Διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εκτός σπουδαστικής κοινότητας περιγράφεται ο δράστης των επιθέσεων| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η δίωξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καταλογίζεται στις 500 σχεδόν σελίδες δικογραφίας, ενώ περιγράφεται πρόσωπο εκτός φοιτητικής κοινότητας, ως πρωταγωνιστής των επιθέσεων εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία, η έκταση της οποίας ξεπερνάει τις 500 σελίδες, γίνεται αναφορά σε άτομο εκτός της σπουδαστικής κοινότητας, στο οποίο αποδίδεται ρόλος «ενορχηστρωτή» και πρωταγωνιστή των επιθέσεων εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Στην πολυσέλιδη δικογραφία, περιγράφονται αναλυτικά, και οι επισκέψεις πρώην σπουδαστή της σχολής, ο οποίος κάτω από άγνωστες συνθήκες, εντελώς ανεξέλεγκτα, έμπαινε παράνομα στο εσωτερικό της «παρενοχλώντας» τον 20χρονο σπουδαστή.
Οι βασανιστικοί εκφοβισμοί που είχε υποστεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης περιγράφονται λεπτομερώς βάσει των οποίων ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς προς το παρόν να προσωποποιεί τις κατηγορίες. Με την παρούσα εξέλιξη, η έρευνα συνεχίζεται, με στόχευση να προσδιορίσει κατηγορίες κατά φυσικών προσδιορισμένων προσώπων, και σχετίζονται με τη συμμετοχή δραστών στον θάνατο του νεαρού σπουδαστή, ανεξάρτητα αν ιατροδικαστικά τα ευρήματα παραπέμπουν σε πράξη αυτοχειρίας ή προκύψει ανθρωποκτονία. Κατά την εξέλιξη της έρευνας, αναμένεται να προσδιοριστούν και να αποδοθούν ευθύνες των υπευθύνων της Σχολής, οι οποιοι φέρονται να είχαν περιέλθει σε «απραξία» στην εκδήλωση των στοχευμένων επιθέσεων.

Ο «ενδογενής» εκφοβιστής.
Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του ατόμου εκτός σπουδαστικής κοινότητας, πολύ κοντά στην εξαφάνιση του Βαγγέλη όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ήρθε σε επαφή με τέσσερις φίλους του στο παλιό δωμάτιο του Γιακουμάκη και τον ανάγκασαν να αλλάξει δωμάτιο.
Ο φερόμενος «αρχηγός», όπως αναφέρεται σε καταθέσεις, ενημερώθηκε ότι ο Βαγγέλης είχε κλειστεί στο δωμάτιό του και δεν ήθελε να τους δει.
«Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο που ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο… (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο… (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν», αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις.
Στην επίμαχη σχολική περίοδο το συγκεκριμένο πρόσωπο, φέρεται να είχε επισκεφτεί τη Γαλακτοκομική Σχολή τρεις φορές, εκ των οποίων τις δύο εντός της φοιτητικής εστίας, με τελευταία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τρείς ημέρες, πριν από την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή.
Σε αυτή την επίσκεψη φαίνεται να συναντήθηκε και με τον διευθυντή της Σχολής, ο οποίος φέρεται να του ζήτησε να απομακρυνθεί «Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα», αναφέρεται ότι τον επεπληξε ο διευθυντής. Άγνωστο παραμένει πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Το τελευταίο bullying
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων είχαν εστιάσει την προσοχή τους και στο τελευταίο σκληρό περιστατικό βίας με θύμα τον Γιακουμάκη που έγινε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του (25/01 2015). «Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε, αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος τη μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σκισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη αρχίζοντας να τον σέρνει».
Μέχρι στιγμής ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων και διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος πέντε συμφοιτητών του Βαγγέλη.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» επιβεβαίωσε την παραπομπή στη δικογραφία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία αλλά ότι τον δολοφόνησαν. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε».
Η ιατροδικαστική εξέταση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία δεν δίνει σαφή εικόνα για τα αίτια του θανάτου, διότι από το σώμα του Βαγγέλη, που βρέθηκε 37 ημέρες μετά, έλειπαν ζωτικά τμήματα, όπως ένα μέρος του λαιμού, τα οποία αφαιρέθηκαν από άγρια ζώα. «Κατηγορηματική διάγνωση ως προς την αιτία και τον τρόπο του θανάτου δεν υπάρχει. Τα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον καρπό, μας προσανατολίζουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αλλά δεν μπορούμε επιστημονικά να είμαστε βέβαιοι», εξηγεί ο αρμόδιος ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.
Στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την απόφαση του Εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία, ενώ μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν παραπέμπουν σε δολοφονία, έμπειρος νομικός που έχει γνώση της υπόθεσης επισημαίνει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι μόνο έτσι ο Εισαγγελέας θα μπορούσε να περάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στην τακτική ανάκριση, την οποία αναλαμβάνει έμπειρη Ανακρίτρια που θα του κάνει εισήγηση. Και αυτό γιατί για να περάσει στην τακτική ανάκριση πρέπει να υπάρχει κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι οι σωματικές βλάβες.
Η δεύτερη παράμετρος, όπως εξηγεί ο ίδιος νομικός, αφορά στον ποινικό κώδικα: «Προβλέπεται ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος. Όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει από τις πράξεις τους, τότε μπορεί να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport