“Ελα, μπαμπά, με συνέλαβαν γιατί έβλεπα το Τζόκερ”

Το γράμμα γονέα που βρέθηκε το Σάββατο στον κινηματογράφο και πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα μαζί με το παιδί του

Γράμμα στο ethnos.gr έγραψε γονέας ανηλίκου ο οποίος το Σάββατο πήγε με το παιδί του σε γνωστό σινεμά εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι για να δει την ταινία «Joker». Ο γονέας ήταν «παρών» όταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με δύο αστυνομικούς μπήκαν στην αίθουσα όπου προβαλλόταν η ταινία, διέκοψαν την προβολή της, άναψαν τα φώτα και έβγαλαν έξω τους ανηλίκους.

Όπως περιγράφει στο γράμμα του στο ethnos.gr ο γονέας, αμέσως οι αστυνομικοί ζήτησαν από τα παιδιά να τηλεφωνήσουν στους γονείς τους και να τους ενημερώσουν ότι συνελήφθησαν και πως πρέπει να οδηγηθούν στο Α.Τ. της περιοχής τους! Αμέσως εκείνα, σύμφωνα με τον γονέα, άρχισαν να τηλεφωνούν, λέγοντας: «Μπαμπά, με συνέλαβαν αστυνομικοί, θα μας πάνε στην Αστυνομία» κ.λπ.
Έξω από την κινηματογραφική αίθουσα επικράτησε πανικός. Οι αστυνομικοί μαζί με τους γονείς που βρίσκονταν εκεί προσπαθούσαν να βρουν τρόπο για να μεταφερθούν τα παιδιά στο Α.Τ. της περιοχής. Τότε, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ειπώθηκε ότι τα παιδιά θα μεταφέρονταν στο Α.Τ. με κλούβες. Κάποιοι αντέδρασαν και έτσι οι μαθητές πήγαν με τα περιπολικά και άλλοι συνοδεία των γονέων τους. Στο αστυνομικό τμήμα, όμως, συνεχίστηκε το δράμα τους. Και αυτό γιατί άλλοι έμειναν στην αυλή του Α.Τ. και άλλοι ήταν μέσα ανάμεσα σε κρατούμενους και περίμεναν για περίπου έξι ώρες.

Το ethnos.gr εξασφάλισε το γράμμα ενός γονέα εξ αυτών που βίωσαν την περιπέτεια, και ο οποίος θέλει, βεβαίως, να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα στοιχεία του προφανώς και είναι στη διάθεση του site.

Ακολουθεί το γράμμα του γονέα στο ethnos.gr που περιγράφει το περιστατικό:

«Δύο ημέρες τώρα έχουν γραφτεί και ειπωθεί κάθε είδους αυθαιρεσίες και επιπόλαια σχόλια για τη (χωρίς εισαγωγικά) επέμβαση αστυνομικών Αρχών σε αίθουσες προβολής της ταινίας “Joker”. Αντιπαρέρχομαι τη διαπίστωση ότι το ανελέητο και ανεύθυνο τρολάρισμα απαξιώνει την ουσία του γεγονότος, όπως επίσης και ο σχολιασμός του χωρίς καμία γνώση του περιστατικού, αλλά και (πιθανών) προεκτάσεών του. Και, προφανώς, επουδενί πολιτικές, που με θλίψη διαπιστώνω ότι αυτές χρησιμοποιούνται ένθεν κακείθεν για ευτελείς μικροπολιτικούς λόγους, αδιαφορώντας για την ουσία του πράγματος, η οποία με οδήγησε να γράψω το κείμενο αυτό.

Το καταμεσήμερο του Σαββάτου σε δημοφιλή αλυσίδα κινηματογράφων που λειτουργεί εντός εμπορικού κέντρου, υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 543 της 12/11/2012), μέλος γνωμοδοτικής επιτροπής, επικαλούμενη τηλεφωνική καταγγελία (χωρίς ένα επίσημο έγγραφο) μητέρα μαθήτριας της Λεοντείου (αργότερα επικαλέστηκε και καταγγελίες διανομέων!), συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, εισέβαλαν στην αίθουσα που προβαλλόταν η ταινία Κ18, “Τζόκερ”, διέκοψαν την προβολή, άναψαν τα φώτα και έβγαλαν έξω τα παιδιά! Αφού η επιχείρηση επέστρεψε τα χρήματα των εισιτηρίων στα ανήλικα, οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την επιχείρηση, ζήτησαν από τα παιδιά να καλέσουν τους γονείς τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι συνελήφθησαν και πρέπει να οδηγηθούν στο Α.Τ. της περιοχής!

“Έλα, μπαμπά! Με συνέλαβαν αστυνομικοί που μπήκαν στο σινεμά και θα μας πάνε στην Αστυνομία” ακούστηκε με τρεμάμενη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής. Σε λιγότερο από 5 λεπτά δύο γονείς ήταν εκεί, στην είσοδο του πολυχώρου όπου βρίσκοντα επτά ή οκτώ παιδιά σε κύκλο και γύρω τους οι δυο αστυνομικοί και η υπάλληλος του υπουργείου.

Κατόπιν διαβουλεύσεων κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά έβγαλαν εισιτήρια και παρακολουθούσαν το “Joker”, και όχι άλλη κατάλληλη για την ηλικία τους ταινία, οι αστυνομικοί (που οφείλω να σημειώσω ότι ήταν απολύτως ευγενικοί και αρκούντως υπομονετικοί) ενημέρωσαν ότι τα παιδιά πρέπει να οδηγηθούν στο Α.Τ. της περιοχής για βεβαίωση της παρανομίας!

Και εδώ κορυφώνεται το δράμα της συντεταγμένης Πολιτείας μας.

Δύο ένστολοι έβγαλαν από τον κινηματογράφο παιδιά 13, 14, 15 χρονών. Για μια τέτοια επιχείριση δεν είχε προβλεφθεί -αφού υποστηρίχτηκε ότι ήταν υποχρεωτική- η μεταφορά των ανηλίκων στο Α.Τ. της περιοχής και επειδή αρκετών παιδιών οι γονείς δεν ήταν στο Εμπορικό Κέντρο, η λύση που δόθηκε ήταν η μεταφορά τους με ΚΛΟΥΒΑ! Ναι, με κλούβα!

Αφού υπήρξαν αντιδράσεις και απαίτηση να έρθουν γονείς ώστε να συμπληρωθεί ικανός αριθμός αυτοκινήτων με οδηγούς που θα αναλάμβαναν την ευθύνη να μεταφέρουν και άλλο παιδί ή παιδιά εκτός από τα δικά τους, όλα τα παιδιά πήγαν στο Α.Τ. της περιοχής για να δώσουν κατάθεση!

Για περίπου 5 ώρες τα παιδιά -κάποια με τους γονείς, άλλα χωρίς μέχρι να έρθουν οι δικοί τους- βρίσκονταν όρθια είτε στον προαύλιο χώρο του Α.Τ. μαζί με αλλοδαπούς που είχαν προσαχθεί για παρεμπόριο με την πραμάτεια τους σε στοιχισμένη έκθεση (προφανώς για καταγραφή) είτε εντός του Α.Τ. μπροστά στο κρατητήριο από τα κάγκελα του οποίου ξεπρόβαλλαν κεφάλια και χέρια κρατουμένων και δίπλα σε συλληφθέντες με χειροπέδες στα χέρια που περιμεναν να ολοκληρωθεί η δική τους διαδικασία προσαγωγής!

Προφανώς χωρίς νερό, φαγητό και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί 5-6 ώρες όταν επιτέλους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.

Έπειτα από τόσες ώρες, ο διοικητής του Α.Τ. δικαίωσε τους γονείς που υποστήριζαν και ευγενώς ζητούσαν να μεταβούν μόνο εκείνοι στο Τμήμα και να μη μεταβούν (δεν θα πω προσαχθούν) τα ανήλικα.

Και εδώ πλέον τίθενται τα σοβαρά ζητήματα μιας τέτοιας πραγματικά απαράδεκτης και θλιβερής ιστορίας για όσους τη βίωσαν αλλά και γενικότερα της Πολιτείας που είναι ανίκανη να διαχειριστεί ανάλογα περιστατικά που θέλουν τουλάχιστον λεπτούς χειρισμούς.

Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Πολιτισμού (Πολιτισμός να σου πετύχει!) να δρα με τέτοιον τρόπο σε βάρος ανηλίκων;
Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει η Αστυνομία τέτοια επιχείρηση και ένστολοι αστυνομικοί να εισβάλουν στην αίθουσα (με ευγενικό και ήρεμο τρόπο αλήθεια είναι) να βγάλουν έξω ανήλικα. Η εικόνα των ένστολων και η διαδικασία από μόνη της είναι σοκαριστική για παιδάκια!
Πώς είναι πάλι δυνατόν να αναλαμβάνει η Αστυνομία τέτοια επιχείρηση και να μην υπάρχει μέριμνα για τον τρόπο μεταφοράς των ανηλίκων; Είναι δυνατόν η μόνη λύση να είναι η κλούβα; Εν προκειμενω ήταν 7-8 παιδιά και δέχτηκαν 3-4 γονείς να αναλάβουν την ευθύνη να τα μεταφέρουν. Αν ήταν 20; 30;
Πώς είναι δυνατόν η επέμβαση της Πολιτείας που σκοπό έχει να προστατεύσει ανήλικα από σκληρές σκηνές της εικονικής πραγματικότητας του κινηματογράφου να τα οδηγεί να βιώνουν επί ώρες σκληρές εικόνες της πραγματικότητας;
Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται υποχρεωτική η μεταφορά των ανηλίκων στο Τμήμα για επιβεβαίωση του γεγονότος όταν θα κατέθεταν οι γονείς τους;

ΥΓ.1: Στην πορεία του περιστατικού η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που είχε μαζί της και επιδείκνυε έγγραφα του υπουργείου που ήταν σχετικές εγκύκλιοι (1ης Οκτωβρίου) και ΦΕΚ ανέφερε ότι οι καταγγελίες εκτός από τη μητέρα ανήλικης ήταν και από διανομείς ταινιών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν διότι καταβάλλουν παράβολα 150 ευρώ για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία δεν τηρείται καθότι οι ανήλικοι μπαίνουν και παρακολουθούν (δηλαδή κόβουν εισιτήρια) για ταινία Κ18 και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία, καθώς δεν τηρείται κανένας χαρακτηρισμός καταλληλότητας.

ΥΓ.2: Ύστερα από όλα αυτά, όπως ειπωθηκε από τους εκπροσώπους του κινηματογράφου θα επιβληθεί κάποια στιγμή πρόστιμο 1.000 ευρώ ως είθισται. Πληροφορήθηκα ότι ο Νόμος προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ και με το φτωχό μυαλό μου εικάζω ότι αν η Δικαιοσύνη ήταν πιο αυστηρή και δεν επέβαλε το μίνιμουμ της ποινής που ήταν αστείο ποσό για τέτοιες επιχειρήσεις, οι Κινηματογράφοι θα εφάρμοζαν τα ηλικιακά όρια καταλληλότητας και ούτε οι υπάλληλοι του υπουργείου θα έχαναν τα Σάββατά τους, όπως διαμαρτυρόταν η εν λόγω Β. Μ., ούτε οι αστυνομικοί θα απασχολούνταν με προσαγωγές ανηλίκων, ούτε οικογένειες θα βίωναν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις.

ΥΓ.3: Παρεμπιπτόντως από μόνη της η ώρα προβολής της ταινίας, 12:20 το μεσημέρι, προδίδει την ξεκάθαρη πρόθεση καταπάτησης των ηλικιακών ορίων καταλληλότητας!».

__________________

* Ethnos.gr