Eκθεση της ΕΛΑΣ για τα Εξάρχεια και τους «μπαχαλάκηδες»

 Απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., από το 2012, ανανεωμένη σήμερα, κάνει λόγο για μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που με κάλυψη την κουκούλα κάνουν άλλες… δουλειές.
Eκθεση της ΕΛΑΣ για τα Εξάρχεια και τους «μπαχαλάκηδες»

«Μπαχαλάκηδες» με… συμβόλαια. Στοχευμένα επεισόδια, χουλιγκανισμοί σε γήπεδα, καταστροφές με συμφέρον, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμοί, ληστείες και πλιάτσικο. Απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., από το 2012, ανανεωμένη σήμερα, κάνει λόγο για μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που με κάλυψη την κουκούλα κάνουν άλλες… δουλειές.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι αυτά τα άτομα χωρίζονται σε μικρότερες υποομάδες και εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με ποινική διάσταση και παράνομο οικονομικό όφελος από τον έλεγχο της περιοχής των Εξαρχείων και τον εκβιασμό των καταστηματαρχών.

Στα πληροφοριακά δελτία της αστυνομίας καταγράφεται η συνεργασία αντιεξουσιαστών και ποινικών, οι οποίοι αναθέτουν μεταξύ τους «συμβόλαια» με… μισθώσεις στοχευμένων καταστροφών και επιθέσεων, είτε για λογαριασμό αντίπαλων συμφερόντων, είτε για δική τους παράνομη οικονομική ωφέλεια από τη διακίνηση ναρκωτικών ή τον εκβιασμό των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

Αυτή η έκθεση με τις σοβαρές επισημάνσεις, δεν έχει τεκμηριωθεί δικονομικά, παρά μόνο μερικές ηπιότερες πτυχές της όπως αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου, με τη σύλληψη 24 ατόμων, που φέρεται να οργάνωναν επεισόδια στα Εξάρχεια, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε επεισόδια αθλητικών συναντήσεων, αλλά και του περασμένου καλοκαιριού με την εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής ομάδας που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην περιοχή.
Από αυτή τη «δεξαμενή», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., προέρχεται και ο 22χρονος που κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος του Διευθυντή Τροχαίας Αθηνών Γιώργου Διαμαντόπουλου. Τον αναγνώρισαν δύο αστυνομικοί. Ο ένας τον είχε συλλάβει τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο άλλος αναγνώρισε το τατουάζ που είχε στο πόδι, όπως και ο δράστης της επίθεσης σε βάρος αξιωματικού της αστυνομίας. Τον Φεβρουάριο δεν προφυλακίστηκε, ενώ τώρα δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του παρά τις σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης. Έτσι έκανε μία ωραία «βόλτα» μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας για να δώσει το παρών στις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην παραβιάσει για δεύτερη φορά τους περιοριστικούς όρους, καθώς στις 10 δεν το έκανε γιατί είχε καταλάβει ότι τον αναζητούσαν. Έτσι απλά αφέθηκε ελεύθερος και ενημερώθηκε η ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση.  Ένας από τους δέκτες της παλαιότερης έκθεσης ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Γ. Πανούσης, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όταν είχε ερωτηθεί για τα Εξάρχεια και τους κουκουλοφόρους: «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι. Μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα». Η σχέση των «κατ’ επίφαση ή καθ’ ολοκληρία» κουκουλοφόρων με τη χαμηλού βεληνεκούς ποινική μαφία των Εξαρχείων γίνεται και πάλι επίκαιρη, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν συνέχιση της δράσης τους.

Ο 22χρονος είχε συλληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2016 μαζί με 24 ακόμη άτομα για την οργάνωση επεισοδίων στα Εξάρχεια και σε αθλητικές συναντήσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για έναν «επαγγελματία οργανωτή επεισοδίων», ο οποίος δεν είχε προφυλακιστεί για τη συμμετοχή του σε εκείνη την ομάδα παρά τις βαριές κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Στους καταγεγραμμένους διαλόγους από τα κινητά τηλέφωνα του 22χρονου και των συνεργών του φαινόταν ο σχεδιασμός επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε αθλητικούς αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Οι αστυνομικοί μιλούσαν για συλλήψεις που δείχνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει «σύνδεση» των επεισοδίων στα γήπεδα με τα Εξάρχεια με πρωταγωνιστές «μισθωμένους μπαχαλάκηδες».

Τι είχε καταγράψει ο «κοριός»;

Συνομιλίες-«φωτιά» είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στους «επαγγελματίες μπαχαλάκηδες». Η ομάδα των 24 ατόμων, σύμφωνα με την δικογραφία, κατάφερναν να βρίσκονται οργανωμένα και με εξοπλισμό σε επεισόδια στην Αττική. «Ήταν μία οργανωμένη ομάδα μπαχαλάκηδων που έκανε τα πάντα. Τους ξέραμε από τα Εξάρχεια, από τα επεισόδια στα γήπεδα αλλά και από ληστείες. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που πηγαίνουν παντού και κάνουν επεισόδια χωρίς καμία ιδεολογία» τόνιζε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης εμφανίζονται να συνεννοούνται τηλεφωνικά για το πότε και που θα επιτεθούν, για την αγορά πολεμοφοδίων και για το «ψείρισμα» (κλοπή) δημοσιογράφων σε πορείες:

 Άνδρας Α: Κέντρο; Ρε φίλε μας γ… Μας κάνανε μήνυση και κρυβόμασταν, είχαμε θέματα σήμερα.

Άνδρας Β: Γιατί;

Άνδρας Α: Κάτι. Χτυπήσαμε κάτι μ… Καληνύχτα. Να σου πω.

Άνδρας Β: Εδώ πέρα είναι εμπόλεμη ζώνη ρε φίλε.

Άνδρας Α: Γιατί;

Άνδρας Β: Εγώ είμαι κλεισμένος σε ένα μαγαζί, έξω γύρω κάνουνε μπάχαλα, ξέρω γω. Τώρα μπροστά μου, απέναντι μου έχει ΜΑΤ φαντάσου.

Άνδρας Α: Α να σου πω ρε αστέρι. Τα καψούλια…. Μιλήσαμε;

Άνδρας Β: Τα χουμε πάρει εμείς

Άνδρας Α: Ωραία. Αύριο θα κατέβουμε ε;

Άνδρας Β: Ε θα κάνουμε μία βόλτα, μήπως βρούμε και καμία μάσκα, ξέρεις, γιατί εγώ πήρα μάσκα. Έχεις πάρει μάσκα;

Άνδρας Α: Τι μάσκα;

Άνδρας Β:  Ασφυξιογόνο.

Άνδρας Α: Όχι δεν έχω πάρει

Άνδρας Β: Α εγώ έχω πάρει μία αλλά να κάνουμε έτσι, να κάνουμε μία βόλτα έτσι αύριο στην απεργία να ψειρίσουμε κανέναν δημοσιογράφο.

Άνδρας Α: Δεν πήγα αυτές τις ημέρες Εξάρχεια και δεν έδωσα στον… τάλιρο. Παίζει να μην μου έχει πάρει καψούλια

Άνδρας Β: Ναι

Άνδρας Α: Εγώ άκου να δεις έχω 24. Σίγουρα θα έχει και ο … . Τα 24 είναι 2,5 ευρώ.

Άνδρας Β: Εντάξει αύριο δεν τα χρειάζεσαι ρε. Για την Κυριακή.

Άνδρας Α: Ε και για αύριο. Δεν θα γίνει ;

Άνδρας Β: Ε αύριο δεν θα κάνουμε και τίποτα.

Άνδρας Α: Εγώ θέλω και καψούλια, χωρίς πλάκα ρε φίλε. Βρες και συ, γιατί τα χρειάζομαι. Παίζει ο Ατρόμητος. Θα έρθεις και συ;

Άνδρας Β: Με τα στυλό να γλεντήσουμε

Άνδρας Α: Σιγά ρε βλάκα, θα τα ρίξεις εκεί ρε βλάκα; Κράτα τα για 6η Δεκέμβρη ρε ηλίθιε.

Εμπρησμοί, επεισόδια, χούλιγκαν και ληστείες

Οι επιθέσεις που είχαν εξιχνιαστεί από την Ασφάλεια ήταν συνολικά 11:

    Στις 15-6-2015 προκάλεσαν τον εμπρησμό βαν τηλεοπτικού σταθμού, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Στις 15-11-2015, με τη χρήση σιδερένιων λοστών επιτέθηκαν εναντίων μελών πολιτικών οργανώσεων, έξω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη τραυματίζοντας εφτά άτομα.

    Στις 21-11-2015 συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα «Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός», που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του.

    Στις 3-12-2015, κατά τη διάρκεια πορείας σε πανελλαδική απεργία προκάλεσαν φθορές σε οχήματα, κτίρια και εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

    Στις 5-12-2015 συμμετείχαν σε ομάδες ατόμων που πραγματοποίησαν επιθέσεις, με ρίψη βομβών μολότοφ, σε βάρος αστυνομικών στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Επιπλέον, προκάλεσαν εμπρησμό σε κάδο απορριμμάτων με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε παρακείμενα σταθμευμένο όχημα.

    Στις 6-12-2015 συμμετείχαν σε ομάδες ατόμων που πραγματοποίησαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στα Εξάρχεια.

    Στις 4-12-2015 συμμετείχαν σε συμπλοκή με πέντε άτομα στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

    Στις 3-1-2016, 10-1-2016, 17-1-2016 διέπραξαν ληστείες σε βάρος υπαλλήλου πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Ίλιον, διανομέα φαγητού στο Χαϊδάρι και οδηγού ταξί στο Περιστέρι, αντίστοιχα.

    Στις 19-12-2015 μετά τη λήξη αγώνα καλαθοσφαίρισης στο Περιστέρι επιτέθηκαν σε ένα άτομο το οποίο τραυμάτισαν και του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο.

Όπως διαπιστώθηκε επίσης, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιείτο συστηματικά στην καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών. Από τις κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, πέντε δενδρύλλια κάνναβης, 19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης δύο αεροβόλα όπλα, μία πτυσσόμενη ράβδος καθώς και κουκούλες τύπου « full face ».

Σε βάρος ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, είχαν σχηματισθεί κατά το παρελθόν ποινικές δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα.

«Άβατο» παρανομίας

Στη σχετική έκθεση υπάρχουν αστυνομικές περιγραφές πως αυτή η «μαφία», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι, εκμεταλλεύεται τα επεισόδια με διαφορετικές στοχεύσεις. Κατά τη διάρκεια ταραχών που έχουν καταγραφεί από το 2012 έως σήμερα, εντοπίζονται στοχευμένες επιθέσεις και πλιάτσικο σε «άσχετα» καταστήματα, χωρίς «ιδεολογική αφορμή», οι ιδιοκτήτες των οποίων τις επόμενες μέρες των καταστροφών δέχθηκαν εκβιαστικές προσεγγίσεις για την παροχή προστασίας.

Μία άλλη στόχευση ήταν η δημιουργία ενός καθεστώτος ανομίας στην συγκεκριμένη περιοχή, με «στήσιμο» ενός κλοιού αναχαίτισης ή δυσκολίας πρόσβασης των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να γίνεται ανεξέλεγκτα η πώληση ναρκωτικών ή ο εκβιασμός καταστηματαρχών για λογαριασμό των ίδιων ή ανταγωνιστών των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργίας ενός «στεγανού» χώρου διάπραξης παράνομων πράξεων εντάσσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τις συχνές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και περιπολικών της αστυνομίας που πέρασαν από την περιοχή ως ένα ευρύτερο «μήνυμα» για το επικίνδυνο… άβατο!

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν καταγράψει στοιχεία της έκθεσης ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Χωρίζονταν σε ομάδες των 5-10 ατόμων, ανάλογα με τον “κατάλογο στόχων” και προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που δεν βρίσκονταν στη “σειρά”, όπως θα δικαιολογείτο αν ήταν “κλασικοί” αντιεξουσιαστές, αλλά σε επιλεγμένους οικοδομικούς αριθμούς. Οι καθοδηγητές είναι 4-5 και δεν είναι από τα γνωστά ονόματα των Εξαρχείων αλλά περιφερειακά, μετρίου βεληνεκούς, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όταν οι “μισθοφόροι’” έκαναν τα επεισόδια εκείνοι πήγαιναν για καφέ σε άσχετες περιοχές για να έχουν άλλοθι. Αρκετά από αυτά τα άτομα κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τους ίδιους αστυνομικούς, είχαν συλληφθεί πολλά από αυτά τα άτομα σε επιχειρήσεις διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών. Κάποιοι για διακίνηση ναρκωτικών, άλλοι σε στοχευμένες συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων, άλλοι σε συμπλοκές χούλιγκαν και κάποιοι με άλλες «αφορμές». «Μέχρι το 2013, είχαν συλληφθεί πολλά από τα μέλη αυτή της μικτής “καμόρας” των Εξαρχείων. Βέβαια υπήρχε και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των επεισοδίων με αποτέλεσμα τον περιορισμό αυτών των ποινικών δράσεων. Φυσικά όσοι έχουν “γλυκαθεί” σε αυτή την δράση και στο εύκολο χρήμα, πολύ δύσκολα τη διακόπτουν. Συνεχίζουν και σήμερα όταν βρίσκουν ευκαιρία», υποστηρίζουν έντονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

___________

*thetoc.gr