Δωρίζουν στην ΕΛΑΣ σφουγγαρίστρες, σκούπες& χλωρίνες!|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Οι δωρεές… σασμάν, οχημάτων κ.α. άλλαξαν ως προτεραιότητες για την Ελληνική Αστυνομία. Προτεραιότητα στα είδη υγιεινής.

image

Οι δωρεές… σασμάν, επισκευών και οχημάτων άλλαξαν ως προτεραιότητες για την Ελληνική Αστυνομία. Οι δωρητές παρέχουν πλέον είδη καθαριότητας, σφουγγαρίστες, κουβάδες, χλωρίνες, αντισηπτικά, ανταποκρινόμενοι στις νέες και σοβαρότερες ανάγκες υγιεινής του ένστολου προσωπικού, πολιτών και κρατουμένων.

Οι διώκτες του εγκλήματος κυνηγούν πλέον τα… σκουπίδια προκειμένου να εξασφαλίσουν τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής για το αστυνομικό προσωπικό και στη συνέχεια επιδιώκουν να κάνουν την πραγματική δουλειά που τους έχει αναθέσει η επίσημη πολιτεία.image

Οι όγκοι των σκουπιδιών στις αστυνομικές υπηρεσίες… πληθαίνουν, με το αστυνομικό προσωπικό να τα μεταφέρει στους κάδους σκουπιδιών και να πιάνει τις σκούπες! Ο φόβος εκδήλωσης επιδημικών ασθενειών αυξάνεται προοδευτικά, με την πιθανότητα κρουσμάτων να είναι ορατή με ακαθόριστες συνέπειες.

Όπου δεν υπάρχουν δωρεές, οι αστυνομικοί κάνουν «εράνους» για την αγορά των απαραίτητων ειδών καθαριότητας και υγιεινής, κυρίως για τις τουαλέτες και τα κρατητήρια των υπηρεσιών τους. Οι σακούλες σκουπιδιών πολλαπλασιάστηκαν, απλά έκλεισαν και μεταφέρονται ανά… βάρδιες στους κάδους από το αστυνομικό προσωπικό.

Αιτία της ζοφερής κατάστασης που εξελίσσεται ολοένα και σοβαρότερη για την δημόσια υγεία, είναι η οικονομική κρίση και κυρίως το «τυπολάγνο» Ελεγκτικό Συνέδριο.

image

Σχεδόν κάθε χρόνο, η κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, αυτόνομα προκήρυσσε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καθαρισμού των κτιρίων αστυνομικών υπηρεσιών ευθύνης της, στην εταιρεία που θα μειοδοτούσε. Με τη λήξη της σύμβασης, γινόταν μία τρίμηνη ανανέωσή, επέκτασή της με τους ισχύοντες όρους έως ότου ολοκληρωνόταν ο νέος διαγωνισμός ανάθεσης του έργου.
Όλη αυτή η διαδικασία ανατράπηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία με το σκεπτικό της «κατάτμησης του έργου» το οποίο θα πρέπει να είναι ενιαίο. Ουσιαστικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην απόφασή του υποστηρίζει πως μία εταιρεία ή κοινοπραξία πρέπει να αναλάβει το έργο και τα υποέργα καθαρισμού όλων των αστυνομικών κτιρίων της χώρας, και όχι ξεχωριστά κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

image

Αυτή η απόφαση, προκάλεσε την διακήρυξη της υπ’ αριθμ. 10/2015, ανοικτής διαδικασίας μειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις 23 Νοεμβρίου 2015, για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών.

Στις 566 σελίδες της διακήρυξης περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές των εταιρειών, όπως και τα τιμήματα. Σύμφωνα με την διακήρυξη, οι προσφορές θα γίνουν από τις 14 Ιανουαρίου 2016 έως τις 15:00 το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου ενώ η ανάληψη θα γίνει… 180 μέρες μετά, και αυτό αν δεν υπάρξουν προσφυγές από τις εταιρείες που δεν πάρουν το έργο.image

Η αρμόδια επιτροπή επιλογής αναδόχου εταιρείας, του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. θα εξετάσει τις προσφορές, αν υπάρχουν, και θα κρίνει αν η εταιρεία ή η κοινοπραξία, που μειοδοτεί έχει τις προϋποθέσεις να αναλάβει το έργο. Συνολικός προϋπολογισμός έργου με 60 υποέργα, για τα έτη 2016, 2017 και 2018, είναι 14.565. 300,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και κρατήσεων.
Ένα άλλο «αγκάθι» για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων εταιρειών ή κοινοπραξίας εταιρειών στον διαγωνισμό είναι η τραπεζική εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του έργου δηλαδή περίπου 2.000.000 ευρώ


*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου |

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport