής «μοναχικών λύκων» πέρασε από την Ελλάδα

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» γινόταν λόγος για διέλευση από την χώρα μας του νούμερο ένα καταζητούμενου Γάλλου τζιχαντιστή  Ρασίντ Κασίμ, στο δρόμο της επιστροφής του στα εδάφη που ελέγχει ο ISIS σε Ιράκ και Συρία. Αυτή τη διέλευση μνημόνευε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μια χώρα τράνζιτ (μεταβατικός σταθμός) για τρομοκράτες πρώτης γραμμής, είτε στο ταξίδι τους προς Ιράκ και Συρία είτε στην επιστροφή τους σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο ακαδημαϊκός ερευνητής θεμάτων διεθνούς τρομοκρατίας, Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, στον οποίο μίλησε ο καταζητούμενος ανέφερε:

«Κατάλαβα απλά ότι χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως χώρα-τράνζιτ. Δεν μου είπε οτιδήποτε παραπάνω από ποιο σημείο της Ελλάδας πέρασε στην Τουρκία ή πόσο καιρό παρέμεινε στη χώρα σας». Η φράση του Κασίμ που μάλλον ανησύχησε περισσότερο από κάθε άλλη ήταν: «Πιστεύουμε ότι ακόμα και μια μικρή επίθεση σε μη μουσουλμανικό έδαφος είναι καλύτερη από μία μεγάλη επίθεση στη Συρία. Όσο κλείνει μία η πόρτα για τη διέλευση μεταναστών, τόσο ανοίγει μία άλλη για τους τζιχαντιστές».

Χρησιμοποιώντας το κρυπτογραφικό σύστημα επικοινωνίας Telegram, ο 29χρονος είναι ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται η ιδεολογική καθοδήγηση και οργάνωση μίας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους» στη Γαλλία. Ανάμεσα τους ο αποκεφαλισμός του ιερέα Ζακ Χάμελ μέσα στον καθολικό ναό του Ντε Ρουβριέ στο Σεντ Ετιέν και το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου δύο αξιωματικών της Αστυνομίας στο προάστιο Μαγκναβίλ του Παρισίου. Στον «στρατολογητή» αποδίδεται σε γαλλικά δημοσιεύματα και το σχέδιο ανατίναξης ενός παγιδευμένου με φιάλες υγραερίου αυτοκινήτου, πολύ κοντά στην Παναγία των Παρισίων, το οποίο απετράπη την τελευταία στιγμή από τις γαλλικές Αρχές που συνέλαβαν τρεις γυναίκες και έναν ανήλικο λίγο πριν σκορπίσουν ξανά τον θάνατο και τον τρόμο.

Όσον αφορά στον λογαριασμό του 29χρονου «στρατολογητή» στο Telegram, με το ψευδώνυμο «Sabre de Lumière», απενεργοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα.

______________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος