Εκπαιδευτής Κ9: “Κι όμως, σκύλοι με εκπαιδευση, εντοπίσουν εξαγωγή παράνομου συναλλάγματος”

Μπορει ο σκυλος με σχετικη εκπαιδευση να εντοπιζει όπως ναρκωτικά, ανθρώπους κλπ.. χαρτονομίσματα;

image

Η σχετικη δημοσίευση μας προκαλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Μπορει ο σκυλος με σχετικη εκπαιδευση να εντοπιζει όπως ναρκωτικά, ανθρώπους κλπ.. χαρτονομίσματα;
Κι όμως εκπαιδευτές της ελληνικής Κ9 επιβεβαίωσαν σε σχετικη ερωτηση του nantiareport, οτι γίνεται(!), με ειδικη εκπαιδευση οι επιλεγμένες ρατσες σκύλων να γίνουν ιχνιλατες χαρτονομισμάτων .
“Η ανίχνευση χαρτονομισμάτων είναι πιο δύσκολη από την ανίχνευση ναρκωτικών ή τη διάσωση ανθρώπων καθως η οσμή των χαρτονομισμάτων διαφοροποιείται πιο εντονα. Ωστόσο με ειδικη εκπαιδευση -περιπου 18 μηνών- μπορεί να εχεις ιχνιλατες σε εντοπισμό όγκου χρημάτων. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση σκύλων εφαρμόζεται σε χωρες του εξωτερικού, με τη Γερμανία να έχει παρουσιασει μείωση στην εξαγωγη παράνομου συναλλάγματος απο τη χώρα” μας ενημερωνει Αξιωματικός της Κ9 στην ΕΛΑΣ .

image

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, οι τελωνειακοί υπάλληλοι “συνυπηρετουν” με σκύλους οι οποίοι .. μυρίζουν το «ξέπλυμα μαύρο χρήμα» κρυμμένο σε αποσκευές. Η εφαρμογη της Κ9 για τον εντοπισμό χαρτονομισμάτων- ανιχνεύουν ευρώ και δολάρια- αποτελεί “όπλο” κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τη Γερμανία.
Τα σκυλιά σε περίπου 15 λεπτά ελέγχουν 300 βαλίτσες (μια πτηση- μπορουν ανα βαρδια να ελέγξουν εως και οχτώ πτήσεις) στον εντοπισμό αποσκευών που περιέχουν μεγάλα χρηματικά ποσά- πανω από χίλια χαρτονομίσματα- χρειάζονται 30′ διάλειμμα μεταξύ των ελέγχων.
Με ειδικη εκπαιδευση ενας τετοιος σκυλος, απο μικρη ηλικια,  μαθαίνει να ξεχωρίζει μια οσμή, και μπορεί να τη συγκρατήσει μέχρι και τέσσερις μήνες.

Το 2012 συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο επτά άτομα ημερησίως

.

Βάσει Νόμου, ποσά άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ πρέπει να δηλώνονται όταν μεταφέρονται μεταξύ ευρωπαϊκών συνόρων. Σε περίπτωση που δε δηλώνουν κρίνεται παράνομη κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργεια και ο διακινητής, συλλαμβάνεται.
Τα χαρτονομίσματα ευρώ και τα δολάρια περιέχουν βαμβάκι και λινό, αντί για ξυλοπολτό ή χαρτοπολτό. Τα σκυλιά “αναγνωρίζουν” και την οσμή των μελανιών που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων.
Η αξιοποίηση σκυλων στην ανίχνευση χρημάτων, ξέκινησε το 2012 ενώ στην ανίχνευση ναρκωτικών εκπαιδεύονται περισσότερο από 40 χρόνια.
Μετά από δέκα χρόνια υπηρεσία, οι σκύλοι “συνταξιοδοτούνται” και μετακομίζουν στο σπίτι του χειριστή τους, με τα έξοδα σίτισης και ιατρικής παρακολούθησης να καλύπτονται από το κράτος της Γερμανίας.