Έκθεση Κ.Συνολάκη: Λάθος η εκτίμηση της πυρκαγιάς στο Μάτι- Δεν θα είχαμε νεκρούς

Στο συμπέρασμα της εσφαλμένης εκτίμηση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (23/09), με 99 νεκρούς μέχρι στιγμής, και καθυστερημένη επιχειρησιακή αντίσταση, καταλογίζει η Έκθεση του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη.

ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ_ΕΚΘΕΣΗ_ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΑΤΙ

Έρευνα για τα αίτια και τις παραλείψεις στην καταστροφική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής (23/07) είχε ζητήσει από τον Κώστα Συνολάκη και τους συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντησή τους.

Το πόρισμα της έρευνας του Κώστα Συνολάκη, κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφικών περιστατικών και εκκένωσης σε Πολιτειακό σύστημα, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο σχετικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος.

Ασαφές και προβληματικό είναι και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνική και τοπική κλίμακα. Καθίσταται συνεπώς αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Η Έκθεση παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (12/09), παρουσία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τη χρήση εναλλακτικών μοντέλων εκτίμησης ( βάση μοντέλα Πανεπιστημίων της Ιαπωνίας και του Όρεγκον) του χρόνου εκκένωσης της περιοχής- για την απομάκρυνση των κατοίκων πεζή προς την ακτή- αποτιμάται σε χρόνο από 57 έως 83 λεπτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή εκκένωσης, θα είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι της περιοχής- με την πυρκαγιά σε εξελιξη- χωρίς να τεθεί κίνδυνος ζωής, με δεδομένο ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα από την έναρξή της.

ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ_ΕΚΘΕΣΗ_ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΑΤΙ

Ο Κώστας Συνολάκης παρουσιάζει την έκθεσή του/ Intimenews, ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην έκθεση, έγινε προσομοίωση τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου, σύμφωνα με τα συμπεράσματά της προκύπτει ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της πυρκαγιάς για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την μελέτη, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών

Παράλληλα, προκύπτει ανάγκη στην ταχύτερη επέμβαση για την αντιμετώπιση των εστιών πυρκαγιάς στα πρώτα κρίσιμα λεπτά

• αναβάθμισης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών,

• αυξημένης ετοιμότητας ή/και εναέρια επιτήρηση σε ημέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς,

• εγκατάσταση συστήματος με βιντεοκάμερες ασφαλείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, και

• βελτίωση της συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων .

Στην Έκθεση του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη, κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός ενημέρωσης των πολιτών- εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι τρία μέτρα μπορούν να συμβάλλουν άμεσα

Ι. Η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μεταδίδουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μηνύματα που προέρχονται από την πολιτική προστασία σε στιγμές κρίσης.

ΙΙ. Η διαμόρφωση βιβλιοθήκης μηνυμάτων ανά περιοχή, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να στείλει ακόμη και εξειδικευμένες οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο να προφυλαχθούν.

ΙΙΙ. Η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό την επέκταση του συστήματος της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών με πολλαπλά μέσα (κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο κλπ).

ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ_ΕΚΘΕΣΗ_ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΑΤΙ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Συνολάκης/ Intimenews, ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για την έρευνα συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη, ο Νίκος Καλλιγέρης καθηγητής στο University of California, οι Bασίλης Σκαναβής και Κωστής Δουλιγέρης από το University of Southern California, η Ιφιγένεια Γιανουκάκου-Λεονστίνη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι Haizhong Wang, Ali Mostafizi από το Oregon Staτe University και ο Tomoyuki Takabatake, Waseda University, Japan.