Έκλεβαν τάματα από εκκλησίες και διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε οικίες

Από την Υδρα, στη Θάσο, την Τήνο μέχρι τη Σπάρτη και την Αττική, είχαν διαπράξει 11 κλοπές σε Ιερούς Ναούς, καθώς είχαν διαπράξει ληστείες και κλοπές σε οικίες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές από Ιερούς Ναούς σε περιοχές της επικράτειας. Αστυνομικοί της ΥΑΔ Πειραιά, συνέλλαβαν (27/11) έξι αλλοδαποί μεταξύ των οποίων και ηγετικό μέλος της εγκληματικής ομάδας. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν ένδεκα περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών σε πέντε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής και Χαλάνδρι καθώς και δυο στην Τήνο και τέσσερις στην Άνδρο.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας δράσης τους, αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, πριν τις διαρρήξεις, επισκέπτονταν τους Ιερούς Ναούς και με πρόσχημα την προσκύνηση κατόπτευαν τους χώρους και τα αφιερωμένα τάματα. Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη κλοπών, κυρίως από Ιερούς Ναούς.

Σε διάρρηξη στον Ιερό Ναό της Ύδρα, αφαίρεσαν περίπου πέντε κιλά χρυσό σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και 200ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας. Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις 100.000ευρώ
Στη διάρρηξη Ιερού Ναού στην Άνδρο, αφαίρεσαν χρυσά και αργυρά τιμαλφή-τάματα από εικόνες, ενώ επιπρόσθετα βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του Ναού. Στη Σπάρτη, σε διάρρηξη Ιερού Ναού αφαίρεσαν χρυσά τάματα, δύο εγκόλπια και δύο σταυρούς, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς

Σε άλλες δυο περιπτώσεις ληστείας ενοίνων μονοκατοικία στο Κορωπί,  έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ ενώ σε διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και τιμαλφή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, δύο χρυσά τάματα σε λεπτό φύλλο, δύο χρυσά βραχιόλια, δύο χρυσά δαχτυλίδια, ρολόι χειρός, οχτών κινητά τηλέφωνα και δώδεκα κάρτες sim, χρηματικό ποσό 1.570 ευρώ, δύο φακοί ενώ κατασχεθηκαν και δύο  αυτοκίνητα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών, της ληστείας κατά συναυτουργία και της υπόθαλψης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και  έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους, για συναφή αδικήματα. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό όλου του εύρους της παράνομης δράσης τους συνεχίζονται.