Εφετείο: “Αυλαία” μετά από 5,5χρόνια ακροαματικής διαδικασίας- Σήμερα η αγόρευση της Εισαγγελέως και η ανακοίνωση των ποινών

Συνεχίζεται η νομική διαδικασία με την αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας και την ανακοίνωση των ποινών

Συνεδριάζει εκ νέου το Ά Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Εφετείο (08/10-12.30) με την αγόρευση της Εισαγγελέως επί των αιτημάτων ελαφρυντικών που υπέβαλαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και ακολουθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης .

Εφόσον το Δικαστήριο επιβάλει άμεσα εκτελεστές ποινές φυλάκισης από το τμήμα Αναζητήσεων της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική , ολιγομελείς ομάδες συλλήψεων θα προχωρήσουν σε εντοπισμό στους χώρους που βρίσκονται οι καταδικασθέντες και θα τους οδηγηθούν στο Εφετείο προς εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και στη συνέχεια στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η διαδικασία των συλλήψεων θα είναι ακαριαία με ταυτόχρονες παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις

Επί της διαδικασίας, αρκετοί εκ των συνηγόρων άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επί των ελαφρυντικών

Η απόφαση της Έδρας του Εφετείου (07/10) καταδίκασε για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, επτά από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής– το ΓΓ Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Κασιδιάρη, το Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και το Γιώργο Γερμενή .

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Του σύννομου βίου του- δεν έχει έχει καμία καταδίκη, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη. Του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».  Οι συνήγοροί του, ανέφεραν ότι ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, με την υπεράσπισή του να ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ζήτησε η υπεράσπιση για το Γιώργο Γερμενή.

Η απόφαση της Έδρας του Εφετείου (07/10) καταδίκασε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – από τους 43 κατηγορούμενους (κρίθηκαν αθώοι 13 ) 30, εκ των οποίων 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής- Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης,  και Δημήτριος Κουκούτσης- και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Τρία ελαφρυντικά και από  την υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια– του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπιση , η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του ΓΓ Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για μια ομιλία .

Η υπεράσπιση για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Από την υπεράσπιση για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Για τον πρώην βουλευτή Αντώνη Γρέγο, η υπεράσπιση ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης, ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Η υπεράσπιση για τον Νίκο Μίχο, υποστήριξε ότι «Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα…» και ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και της έμπρακτης μετάνοιας, ενώ αναφέρθηκε ότι αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων, ζήτησε ο συνήγορος για τον Κώστα Μπαρμπαρούση καθώς ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων .

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, καθώς πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, και τήρησε τους περιοριστικούς όρους, που του επεβλήθησαν, ζήτησε η υπεράσπιση του πρώην Βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη .

Παράλληλα, και η υπεράσπιση του καθ’ ομολογίαν δράστη Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε αναγνώριση στο ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», τόνισε ο συνήγορός του και επίσης ανέφερε ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Από την υπεράσπιση του Γιώργου Πατέλη ζητήθηκε η αναγνώριση στο ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης .