Η διασπορά του αιμορραγικού ιού Ebola στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει -καθυστερημενα- κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, -παρά τις επισημάνσεις των Συνδικαλιστική Ενώσεων του ενστολου προσωπικου – αστυνομικών, συνοριακό φυλακων, λιμενικών- που βρίσκεται καθημερινά στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, αντιμέτωποι με λαθρομετανάστες φορείς μεταδοτικών νοσημάτων.
Τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και η πιθανότητα «μεταφοράς» του θανατηφόρου ιού με τη μετακίνηση λαθρομεταναστών από τις περιοχές “υψηλού κινδύνου”, προκαλέσε την κινηυοποιηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διαρκή επικοινωνία με το Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο, προκειμένου να καθορίσουν και να επικαιροποιήσουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Οδηγίες προφύλαξης
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε οδηγίες, που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων προφύλαξης του αστυνομικού προσωπικού από τη συγκεκριμένη ιογενή νόσο, εξαιτίας της συχνής επαφής με άτομα που προέρχονται από χώρες όπως η Λιβερία, Νιγηρία, Γκάνα, Σιέρα Λεόνε και άλλες όπου ο ιός έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς.
Επισημαίνεται στις οδηγίες, πως οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν χρήση μασκών και γαντιών, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να εκθέτουν στον ήλιο τυχόν μολυσμένα ρούχα έπειτα από το καλό πλύσιμό τους σε υψηλή θερμοκρασία.
Επίσης, παρέχεται ενημέρωση για την άριστη γνώση των συμπτωμάτων και του χρόνου επώασης του ιού (έως 20 ημέρες), τη μεταδοτικότητα, την ανάρρωση, την απομόνωση και τη φροντίδα τυχόν μολυσμένου πληθυσμού. Τονίζεται επίσης, η προσοχή την οποία πρέπει να δίνουν όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με επισκέπτες της χώρας μας, προερχόμενους από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η ιογενής νόσος.
Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως, συνοριακούς σταθμούς, αεροδρόμια, λιμάνια και άλλα σημεία εισόδου-εξόδου από τη χώρα. Στις σχετικές οδηγίες προφύλαξης, περιλαμβάνεται η «υποχρεωτική» ύπαρξη φαρμακείου στα περιπολικά οχήματα της αστυνομίας, που θα περιλαμβάνει το προβλεπόμενο φαρμακευτικό υλικό, το οποίο θα αντικαθίσταται όταν απαιτείται.
Εβρο και νησιά
Από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκαν ειδικότερες εντολές-οδηγίες στο προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων. Σε περιπτώσεις άφιξης ατόμων (οδικώς ή μέσω πτήσεων transit) προερχόμενων ή διερχόμενων από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής να ενημερώνουν τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές, ώστε να παρίστανται γιατροί κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου. Στόχος η άμεση αξιολόγηση-αντιμετώπιση περιστατικών έκθεση στον ιό προκειμένου να ενημερωθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες.
Επίσης, στο προσωπικό των τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και σε κάθε άλλη αστυνομική υπηρεσία που εντοπίζει παράνομους μετανάστες, κυρίως στις περιοχές του Εβρου και νησιών του ανατολικού Αιγαίου, από τις επίμαχες χώρες, να παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να συγκεντρώνουν παράλληλα πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα έκθεσης του ατόμου στον ιό, ενημερώνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Με έγγραφο της η Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., στις αρχές Αυγούστου (2014) επεσήμανε τον κίνδυνος από τον αιμορραγικό πυρετό Ebola για την Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα, είναι πολύ χαμηλός.
Πρόσθετες εντολές έχουν δοθεί για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, στους χώρους φιλοξενίας και κράτησης παράνομων μεταναστών και στα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, συνδικαλιστές των ενστόλων που περιπολίες στις ζώνες υψηλού κινδύνου και έρχονται τα σε επαφή με λαθρομετανάστες, έχουν επισημανει τους σοβαρούς κινδύνους, τις επίσης σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και μέσα για την προφύλαξη των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με «ύποπτα» άτομα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, χώρους φιλοξενίας ή κράτησης παράνομων μεταναστών, είναι επιεικώς άθλιες.
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport