ΕΑΥ ΘΣΝ: Συνάντηση με ον Υπουργό ΠΡΟΠΟ για ΔΑΚΑΘ, ΔΑΕΘ, αλεξίσφαιρα, οχήματα, κάμερες και αστυνομικά θέματα

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συνάντησε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, οι εκπρόσωποί μας έθεσαν στον κ. Υπουργό το ζήτημα της επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η επανεκκίνηση των πτήσεων από το εξωτερικό, έχει σηματοδοτήσει μια νέα σύγχρονη εποχή με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί η ανάλογη ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης με επιπλέον προσωπικό, παρότι τα καθήκοντά της έχουν πολλαπλασιαστεί. Το Προεδρείο της Ένωσης αιτήθηκε την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης με προσωπικό λόγω του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου και τον διπλασιασμό των οργανικών θέσεων. Ο κ. Υπουργός συμφώνησε και δεσμεύτηκε ότι η ΔΑΚΑΘ θα ενισχυθεί άμεσα με αποσπασμένους Αστυνομικούς και σύντομα θα αυξηθεί η οργανική δύναμή της, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Επίσης, τέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης με νέο προσωπικό, λόγω της μεγάλης υπηρεσιακής επιβάρυνσης που έχει τα τελευταία χρόνια και της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων. Μεγάλος αριθμός των Αστυνομικών της Διεύθυνσης βρίσκεται μόνιμα εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς ενισχύει τα νησιά, τον Έβρο αλλά και κάθε άλλη περιοχή της επικράτειας όπου ανακύπτει κάποιο πρόβλημα. Βεβαίως, το Προεδρείο επισήμανε ότι η ορθή κατανομή του προσωπικού και η ενίσχυση των μάχιμων Υπηρεσιών είναι καθολική ανάγκη στη ΓΑΔΘ ώστε να εξαλειφθούν οι μεγάλες υπηρεσιακές ανισορροπίες που ταλαιπωρούν το προσωπικό. Ο κ. Υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα και με ποικίλους τρόπους θα μεριμνήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Για την ενίσχυση της ΓΑΔΘ με νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, ο κ. Υπουργός μάς ενημέρωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθεί η πιστοποίηση των υλικών και από τα 1500 γιλέκα που συνολικά θα χορηγηθούν στις Υπηρεσίες, μεγάλο ποσοστό θα δοθεί στην ΓΑΔΘ. Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα ήταν η έλλειψη πιστοποίησης αντιβαλλιστικού έλεγχου των αλεξίσφαιρων από εγκεκριμένη εταιρεία εντός της χώρας, με αποτέλεσμα να στέλνονται στο εξωτερικό και να καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης, μας ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν στις αστυνομικές Υπηρεσίες της επικράτειας συνολικά 15.000 νέα αλεξίσφαιρα.

Όσον αφορά την πρόταση της Ένωσής μας για τοποθέτηση καμερών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησής του και αφορά τόσο την χρήση καμερών από τις διμοιρίες, όσο και την χρήση body-cam από άλλες μάχιμες Υπηρεσίες.

Επιπλέον, το Προεδρείο επισήμανε την οριακή κατάσταση των οχημάτων της ΟΠΚΕ και της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης που επιχειρούν σε δύσκολες περιοχές, και αιτήθηκε την επίσπευση των υπηρεσιακών διαδικασιών για την απόδοση των κατασχεμένων οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτή ήδη έχει δρομολογηθεί και αναμένουμε την ολοκλήρωσή της.

Τέλος το Προεδρείο έκανε ειδική μνεία στην κατασπατάληση δυνάμεων σε φυλάξεις ευπαθών στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να επαναφέρει τις προτάσεις του για υιοθέτηση νέων τεχνικών ακινητοποίησης καταδιωκόμενων οχημάτων, ηλεκτρονική κατάθεση ενστάσεων για παραβάσεις τους ΚΟΚ και ηλεκτρονική αποπληρωμή διοικητικών προστίμων.

Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2020