Εφετείο: Στο εδώλιο ξανά οι Αστυνομικοί για ξυλοδαρμό κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας

Οι αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως για  ξυλοδαρμό συλληφθέντος κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, προκαλώντας του μόνιμη αναπηρία και η υπίεση παραπέμφθηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

Τον Μάιο του 2007 ο Χρήστος Χρονόπουλος συνελήφθη και οδηγήθηκε αρτιμελής στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα και συνοδό οίδημα εγκεφάλου. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα. Μετά από πολλές αναβολές, η υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ αναβιώνει σήμερα (17/11) στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Για την παράσταση πολιτικής αγωγής για ηθική βλάβη σε βάρος των κατηγορουμένων αστυνομικών θα παραστεί όπως και στο πρωτόδικο Δικαστήριο ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.

Η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου μετά την έφεση που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών με την οποία είχαν καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξη για τέλεση βασανιστηρίων σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου.

Δίκη αστυνομικών: Η πρώτη καταδικαστική απόφαση
Ειδικότερα, το 2015 το Δικαστήριο είχε επιβάλλει σε δύο αστυνομικούς την ποινή αυτή με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ για άλλους δύο αστυνομικούς έκρινε ότι είχαν υποπέσει σε πλημμελήματα, που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί. Αρχικώς, το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε πως οι αστυνομικοί «χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους)», με αποτέλεσμα να επέλθει μεταξύ άλλων «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε μεγάλη έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία και επιληπτικές κρίσεις». Ωστόσο, και παρά τις αντίθετες εισαγγελικές προτάσεις, δύο δικαστικά συμβούλια εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους κατηγορούμενους με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής».

Οι ασάφειες και οι αντιφάσεις που περιέρχονταν στην έρευνα, οι προτάσεις των εισαγγελέων αλλά και οι πιέσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Μαντάς, οδήγησαν την υπόθεση στην αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος και στην απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών.

Υπέστη μόνιμη κινητική και νοητική αναπηρία
Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του δικηγόρου Θ. Μαντά, οι αστυνομικοί ενεργώντας από κοινού προκάλεσαν σωματικές κακώσεις με σκοπό να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, οι σωματικές δε κακώσεις που προκάλεσαν είχαν ως αποτέλεσμα τη βαρύτατη σωματική βλάβη του θύματος. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδυνές ώρες στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο συλληφθείς εισήχθη στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά και τελικά η κακοποίηση προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Πράγματι συνεπεία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κράτησής του στο ΑΤ Καλλιθέας οι οποίοι με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι του παθόντος και σε άλλα σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υπέστη μεγάλη έκπτωση νοητικών λειτουργιών, κινητική αναπηρία, βραδυψυχισμό, επιληπτικές κρίσεις και πλήρη αδυναμία να επιμεληθεί των βασικών λειτουργιών του οργανισμού του.

Οι ισχυρισμοί περί αυτοτραυματισμού και χρήσης ουσιών
Μεταξύ των επιχειρημάτων των αστυνομικών για την κατάσταση του Χρήστου Χρονόπουλου, ήταν πως «αυτοτραυματίστηκε», χτυπώντας το κεφάλι του πάνω στο μπαρ του μαγαζιού αντιστεκόμενος της προσαγωγής του. Ο ισχυρισμός, όμως, των αστυνομικών αλλά και των απαλλακτικών βουλευμάτων που κάνουν λόγο για αυτοτραυματισμό του Χρονόπουλου, προσκρούει στην αντίφαση ότι στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων δεν έχει γίνει ουδεμία αναφορά περί χτυπήματος ή αντίστασης στη προσαγωγή. Το μόνο που καταγράφεται είναι ότι ο Χρήστος Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης» και η αναφορά για αυτοτραυματισμό έγινε με συμπληρωματική εγγραφή έξι ημέρες αργότερα.

Παράλληλα, και ο ισχυρισμός περί «ουσιών και μέθης» είχε καταρριφθεί από τον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ ο οποίος και παρέλαβε από το Α.Τ. Καλλιθέας τον Χρήστο Χρονόπουλο. Ο τραυματιοφορέας είχε εξετάσει εξωτερικά τον παθόντα για πιθανά τρυπήματα και την αναπνοή του για αλκοόλ αλλά δεν είχε παρατηρήσει σχετικές ενδείξεις.

__________________

* dikastiko.gr