Εφαρμογή καταγράφει διασώσεις και παροχή πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες στις παραλίες της χώρας

Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, μετά τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, σε ναυαγοσώστες, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, τίθεται σε εφαρμογή η καινοτόμος εφαρμογή “LifeguardRescue app”

Σύμφωνα με την Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων το 2021 * ήταν η πρώτη χρονιά,  κατά την οποία δε σημειώθηκε θανατηφόρο ατύχημα σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής. Σύμφνωα με τα στοιχεία της Εκθεσης, τα θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019.

Η 11η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών. Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου (2022), παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες, μετά τη διενέργεια ψηφιακών ελέγχων του Λιμενικού Σώματος με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, σε ναυαγοσώστες, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, έρχεται λειτουργία της καινοτόμου εφαρμογής “LifeguardRescue app”, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις διασώσεις και την παροχή πρώτων βοηθειών στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες.

Για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, οι ναυαγοσώστες ακτής, θα έχουν στον εξοπλισμό τους, και την εφαρμογή “LifeguardRescue app”, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις διασώσεις και τις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες της χώρας μας.  Η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ) παρέλαβε από το  SafeWaterSports , την εφαρμογή, κι έχει εξοπλίσει τους ναυαγοσώστες των Σχολών Ναυαγοσωστικής που είναι μέλη της, με smartphones και προ-εγκατεστημένο το λογισμικό, το οποίο ενεργοποιείται από τον κάθε ναυαγοσώστη στο πόστο αρμοδιότητά του, με σκοπό η εφαρμογή να καταγράφει τα βασικά δεδομένα που αφορούν σε συμβάντα διάσωσης και πρώτων βοηθειών όπως ώρα, τοποθεσία, μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την διάσωση, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις πρώτες βοήθειες, αν έγινε μεταφορά σε νοσοκομείο/ΚΥ κλπ. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βοήθημα στον σχεδιασμό μιας ακόμα περισσότερο αποτελεσματικής πανελλαδικής ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να κάνουμε την χώρα μας όχι μόνο έναν από τους πιο ωραίους προορισμούς στον κόσμο, αλλά και έναν από τους πιο ασφαλείς σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

Με την προμήθεια 155 φορητών συσκευών από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εξοπλίστηκαν οι Λιμενικές Αρχές της επικράτειας, και με το ειδικό λογισμικό διενέργειας ψηφιακών ελέγχων που ανέπτυξε το SafeWaterSports το 2021, το Πληροφοριακό Σύστημα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Λιμενικού Σώματος, απέκτησε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες σχετικές με τον έλεγχο των ναυαγοσωστών, των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Παράλληλα, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας εκπόνησε ειδικά ψηφιακά φύλλα αστυνομικού ελέγχου που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας, και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το 2021. Με το πρωτοπόρο ψηφιακό σύστημα, συντάχθηκαν πέρισυ (2021) περισσότερα από 7.209 φύλλα ελέγχου στις παραλίες όπου διαπιστώθηκαν 4.281 παραβάσεις και 4.538 φύλλα ελέγχου στα θαλάσσια μέσα αναψυχής με 523 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3.918 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μέσω tablets.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας λειτουργεί πλήρως με πανελλαδική κάλυψη, ολοκληρωμένο σύστημα ελεγκτικών-αστυνομικών υπηρεσιών, με τους ελέγχους να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και παρακολούθηση των παραβάσεων, και δυνατότητα ποιοτικής αξιολόγησης των δεδομένων. Παράλληλα για το ένστολο προσωπικό προκύπτει εξοικονόμηση χρόνου, ενώ υπάρχει δυνατότητα όπου εντοπίζεται ανάγκη, να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις των περιφερειακών διευθύνσεων και της διοίκησης.

Ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης πραγματοποίησαν επιθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στην παραλία Σχινιά της Αττικής. Στην μικρή εκδήλωση που ακολούθησε, παρέστησαν μεταξύ άλλων Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ,ο Πρόεδρος-Ιδρυτής του SafeWaterSports Παναγιώτης Πασχαλάκης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος Μάριος Μυρωνάκης .

______________

* το 2017 υπάρχει εγγραφή στατιστικών στο Παρατηρητήριο Ατυχημάτων

** Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα για το 2021, εκπόνησε το SafeWaterSports σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία.

*** Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν περιέχουν προσωπικά στοιχεία, είναι εντελώς ανώνυμα και αποθηκεύονται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΝΑΝΠ.