“Είναι πολλά τα περιστατικά Ε.Φ από την τελευταία σειρά. Μήπως κάτι δεν πήγε καλά κατά την επιλογή και στην εκπαίδευσή τους”;

Άποψη Αστυνομικού (από Ειδικός Φρουρός) και συνδικαλιστής για την εμπλοκή από καταγγελία Ειδικού Φρουρού της τελευταίας σειράς σε εκβίαση επιχειρηματία

«Δυστυχώς συνεχόμενα τα δημοσιεύματα για εμπλοκή νέων ειδικών φρουρών σε περιπτώσεις παραβατικότητας. (Είμαι προσεκτικός διότι την βαρύτητα και το ποσοστό συμμετοχής θα το κρίνει η προανάκριση και το δικαστήριο).

Αναφέρω νέων Ε.Φ διότι είναι πολλά τα περιστατικά ατόμων από την τελευταία σειρά, που δεν μπορείς να πεις ότι είναι τυχαίο. Μήπως κάτι δεν πήγε καλά κατά την διάρκεια της επιλογής και μετά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης . Η απάντηση γνωστή. Όταν θέλεις να επιλέξεις προσωπικό για μια τόσο νευραλγική υπηρεσία και το κάνεις με κανόνες fast track είναι λογικό να γίνουν αβλεψίες και λάθη. Εντάξει την γνησιότητα των εγγράφων και την μοριοδότηση , μπορείς να την ελέγξεις σε βάθος χρόνου και πολύ μετά την πρόσληψη. Δεν θα γίνει και κάτι.

Αλλά μπορείς να περνάς τους υποψήφιους από εξέταση ψυχολόγων πέντε λεπτά τον καθέναν? Δεν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να αγνοείτε τις επισημάνσεις των ειδικών ότι δεν επαρκεί ο χρόνος , να τους πιέζετε να τελειώσουν γρήγορα και να θέλετε να γίνει και σωστά. Αφήστε τους να κάνουν την δουλειά τους και θα την κάνουν σωστά.
Η εκπαίδευση βέβαια θα μπορούσε να διορθώσει τα όποια κενά άφησε η βιαστική επιλογή. Η εκπαίδευση, αν φυσικά γινόταν. Διότι δεν έγινε ποτέ καμιά εκπαίδευση. Δεν χωρά συζήτηση , αυτό και όποιος πει το αντίθετο είναι άσχετος.
Δεν πειράζει θα πει άλλος , υπάρχει και η πρακτική άσκηση να δούμε κάποια πράγματα. Φυσικά ούτε αυτή έγινε .Ποιος αποφάσισε για όλα αυτά .Το υπουργείο .
Μπορούν και πρέπει λοιπόν να γίνουν κάποια πράγματα. Το θέμα είναι να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ίσως θα μπορούσαν να περάσουν εκ νέου την τελευταία σειρά από τον έλεγχο της επιτροπής καταλληλότητας – δεν ξέρω αν θα είχε νόημα ,οι ειδικοί το ξέρουν – διενεργώντας έναν ενδελεχή έλεγχο με όλα τα διαθέσιμα μέσα και φυσικά να περάσουν ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
Δυστυχώς αυτή η ιστορία πικραίνει πολλούς από εμάς, αλλά δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια. Πάρτε μέτρα , αλλάξτε τα κριτήρια πρόσληψης και την εκπαίδευση αλλιώς μην κάνετε καμία πρόσληψη. Πριν να είναι πολύ πολύ αργά.

Υ.Γ Η σύλληψη έγινε από ομάδα ΔΙ.ΑΣ που πιθανόν να την απάρτιζαν και Ε.Φ της τελευταίας σειράς . Γι΄ αυτό λοιπόν χρειάζεται να γίνει κάτι να διαχωριστεί «η ηρα από το στάρι»», καταλήγει στο σχόλιό του ο Γιάννης Φαναριώτης.