Εκκένωση “αυτοδιαχειριζόμενων χώρων” και καταλήψεων ζητά ο Εισαγγελέας- Αδυναμία εκτέλεσης της πράξης από την ΕΛ.ΑΣ

Με τις καταλήψεις ως “αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι” και “φιλοξενία” στο κέντρο της Αθήνας, να αυξάνονται και τους νόμιμους ιδιοκτήτες να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρά τις εντολές εκκένωσης, η ΕΛΑΣ αδυνατεί να προχωρήσει τη διαδικασία σε απόδοση των κτιρίων καθώς δεν υπάρχει σχετική..  εντολή.

Η κατάληψη στην οποία φιλοξενούνται. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Η αυτοδιαχειριζόμενος χωρος σε κατάληψη. (Φωτογραφία: Enri Canaj)

Εισαγγελικές Αρχές, ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες προσφυγές νόμιμων ιδιοκτητών ακινήτων τα οποία τελούν υπό κατάληψη έχουν διαβιβάσει προς την ΕΛΑΣ, σαφείς έντονες άμεσης εκκένωσης τριών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οποίων, το ξενοδοχείο City Plaza, κτίριο υπό κατάληψη επί της Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, και η “κατάληψη Παπουτσάδικο” στο Χαϊδάρι. Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, έχουν προσφύγει κατ’ επανάληψη με μηνυτήριες αναφορές στις Δικαστικές Αρχές αξιώνοντας εντολές εκκένωσης αμεσα εκτελεστές, από Υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ιδιοκτήτριας του City Plaza, Αλίκης Παπαχελά η οποία έχει  δυο δικαστικές εντολες εκκένωσης, ωστόσο το ξενοδοχείο παραμένει υπο κατάληψη από άτομα του “χωρου” με διαβιούντες λαθρομετανάστες.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PLAZA_ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Απο τις 21 Απρίλιου (2016) κτίριο επι της Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, τελεί υπό κατάληψη, απο “αλληλέγγυους” και λειτουργεί ως “αυτοδιαχειριζόμενο φιλοξενίο” στο οποίο έχουν στεγάσει λαθρομετανάστες.

Από το 2011, το “Παπουτσάδικο”, έχει καταληφθεί από τους ίδιους “ακτιβιστές του χωρου”, ωστόσο έχει παρατηρηθεί οι καταληψίες να εχουν αυθορμήτως αποχωρήσει, με περιστασιακές δραστηριότητες στους χώρους της κατάληψης.

Σύμφωνα με πληροφοριες από Αστυνομικές πηγές του nantiaReport, έχουν γίνει συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο Στελεχών της ΕΛ.ΑΣ για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε εκτέλεση των δικαστικών διαταγών εκκένωσης των κτηρίων, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.  Επισημαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πηγές του nantiaReport η πρόσφατη προσφυγή της ιδιοκτήτριας του City Plaza, στη Δικαιοσύνη, η οποία στρέφεται κατά της ΕΛ.ΑΣ καθώς όπως αναπτύσσεται ο ισχυρισμός στο νομικό έγγραφο, παρά την Εισαγγελική παρέμβαση δεν γίνεται εκτελεστή από τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, με τους χώρους να παραμένουν υπό κατάληψη από “αλληλέγγυους” και διαβιούντες λαθρομετανάστες.

Σε σχετική ερώτηση του nantiaReport προς Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, γιατί η διαδικασία “καθυστερεί” η απάντηση ήταν σαφέστατη, “για να εκτελεστεί μια τέτοια εντολή αναγκαστικής εκκένωσης, απο την ΕΛΑΣ θα πρέπει να υπάρχει σχετική εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου. Για να εκτελεστεί η ασφαλής εκκένωση των χώρων, θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή και να συνεργαστούν πολλες Υπηρεσίες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει εκπονηθει σχετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ενώ ούτε το υπάρχον επιχειρησιακό προσωπικό επαρκεί για μια ασφαλή επιχείρηση, είμαστε ωστόσο αναγκασμένοι να πράξουμε τα δέοντα καθώς οι οποίες δικαστικές εντολές ειναι άμεσα εκτελεστές για την ΕΛΑΣ “.