«Έκδοση διαβατηρίων σε πρόσφυγες από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας»

Ανακοίνωση – επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας

Σχετική : Η 19298 από 18/9/2020 απόφαση Διοικητή Υπηρεσίας Ασύλου

Κύριε Αρχηγέ,

Σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική ορίσθηκε ως αρμόδια υπηρεσία, με περιοχή αρμοδιότητας όλη τη Θεσσαλία, για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε δικαιούχους καθεστώτος του πρόσφυγα, σε δικαιούχους επικουρικής προστασίας καθώς και σε αιτούντες Διεθνή Προστασία, το γραφείο διαβατηρίων της ΔΑ Λάρισας.

Η απόφαση αυτή η οποία έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Διεύθυνσης Έκδοσης Διαβατηρίων, θα έχει ως αποτέλεσμα άνω των (3.000) αλλοδαπών, εν μέσω πανδημίας, να προσέλθουν στο προαναφερόμενο Γραφείο για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, χωρίς δυστυχώς πιο πριν να έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν συνδράμει με ανάλογο προσωπικό πχ διερμηνείς, τα Γραφεία Διαβατηρίων. Μας συγχωρείται αλλά αυτό δε λέγεται συνδρομή εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά εξ ολοκλήρου ανάληψη της όλης διαδικασίας, σε μία νύχτα.

β) Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να γίνεται τελευταία στιγμή προσπάθεια ενίσχυσης των Γραφείων με αστυνομικό προσωπικό. Πάλι δηλαδή κόβουμε από τις σάρκες μας για να κάνουμε δουλειά άλλων.

γ) Εν μέσω πανδημίας θεωρούμε ότι είναι, αν μη τι άλλο, απερισκεψία η μετακίνηση εκατοντάδων ανθρώπων από νομό σε νομό, πόσο δε μάλλον όταν στο γραφείο διαβατήριων δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ούτε τα απαραίτητα plexiglass, ως ελάχιστο μέτρο προστασίας του προσωπικού.

Τελικά όντως κάποιοι θεωρούν τον Έλληνα Αστυνομικό ως άτρωτο. Εμείς από τη πλευρά μας όμως δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και κατ’ επέκταση τις οικογένειες τους, που μόνο άτρωτοι δεν είναι.

Ζητούμε:

α) Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των γραφείων Διαβατηρίων με εκπαιδευμένο προσωπικό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

β) Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας όχι μόνο των υπηρετούντων στο Γραφείο Διαβατηρίων αλλά και όλων των συναδέλφων που κινούνται και εργάζονται στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας.

i. Άμεση τοποθέτηση  plexiglass και προμήθεια ικανής ποσότητας μέσων ατομικής προστασίας πχ αντισηπτικά, μάσκες κλπ.

ii. Αυστηρά ραντεβού όσον αφορά το χρόνο προσέλευσης και τον αριθμό των προσφύγων. Ότι δηλαδή ισχύει και με τους ημεδαπούς.

Έως ότου γίνουν πράξη όλα τα ανωτέρω, η απόφαση αυτή θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί.

Δε πρόκειται να δεχθούμε εικόνες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ανθρώπους ξαπλωμένους κατάχαμα, με κίνδυνο να μετατραπεί το Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας σε υγειονομική βόμβα για εργαζόμενους και πολίτες αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

Επιτέλους ας γίνει αντιληπτό ότι δεν είμαστε ούτε «μίας χρήσης» ούτε «δια πάσα νόσο». Είμαστε επαγγελματίες και επιτέλους έτσι απαιτούμε να μας συμπεριφέρονται.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ