ΕΑΠΣ: O διάλογος που τελείωσε πριν ξεκινήσει…Τι έχεις Γιάννη; τι είχα πάντα.

..”πριν δύο χρόνια, η τότε κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του Π.Σ. (..) που την επομένη της ψήφισης του δημιουργούσε την ανάγκη της άμεσης τροποποίησής του σε μια σειρά ζητήματα, που περιέπλεκε αντί να επιλύσει (..) δεν έχει γίνει καμία πρόσκληση για διάλογο στους συνδικαλιστικούς φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος”..


Προς : Αν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα

Κοινοποίηση :
Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή
Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ι. Καπάκη
Αρχηγό Π.Σ. Αντιστράτηγο κ. Β. Παπαγεωργίου

Κύριε Υπουργέ,
Πριν δύο χρόνια, η τότε κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του Π.Σ. με τον Ν.4249.
Με διαδικασίες “άψε σβήσε” και απουσία διαλόγου, κατάρτισε ένα θεσμικό κείμενο, που την επομένη της ψήφισης του δημιουργούσε την ανάγκη της άμεσης τροποποίησής του σε μια σειρά ζητήματα, που περιέπλεκε αντί να επιλύσει.
Δυστυχώς, τότε με μια σειρά από παρεμβάσεις της Ένωσής μας, με κυριότερη αυτή στην σχετική επιτροπή της Βουλής, επισημάναμε τα προβλήματα, αλλά εισακουσθήκαμε σε ελάχιστα από αυτά.
Ο πολιτικός σας φορέας, εκείνη την εποχή, ενστερνίστηκε πλήρως τις απόψεις μας ζητώντας από την τότε κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο γι αυτό με τους φορείς του Π.Σ. της πολιτικής προστασίας και την κοινωνία, χωρίς βέβαια να εισακουστεί.
Με ξεκάθαρο τρόπο ο πολιτικός σας φορέας στο πρόγραμμά του “Θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας ” ( http://www.enstoloi.gr/p/blog-page_677.html ) διακήρυξε για το ζήτημα “Κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης- εκσυγχρονισμού του Π.Σ, με κατάθεση στη Βουλή νέου Νομοσχεδίου, μετά από ουσιαστική διαβούλευση.”
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, στην ομιλία σας, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, επαναλάβατε τις θέσεις αυτές, τονίζοντας: “θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει πάνω σε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές στο ν. 4249/2014 αφού προηγουμένως εκτεθεί σε διάλογο και με τα σώματα, και με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, και με ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς.”
Τέσσερις μήνες, μετά, η μόνη πρωτοβουλία που είδαμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η οποία γνωστοποιήθηκε προς το Π.Σ. με σχετικό έγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος,στις 2-12-2015 και που ζητούσε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Ν.4249/2014.
Πρωτοβουλία που δυστυχώς διέψευσε τις προσδοκίες μας, καθόσον με το σχετικό έγγραφο ζητείται σε “μεταφυσικούς χρόνους, αντίστοιχους της δημιουργίας του κόσμου κατά την Παλαιά Διαθήκη, εντός 6 ημερών δηλαδή, να υποβληθούν από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από ένα μήνα μετά από αυτή την “πρωτοβουλία” του κ.Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει γίνει καμία πρόσκληση για διάλογο στους συνδικαλιστικούς φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα όπως έχουμε επισημάνει σε πρόσφατη παρέμβασή μας, στην σχετική υπηρεσιακή επιτροπή που συστάθηκε για την υποβολή προτάσεων για το μέρος της πολιτικής προστασίας του Ν.4249, αποκλείστηκαν πλήρως στελέχη του Π.Σ. που υπηρετούν τόσο στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. όσο και του Ε.Σ.Κ.Ε.

Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς το έργο το έχουμε ξαναδεί και το τέλος του δεν θα είναι πετυχημένο. Ο διάλογος για το θεαθήναι και η επεξεργασία τέτοιων σοβαρών νομοθετικών κειμένων υπό το “σεληνόφως” μόνο επιπλέον προβλήματα θα επιφέρει.
Δεν γνωρίζουμε αν τα παραπάνω τελούν εν γνώση σας, αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένουμε από εσάς το αυτονόητο της υλοποίησης των προσωπικών σας δηλώσεων, ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των προγραμματικών διακηρύξεων του πολιτικού σας φορέα”.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport