Εφετείο Πλημμελημάτων: Ξεκίνησε η δίκη για τα γεγονότα στο Κουκάκι- Κατέθεσαν οι Αστυνομικοί

Ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε η δίκη για τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, το Δεκεμβριο  του 2019

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρες και οι δύο γιοί του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, καθώς τους καταλογίζεται πως επιτέθηκαν και παρεμπόδισαν τους αστυνομικούς να εκτελέσουν την εντολή εκκένωσης κτηρίου που τελούσε υπό κατάληψη.

Η δίκη διεξάγεται στο Εφετείο λόγω ειδικής δωσιδικίας καθώς ο ένας γιος του σκηνοθέτη, είναι δικηγόρος.

Στο δικαστήριο παρέστησαν ως κατηγορούμενοι, ο σκηνοθέτης και ο ένας από τους δυο γιους του. Οι τρεις αμφισβητούν όσα τους αποδίδονται στην δικογραφία αποδίδοντας “εισβολή” αστυνομικών στο σπίτι τους, το οποίο εφάπτεται στο κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη, και αποδίδουν αναίτια βία σε βάρος τους από τούς αστυνομικούς .

Η δικονομική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις αστυνομικών που είχαν λάβει μέρος στην αστυνομική επιχείρηση οι οποίοι ανέφεραν ότι τόσο λο σκηνοθέτης όσο και οι δύο γιοί του συμμετείχαν στην επίθεση που είχαν δεχθεί από τους καταληψίες.

«Μας ανατέθηκε να πάμε σε ένα διώροφο οίκημα στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι που ήταν υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει το κτίριο. Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση με πολλά άτομα. Μπορεί να συμμετείχαν και 100 αστυνομικοί. Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε η πόρτα. Ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δυο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα.»

Πρόεδρος. Αναγνωρίζετε κάποιον; Μάρτυρας: Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος (πρόκειται για τον Δημήτρη Ινδαρέ) και ένας νεαρός.

Ανέφερε επίσης ο αστυνομικός ότι όταν ανέβηκαν στην ταράτσα τού υπό κατάληψη σπιτιού είδε τον σκηνοθέτη μαζί με έναν άλλον, να πηδάνε στην διπλανή ταράτσα και ότι εκεί ένας από τους γιους τού σκηνοθέτη τούς φώναζε να φύγουν.

«Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: “Φύγετε από δω! Έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνετε την ταράτσα μου;”».

Αστυνομικός, ο οποίος είχε τραυματιστεί, κατέθεσε ότι «Έφαγα πυροσβεστήρα στο κεφάλι και λιποθύμησα». Επίσης ανέφερε ότι ο σκηνοθέτης «ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες».

Έτερος αστυνομικός κατέθεσε ότι ο παρόντας στη δίκη γιος τού σκηνοθέτη, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τους πετούσαν πράγματα- «ακόμη και ένα ψυγείο» και ο Δημήτρης Ινδαρές καθως επίσης οι δύο γιοι του παρεμπόδισαν το έργο τους και φώναζαν “τι δουλειά έχετε εδώ;” αναζητώντας εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;

Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές, ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ’ ό,τι μύρισα μετά πάνω μου.

Η σύζυγος του σκηνοθέτη και μητέρα των άλλων δύο κατηγορουμένων κατά την κατάθεση της περιέγραψε ότι στις 6:30 το πρωί εκείνης της ημέρας ξύπνησαν από την φασαρία και τις βρισιές που αντάλλασαν αστυνομικοί με τους καταληψίες. Η μάρτυρας είπε πως όταν άκουσαν βήματα στην ταράτσα τους ανέβηκε ο σύζυγος και ο μικρός γιος της και στη συνέχεια ο μεγάλος γιος τής οικογένειας «Ανέβηκα με το νυχτικό στη ταράτσα. Είδα και τους τρεις πεσμένους μπρούμυτα δεμένους πισθάγκωνα και να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου -αστυνομικός με φουλ φέις- και μου είπε: “φύγε! Αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα”. Πήρα το 100 μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Πήρα το 100, πήρα δικηγόρο και μετά ένα κανάλι».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, οι αστυνομικοί ήταν εξαγριωμένοι γιατί έχασαν τους καταληψίες και «βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι και τους πλάκωσαν στο ξύλο». Η ίδια ανέφερε ότι τους απήγγειλαν κατηγορίες γιατί «έψαχναν εξιλαστήρια θύματα».

Γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, κοντά στο σημείο των γεγονότων, κατέθεσε πως άκουγε τον Δημήτρη Ινδαρέ να φωνάζει “βοήθεια”, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δει τι ακριβώς συνέβαινε καθώς εμπόδιζε την οπτική της ένα δέντρο.

Η υπεράσπιση με αναφορά σε αντιφάσεις υπέβαλε αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο που είχαν καταγράψει γείτονες της οδού Ματρόζου αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί που κάλυπταν την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης.