Εγρήγορση για τρομοκρατικό χτύπημα στις Αρχές Ασφαλείας- Λήψη μέτρων και από το Πεντάγωνο

Η αναβάθμιση των επιθέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει προκαλέσει ένα αυξανόμενο κλίμα ανησυχίας και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με γενική επιφυλακή, αύξηση των περιπολιών, φρούρηση των αστυνομικών υπηρεσιών και στόχων ενδιαφέροντος

Με βάση τις εξελίξεις στην υπόθεση του κατάδικου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται το ενδεχόμενο πυροδότησης του «χώρου» με τη δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομοκρατών, στην περίπτωση που ο καταδικασμένος για 13 δολοφονίες στο όνομα της 17 Νοέμβρη «Λουκάς» δεν υπαναχωρήσει και συμβεί το απευκταίο.

Όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ», έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2021, με θέμα «Εντατικοποίηση μέτρων ασφαλείας περιμετρικά στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων, σχηματισμών και κτιρίων», αναφέρει, «ενόψει της επικρατούσας και εξελισσόμενης εσωτερικής επικαιρότητας παρακαλείσθε όπως από της λήψεως της παρούσης και για όσο χρονικό διάστημα κρίνετε αναγκαίο εντείνετε κι αυξήσετε τα αστυνομικά μέτρα περιμετρικά των στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων (αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών κ.λπ.), σχηματισμών έως και στρατιωτικών κτιρίων που βρίσκονται εκτός αυτών προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος του υπηρετούντος εκεί προσωπικού και των εν λόγω κτιρίων κι εγκαταστάσεων ή πράξης ακτιβιστικού χαρακτήρα».

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνεται προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες κι επισημαίνεται «σε συνεργασία με τις κατά τόπο αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού εκδηλώσετε και οποιοδήποτε κατά την κρίση σας πρόσθετο μέτρο το οποίο θα συμβάλει στην επαύξηση του βαθμού ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από «Τα ΝΕΑ»,, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκφράζουν προβληματισμό στο ενδεχόμενο αρνητικής κατάληξης του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ομάδα του ένοπλου αντάρτικού πόλης στο όνομά του, σε “ακολουθία” της 17 Νοέμβρη, καθώς Τρομοκρατικές Οργανώσεις που αποτελούν τη νεοΤρομοκρατία – ο Επαναστατικός Αγώνας, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και άλλες μικρότερης δυναμικής- έχουν εξαρθρωθεί και αδρανοποιηθεί. Με αυτή την εκτίμηση, αποδίδεται ως προτεραιότητα η απόκτηση οπλισμού και με την αποστολή κατεπείγοντος εμπιστευτικού εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προειδοποιεί για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους και ενδεχόμενη αρπαγή βαρέος οπλισμού ενέργεια που είχε πραγματοποιήσει η 17 Νοέμβρη το 1989 και είχε αφαιρέσει βαρύ πολεμικό υλικό από το στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα και το 1977 από το Στρατόπεεδο της Ελευθερούπολης Καβάλας, με τα όπλα να καταλήγουν στην κατοχή μελών του ΕΛΑ. Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η υπόθεση της κλοπής αντιαρματικών όπλων και χειροβομβίδων από ναυτική βάση στη Λέρο τον Σεπτέμβριο του 2019 η οποία  έχει μπει στο αρχείο.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η  Ελληνική Αστυνομία έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματικών και Δικαστικών Λειτουργών υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους. Ενώ αναπροσαρμογή στις εντολές που έχουν δοθεί, για ελέγχους της αλληλογραφίας σε πρόληψη επικείμενης αποστολής δεμάτων βομβών.

Διοικητές κρίσιμων υπηρεσιών ή δικαστικοί έχουν προμηθευθεί -κυρίως ιδιωτικά – αλεξίσφαιρα γιλέκα ή ειδικούς θωρακισμένους χαρτοφύλακες για την προστασία τους από μια επίθεση με όπλα ή βόμβες.  Σε ένα αυξανόμενο κλίμα ανησυχίας και με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ζητά γενική επιφυλακή, αύξηση των περιπολιών, φρούρηση των αστυνομικών υπηρεσιών και αποφυγή τηλεφωνημάτων-παγίδες στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Η λήψη ισχυρών μέτρων προστασίας κρίθηκε επιβεβλημένη μετά το μπαράζ επιθέσεων και άλλων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του απεργού πείνας.