ΕΚΠΑ: Για τρίτη ημέρα υπό κατάληψη η Πρυτανεία.- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πανεπιστημιακών και φοιτητών, ζητούν τη λήξη της κατάληψης

Σχέδιο για τη λήξη της κατάληψης, στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύλληψη των καταληψιών εξετάζει η ΕΛΑΣ. Συγκέντρωση αλληλεγγύης αντιεξουσιαστών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, για τη λήξη της κατάληψης έχουν προαναγγείλει για σήμερα.

Συγκέντρωση (01/04-10.00) από αλληλέγγυους και αντιεξουσιαστές, έξω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, συμπαράσταση στους περίπου 20 καταληψίες. Σχεδόν μια ώρα αργότερα (01/04-11.00) μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας- Ακαδημαϊκοί και φοιτητές- έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση αντίδρασης στην συνεχιζόμενη για τρίτη ημέρα, κατάληψη της Πρυτανείας.
Περιμετρικά του κτιρίου του ΕΚΠΑ, παραμένει σε ανάπτυξη ο Αστυνομικός κλοιός. Από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας εντοπίζουν όσους εξέρχονται από το κτίριο και συλλαμβάνονται ενώ απομακρύνονται.
Την πρώτη μέρα της κατάληψης (30/03) τρεις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ενώ χθες (31/03) πραγματοποιήθηκαν άλλες επτά συλλήψεις μεταξύ των οποίων και 36χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»- στις 4 Δεκεμβρίου 2010- ωστόσο απαλλάχθηκε με βούλευμα.
Οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για «κατάληψη δημοσίου κτιρίου» έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια, ρίψη μολότοφ, κι εμπρησμούς.
Αν και από την πρώτη ημέρα της κατάληψης (30/03) έχει δοθεί εντολή στην Κρατική Ασφάλεια για την τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, εξελειπε η πολιτική εντολή, ενώ στην απραξία επιχείρησης προς λήξη της κατάληψης (31/03) η εντολή φέρεται να διαβιβάστηκε κι εγγράφως.
Οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν ζητήσει εντονότερα μετρα και από την πολιτική ηγεσία επιζητούν να επιλύσει στο θέμα.
«Μας προβληματίζει η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα αλλά έχει οδηγήσει και σε παράλυση της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση σήμερα το πρωί στα Προπύλαια».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport