Ειδομένη: Φυλλάδια να φύγουν όσοι παραμένουν στον καταυλισμό

Τυπωμένα σε τρεις γλώσσες, με κείμενο να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.

image

«Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε όπως συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση ,και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» θα αναφέρει το κείμενο, το οποίο θα αποτυπωθεί σε ενημερωτικό φυλλάδιο σε Αραβικά, παστούν και φαρσί, στις τρεις προφορικές διαλεκτους επικοινωνίας των διερχόμενων μεταναστευτικών ροών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διανέμει τα φυλλάδια τις προσεχείς ημέρες μέσω εθελοντών ΜΚΟ και μεταφραστων στους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που παραμένουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης προκειμένου να εγκαταλείψουν τη μετακίνησή τους προς τα βόρεια.
Από καταγραφή ΜΚΟ στην.Ειδομένη σήμερα διαβιούν περίπου 15.000 άτομα με πρόθεση των Ελληνικών Αρχών να προωθηθούν σε κέντρα κράτησης, και οργανωμένους χώρους, με συνθήκες διαβίωσης, στέγη και τροφή.

image

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για αναγκαστική «οπισθοχώρηση» αναφερόμενος στους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες επισημαίνοντας πως δεν μπορεί αυτό να γίνει με « βίαιους τρόπους». Ενώ σημείωσε, ότι το 50% όσων διαβιούν στον αυτοσχέδιο καταυλισμο, είναι γυναίκες και παιδιά, γεγονός αποτρεπτικό για οποιαδήποτε επιχείρηση δυναμικής απομάκρυνσής χωρίς τη θέλησή τους, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως ελεγχόμενη.
Ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, εκτίμησε πως πριν από την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαρτίου η Ειδομένη θα αδειάσει «γιατί θα έχει πεισθεί ακόμα και ο πιο αισιόδοξος ότι δεν μπορεί να περάσει προς τα πάνω».
Ερωτηθείς για την απουσία του κράτους από την Ειδομένη υπονόησε γίνεται σκοπίμως γιατί ο καταυλισμός δεν είναι δομή της πολιτείας και γιατί οι διαβιούντες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό θα πρέπει να μετακινηθούν.
Δυο χώροι στο Νομό Κιλκίς έχουν επιλεγεί προκειμένου να μεταφερθούν όσοι μετακινηθουν από την Ειδομένη, ενώ θα προωθηθούν και στις δομές Ηπείρου και Θεσσαλίας, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.