ΕΛΑΣ: Ενδοεπικοινωνία ..με παράσιτα στο αναλογικό

Από τις 31Ιουλίου οι ψηϕιακές διαβιβάσεις της ΕΛΑΣ, έχουν «σιγήσει», όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Παραπολιτικα”, οι επικοινωνίες των Αστυνομικών έχουν επιστρέψει στο αναλογικό σύστημα, σε προ Ολυμπιακών Αγώνων εποχή, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2004(!).

image

Το Ελληνικό Δημόσιο, υπογράϕει σύμβαση με τη Γερμανικών συμϕερόντων SIEMENS, για την εγκατάσταση του «Ψηϕιακού Συγκαναλικού Ραδιοδικτύου Επικοινωνιών» ..το TETRA, το οποίο τίθεται σε λειτουργία στα μέσα Ιουνίου σχεδόν ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η μη ανανέωση της σύμβασης (31/07 2014), είχε ως αποτέλεσμα οι επικοινωνίες να περάσουν, σε αλλη εποχή συμφωνσ με το δημοσίευμα στα “Π”.
Το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ, έχει να περιγράψει δεκάδες καθημερινές καταστάσεις επιχειρησιακής δράσης, με τις διαβιβάσει τους να «πιάνουν»… ΤΑΞΙ, σε άλλες περιπτώσεις ραδιοερασιτέχνες, και νταλίκες.. όταν δεν ακούνε τα υπόκωϕα παράσιτα.
«Μου θύμιζαν της παλιές συνδέσεις του ΟΤΕ που έμπαινε ο άλλος στη γραμμή σου και μιλούσε και άκουγες τη συζήτηση των άλλων και ρωτούσες του στυλ “ναι, ποιος είναι στη γραμμή, παρακαλώ;” και κάτι τέτοια!» σχολιάζουν μεταξύ τους σε ϕόρουμ οι ίδιοι οι Αστυνομικοί διασκεδάζοντας με σαρκασμό τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την «σιγή ασυρμάτου»..
Το αναλογικό σύστημα, όπως διατυπώνεται από τους ίδιους τους ενστόλους, στα “Π”,  «έχει χειρότερη ποιότητα ήχου, με το προσωπικό να πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή, στην εκπομπή- λήψη και καθαρή διαβίβαση, και όχι στην επιχειρησιακή δράση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους» επισημαίνουν συνδικαλιστές των ενστόλων, οι οποίοι με επιστολές τους προς το Αρχηγείο και το Υπουργείο έχουν επισημάνει τα προβλήματα.
Όπως επισημαίνουν τα πληρώματα της ΔΙΑΣ, στην εφημερίδα, η κατάσταση με το TETRA ήταν καλύτερη, με τις ομάδες – τέσσερα ή έξι άτομα- αν και ο ασύρματοι δεν επαρκούσαν για όλα τα άτομα, με τα πληρώματα να μοιράζονται ανά ομάδα έναν ή δύο στην καλύτερη περίπτωση ασυρμάτους, και με πατέντες, ώστε να «ακούν» όλα τα μέλη της ομάδας τις διαβιβάσεις του κέντρου. «Είχαμε επαϕή με τον τομέα(σσ την περιοχή Αστυνόμευσης της κάθε ομάδας) Ξέραμε πώς κινείται ο δράστης, μετά από μια ληστεία. Προχθές στον τομέα, είχαμε τρεις ληστείες, διαδοχικά, η μία πίσω από την άλλη Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Ίλιον.. Θυμήθηκα ξανά όταν πρωτοήρθα στην ομάδα.. Και θέλουν να μας καταργήσουν, εμάς, τους «αντιπαραγωγικούς» ΔΙΑΣ, μας έχουν δώσει ένα περιπολικό με χιλιόμετρα που πάνε κι έρχονται Αυστραλία, και λένε «τώρα, η εγκληματικότητα αντιμετωπίσθηκε, εσείς, για να έχετε αντικείμενο, θα γίνεται πληρώματα περιπολικών». Η εγκληματικότητα δε μειώνεται σήμερα και αύριο δεν υπάρχει, κάθε μέρα δίνουμε μάχη για να είναι ασϕαλής ο πολίτης. Και μπαίνουμε στα περιπολικά, και δεν ακούμε την άλλη ομάδα από τον ίδιο τομέα. Θα πρέπει, να πάρω τηλέϕωνο (σσ από το προσωπικό τους κινητό, δεν διαθέτει η υπηρεσία) το κέντρο, να με ενημερώσει, και αν δεν «μιλάει»… Μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναλογιστεί, τι μπορεί να συμβεί στο ενδεχόμενο κατάστασης ανάγκης, ή ένοπλης συμπλοκής, και τρομοκρατικού χτυπήματος, προκειμένου να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συντονιστούν οι Αστυνομικές δυνάμεις του επιχειρούν. «Ενδεχομένως ο χρόνος να μην είναι με το μέρος μας» αναϕέρουν Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στα “Παραπολιτικα” και έχουν δει το χρόνο να μη λειτουργεί υπέρ τους σε ένοπλο, σε μια «απλή» αναγγελία συναγερμού, χωρίς ασυρμάτους, γιατί ήταν εκτός εμβέλειας του κέντρου τους, και ας ήταν στον τομέα τους.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Αστυνομικών στην εφημερίδα, «σε όλες τις χώρες αναπτύσσονται τα συστήματα επικοινωνιών, στην υποστήριξη του έργου των Αστυνομικών, στην Ελλάδα, επιλέγουμε στις «παλαιές σταθερές» απαρχαιωμένα συστήματα, τα οποία αντί να βοηθούν, προβλήματα δημιουργούν και θέτουν σε κίνδυνο ζωής τους Αστυνομικούς. Στο κέντρο είναι απαραίτητο να ακούν περισσότερα κανάλια ταυτόχρονα, και περισσότεροι ασύρματοι, υπήρχε η προοπτική να ενταχθεί στο σύστημα και η επαρχία, που «άκουγε» στο αναλογικό, και αντί για την εξέλιξη, από το ψηϕιακό, γυρίσαμε πίσω στο αναλογικό» τονίζουν απογοητευμένοι και οργισμένοι από τις ανάδρομες εξελίξεις.
Η ανάδοχος κοινοπραξία, επιχείρησε σύμϕωνα με πληροϕορίες των “Π” πριν την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας (31/07), να ασκήσει πιέσεις προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην –νέα- πολιτική ηγεσία  οι πιέσεις ήταν ασϕυκτικές, προκειμένου να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης για το TΕTRA. Κανείς ωστόσο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει την υπογραϕή του σε σύμβαση που θα έχει τη σϕραγίδα της SIEMENS! H πρόταση που είχε καταθέσει η πλευρά της SIEMENS αγγίζει τα.. 80 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση της σύμβασης  του TETRA για πέντε χρόνια.

Το «Ψηϕιακό Συγκαναλικό Ραδιοδίκτυο Επικοινωνιών» TETRA, αγοράστηκε από την κοινοπραξία εταιρεία SIEMENS-SAIC και εγκαταστάθηκε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για την προμήθεια του συστήματος, καταβλήθηκε το ποσό των 114 εκατ. ευρώ και για δέκα χρόνια η κοινοπραξία είχε την υποχρέωση να το υποστηρίζει έναντι 82 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία SAIC εγκατέστησε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα κέντρα ελέγχου του συστήματος TETRA- τους πομποδέκτες, και το λογισμικό του C4I- , στο πλαίσιο της αναβάθμισης του συστήματος Ελέγχου και Διοίκησης των Σωμάτων Ασϕαλείας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το TETRA, επέτρεπε τη μετάδοση ήχου και δεδομένων με ασϕάλεια, και διευκόλυνε το συντονισμό των επιμέρους μονάδων- περιπολικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του ΛΣ, του ΕΚΑΒ και της ΕΥΠ-, ολόκληρη τη δομή της εθνικής ασϕαλείας.
Όμως όπως αποδείχτηκε στην πράξη, το σύστημα TETRA κατά τη διάρκεια ων δέκα ετών λειτούργησε με αρκετά προβλήματα και δεν προσέϕερε το σύνολο των υπηρεσιών που θα μπορούσε να παράσχει, με διακοπές στην επικοινωνία των πληρωμάτων και των κέντρων, ακόμη και σε κρίσιμες καταστάσεις λόγω ..υπερϕόρτωσης.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport