Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού η κατάργηση της μπούργας και του νικάμπ

Δεν τίθεται με τα σημερινά δεδομένα θέμα νομοθετικής ρύθμισης για την μπούρκα και το νικάμπ, ζήτημα που έφερε στη δημόσια συζήτηση με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κυβερνητικός βουλευτής της Α’ Αθήνας, Κων/νος Μπογδάνος.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως το συγκεκριμένο θέμα ανάγεται σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και δημοκρατίας, συνεπώς τοποθετούνται στον πυρήνα της  φιλελεύθερης μετριοπάθειας, βάσει της οποίας κινείται ο βασικός κορμός των συνεργατών του πρωθυπουργού. Από αυτή την άποψη εμφορούνται , με βάση όσα δημόσια έχουν πει  κατ΄ επανάληψη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όσο βέβαια και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας που ανήκει στον πυρήνα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Άλλωστε , όπως εκτιμάται, η συζήτηση για κατάργηση της μπούρκας στη βάση  της ανάγκης προστασίας της ασφάλειας των πολιτών, όπως την έθεσε ο Κων/νος Μπογδάνος, βρίσκεται εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων  του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ερώτηση
Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην ερώτηση του τονίζει: “Η όλο και συνηθέστερη στην Ελλάδα -και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας- εικόνα γυναικών που φορούν μουσουλμανικές ενδυμασίες, μπούρκα και νικάμπ, οι οποίες σκεπάζουν το σύνολο του ανθρώπινου σώματος, της κεφαλής και του προσώπου, αφήνοντας κατά περίπτωση ελεύθερα τα μάτια, γεννά προβληματισμό”.

Παράλληλα, ο βουλευτής αναφέρει: “Παρόλο που η μπούρκα και η νικάμπ φέρονται κατά ισλαμική επιταγή, το ζήτημα δεν αφορά την πολιτεία από θρησκευτικής άποψης. Εντούτοις, η μπούρκα και η νικάμπ συνιστούν ταυτόχρονα πρόβλημα ασφαλείας, καθώς μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές, όσο και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτές τις φορούν καταναγκαστικά, δεχόμενες εκφοβισμό και καταπίεση -κάτι απαράδεκτο για την κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας μας, όσο και για τον νομικό της πολιτισμό. Σημειώνεται, ότι αρκετές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν κατά την τελευταία δεκαετία προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις προς έλεγχο του φαινομένου”.

“Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν; Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;”, καταλήγει, ρωτώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα.

____________________

* του Παναγιώτη Στάθη, capital.gr