ΕΛΑΣ: Αναζητούν τους υποκινητές στα γεγονοτα της Ειδομένης με τα Σκόπια

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ, δεν αποδέχονται ότι οι Σκοπιανοί εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Το βίντεο ωστόσο δείχνει Στρατοχωροφυλακες να έχουν περάσει το φράχτη. Μς την Ελληνικη πλευρα να εκφράζουν έντονη δυσαρεσκεια καθως οι Σκοπιανοί αστυνομικοί έκαναν χρήση κατασταλτικών μέσων εντός της ελληνικής επικράτειας (δακρυγόνα, βομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες), με την κυβέρνηση να εκφράζει διαμαρτυρία για την άσκηση βίας των Σκοπιανών Αρχών.

image</a>

Προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, ή να κάνουν μια ακόμη πρόβα προσπέλασής τους προς την Ευρώπη, παρασυρμένοι από "αλληλέγγυους", οι οποίοι προβάλλουν τις δικές τους “φαντασιώσεις” στο όνειρο των προσφύγων να βρουν διέξοδο προς τη Ευρώπη; Σε αυτό το ερώτημα οι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ καλούνται να απαντησουν αναφορικά με τα κίνητρα των υποκινητών ώστε να τους εντοπίσουν μεταξύ όσων έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή και κρίνεται ότι βρίσκονται πίσω από την ενεργεια προσπέλασης των συνόρων με τα Σκόπια στην περιοχή της Ειδομένης .
Με πρόσχημα την επίδοση ψηφίσματος από πενταμελής ομάδα προσφύγων, για το άνοιγμα των συνόρων, προκάλεσαν την ένταση και γενικευμένη σύρραξη, όταν υποκινητες των επεισοδιων υπεδειξαν διοδο πισω απο τα λεωφορεία προς τα Σκοπια με τις Αρχές να απαντούν πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

"Τα φυλλάδια που κυκλοφορούν με συχνή περιοδικότητα, και αναγγέλλουν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων προκαλούν επιμέρους αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού για αυτά τα άτομα που διακινούν το υλικό. Πρόκειται για αλλοδαπούς πολίτες προερχόμενοι από Ισπανία Ιταλία και Γερμανία κινούμενο στον αντιεξουσιαστικό χώρο οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Ειδομένη και εμφανίζονται ως "αλληλέγγυοι" και μελη ανύπαρκτων ΜΚΟ. Γίνεται μια προσπάθεια να απομονωθούν και να ελεγχθουν από τον καταυλισμό, και να συλληφθούν στην περίπτωση που στοιχειοθετούνται κατηγορίες, καθώς και τα κίνητρα τους δεν έχουν αποσαφινιστεί" σημειώνει Ανώτατος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

"Με απόλυτη κατανόηση των καταστάσεων είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις αναγκαίες ενεργειες ώστε να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις τις οποιες καποιοι επιδιώκουν με απελπισμένους ανθρώπους, ως έρμαια τους παρασύρουν για τους όποιους δικούς τους σκοπούς και τους προτρεπουν σε αυτές τις ακραίες ενέργειες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους . Το γεγονός ότι υπάρχουν μικρά παιδιά και γυναικες δε μας επιτρεπει να εφαρμοστεί σχέδιο επέμβασης από τις Αστυνομικές δυνάμεις” προσθέτει ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ .

image

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον αρμόδιο υπουργό, πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη (10/04) ώστε να εκπονησουν σχέδιο διαχείρισης όσων λειτουργούν ως υποκινητές και παρασύρουν τις μεταναστευτικές ροες για συντεταγμενη κινηση προς τα σύνορα των Σκοπίων προκειμένου να συνταξουν κείμενο προτάσεων το οποίο θα διαβιβαστεί στον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο προς το παρόν έχει αποφασισθεί να συνεχιστεί η προσπάθεια με ήπια μέτρα να πεισθούν οι μεταναστευτικές ροές να μετακινηθούν στους τόπους φιλοξενίας, από επιλογή καθώς με δεδομένο του όγκου κόσμου στον αυτοσχέδιο καταυλισμό την Ειδομένη, καθώς όπως επισημαίνεται θα ήταν παρακινδυνευμένο να επιχειρήσει εκκένωση με δραστικά μέτρα .