Εφετείο: Κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο Γιώργο Ρουπακιά

Ανακοινώθηκε η απόφαση για αναγνώριση ελαφρυντικών μόνο σε τέσσερις πρώην Βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε με απόφασή της η Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στους επτά πρώην Βουλευτές της Χρυσής Αυγής – Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αλέξη Ματθαιόπουλο- οι οποίοι καταδικάστηκαν των οποίων οι ποινές θα κυμανθούν από 5 μέχρι 15 χρόνια κάθειρξης, καθώς επίσης, δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, για τους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξης .

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον καθ ομολογίαν δράστη Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και σε όσους καταδικάστηκαν σε αυτή την υπόθεση για συνέργεια καθώς επίσης οι καταδικασμένοι στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες, με το πλαίσιο των ποινών τους να μην μεταβάλλεται.

Ελαφρυντικά ωστόσο αναγνωρίζει μόνο σε τέσσερις από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους Ευστάθιο Μπούκουρα (της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς), Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς), Μιχάλη Αρβανίτη (του σύννομου βίου) και Νίκο Μίχο (της ειλικρινούς μεταμέλειας). Επίσης στους καταδικασμένους Δήμο και Σκάλκο αναγνώρισε ελαφρυντικά (της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς) και στους Αναδιώτη, Τσακανικα, Μαρια, Ευγενικό, Παπαδόπουλο και Χατζηδάκη (της μετεφηβικής ηλικίας) .

Αίτημα εξαίρεσης της Έδρας ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας, κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς όπως υποστήριξε, «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο Πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας», με το Δικαστήριο να προχωράει σε διακοπή για μισή ώρα, ενώ διόρισε δικηγόρο του, τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μετά την υποβολή αιτήματος από την υπεράσπιση Λαγού για εξαίρεση της Έδρας έχει δικαίωμα το Δικαστήριο να κρίνει το αίτημα. Εάν η νέα σύνθεση κρίνει βάσιμο το αίτημα, θα εξαιρεθούν οι Δικαστές και η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, ωστόσο εάν κριθεί το αίτημα προδήλως αβάσιμο η διαδικασία θα συνεχιστεί από την παρούσα Έδρα.

Η διαδικασία προβλέπει στη συνέχειά της, την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης , με τη σύνθεση του Δικαστηρίου να αποσύρεται σε σύσκεψη προκειμένου να αποφανθεί για τις ποινές των 57 καταδικασθέντων, με το λόγο στην Εισαγγελέα ώστε να προτείνει εάν οι εφέσεις θα έχουν αναστέλλουσα ισχύ.  Η νομική διαδικασία προβλέπει να δοθεί ο λόγος και πάλι στους συνηγόρους υπεράσπισης και η Έδρα θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί, για το εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή. Ωστόσο το χρονικό πλαίσιο έκδοσης της απόφασης επί των ποινών δεν είναι σαφές καθώς υπάρχουν συνεχείς νομικά κολλήματα και ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα.