Εκλογή Αρχηγού για ΕΛΑΣ και ΠΣ, με.. αξιολόγηση βιογραφικού.

Ψήφο εμπιστοσύνης από διακομματική επιτροπή της Βουλής για την επιλογή Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω.. βιογραφικού, προτίθεται να καταθέσει με σχετικό νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.

Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, συμφωνα με το οποίο, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θα προτείνει τον ανώτατο αξιωματικό, που συγκεντρώνει τα προσόντα για τη θέση του αρχηγού του Σώματος. Ενώπιον της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αξιωματικός θα περνά από συνέντευξη από επιτροπή εκπροσώπων των κομμάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθεί ψήφος εμπιστοσύνης, με ψήφους ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ,  προκειμένου να γίνει ευρύτερα αποδεκτός για να καταλάβει τη θέση, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και ελαχιστοποίηση της ίντριγκας, όπως ισχύει σήμερα.
Ανάλογη διαδικασία ακολουθείτε για την τοποθέτηση διοικητή στην ευαίσθητη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου στην επιλογή των δύο τελευταίων διοικητών της, μόνο το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».. λόγω ιδεολογικής αντίληψης.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, να υπάγεται σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ή από διακομματικό όργανο, το έργο του εκάστοτε Αρχηγού και της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την πρόταση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, ύστερα από έκθεση απολογισμού που θα υποβάλλει ο εκάστοτε Υπουργός, θα ελέγχεται η διαφάνεια λειτουργίας και δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διοίκησης, εκτίμησης και εντολών.

Στην κοπή πίτας της ΠΟΑΣΥ (11/02) ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες κρίσης για την ηγεσία της ΕΛΑΣ (20/02) στις οποίες, δεν αναμένονται-μέχρι ώρας, από πληροφορίες- αλλαγές στις ηγεσίες των δύο Σωμάτων- της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος- σε Ανώτατα επίπεδα της ηγεσίας.
Σε περιπτωση που παραμείνει ο ίδιος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., θεωρείται βέβαιη η αποχώρηση τουλάχιστον τριών Αντιστρατήγων οι οποίοι ακολουθούν στην επετηρίδα ενώ αναλπγες αποχωρήσεις θα ακολουθήσουν και στις ταξεις των Υποστρατήγων. Ωστόσο στο βαθμό των Ταξιάρχων, αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, σημαντικός αριθμός.. αποστράτων.
Χαρακτηριστικός ήταν ο “διάλογος” στη συνδικαλιστική εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ, οταν πρόεδρός της Χρ.Φωτόπουλος ανέφερε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Πανούση, ότι περιμένει κρίσεις με αξιοκρατικά κριτήρια, διατύπωση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ, Γιάννη Κατσιαμάκα, «Τις κρίσεις, θεσμικά, τις κάνει η φυσική ηγεσία του Σώματος και όχι η πολιτική» του επεσήμανε.«Μην γελιόμαστε, η πολιτική ηγεσία δίνει την κατεύθυνση» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, με όσους παρακολούθησαν το “διάλογο” να ..αναμένουν τις κρίσεις.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport