Το Εφετείο θα αποφασίσει για τις.. τρίχες του Αστυνομικού

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, Αστυνομικός σε ένστολη Υπηρεσία, διεκδικεί να φέρει γενειάδα και να μην είναι υποχρεωτικά ξυρισμένος εν ώρα υπηρεσίας.

Αστυνομικός, μέλος της “Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”, προσέφυγε στο ΣτΕ για πειθαρχικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε από την Υπηρεσία του, καθώς έφερε γενειάδα, με τον υπηρεσιακό Κώδικα να επιβάλει το… ξύρισμα.

Η υπόθεση του Αστυνομικού, εκδικάζεται (10/05) στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

“Ο Αστυνομικός προσέβαλε την διαταγή περί υποχρεωτικού ξυρίσματος ως αντίθετη στο Σύνταγμα (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας), την ΕΣΔΑ και τον ν.4443/2016 που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω χαρακτηριστικών φύλου, όπως είναι τα γένια, κατά την αιτιολογική έκθεση”, σημειώνει ο συνήγορός του, Βασίλης Σωτηροπούλος.

Στο Διοικητικό Εφετείο προσβάλλεται το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στον Αστυνομικό

“Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήδη έχει κρίνει ότι η επιλογή της γενειοφορίας αποτελεί στοιχείο που εντάσσεται στην ιδιωτική επιλογή του ατόμου ως σωματικό χαρακτηριστικό και επομένως προστατεύεται από το άρθρο 8 της Ε.Σ.Δ.Α. Καταδικάστηκε μάλιστα η χώρα που επέβαλε υποχρεωτικό ξύρισμα σε φυλακισμένους. Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και το Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά την απαγόρευση να φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) οι υποψήφιοι για σώματα ασφαλείας”, σημειώνει ο δικηγόρος του Αστυνομικού.