Εφετείο: Επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης καταδίκης στους δύο κατηγορούμενους για το θάνατο 13χρονου σε Λούνα Παρκ

Ενοχή αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για τους δύο κατηγορούμενους και τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης, για το θάνατο του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου και το σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφή του σε υπαίθριο Λούνα Παρκ στην Αργυρούπολη

Ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο, καταδίκασε το ΜΟΕ Αθηνών τους δύο κατηγορούμενους – τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του Λούνα Παρκ, επιβάλλοντάς τους,  ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς €5 ημερησίως, για το θάνατο του -τότε- 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου και το σοβαρό τραυματισμό της -τότε- 9χρονης αδελφή του στο υπαίθριο Λούνα Παρκ στην Αργυρούπολη, στις 27 Απριλίου 2014. Το Δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους, το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Ο πατριού του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου και πατέρας της 16χρονης σήμερα κόρης που έχει αποκτήσει το ζευγάρι, στην κατάθεσή τους, περιέγραψε το δυστύχημα, που είδε μαζί με τη σύζυγό του. Αν και έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και όταν περιέγραψε πώς ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ξέσπασε σε κλάματα.

«Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το Λούνα Παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς». Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη! αέρας! Τα παιδιά». Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα “γαμα”, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει (κλαίγοντας)».

«Ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό. Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου (σσ βγάζει) το γιο μου. Είμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, «Κράτα την! Πάω να δω τι έγινε με το γιο μου». Πάω στο Βασίλη κοιτάω.. Εκεί, μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

Ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και οι ευθύνες της τότε Δημοτικής Αρχής

Όπως επισήμανε ο μάρτυρας τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο Λούνα Παρκ της Αργυρούπολης, ήταν ανύπαρκτα. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος. Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».

«Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού . όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα. Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά» περιέγραψε μεταξύ άλλων η μητέρα των δύο παιδιών.

Αεροναυπηγός ως τεχνικός σύμβουλος, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, και επεξήγησε ότι τα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα θα μπορούσε να κάνει ανύψωση το συγκεκριμένο παιχνίδι και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γι’ αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το Λούνα Παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας.

Η Εισαγγελέας Έδρας, πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι, «Ειπώθηκε πως εάν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλείψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Προκύπτουν ευθύνες των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια εν συνειδήσει καθώς όφειλαν και αδύναντο να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και το άφηναν εντελώς στην τύχη και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο». Ενώ όπως επεσήμανε η Εισαγγελική Λειτουργός, προκύπτουν και μεγάλες ευθύνες του οικείου Δήμου, «προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν οι ευθύνες του Δήμου, ο οποίος με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του 13χρονου τόνισαν ότι, «Με τη σημερινή απόφαση του, το Μικτού Ορκωτού Εφετείου επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, καταδίκασε την εγκληματική αδιαφορία, που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι λειτουργοί του λούνα παρκ για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανήλικων χρηστών της επιχείρησης τους. Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες συμπεριφορές».