Διώξεις σε έξι στελέχη της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του Αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου

Ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα σε βάρος έξι στελεχών της Πυροσβεστικής (εκ των οποίων ορισμένοι σε κεντρικές θέσεις) άσκησαν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί για σειρά λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, στις 12 Σεπτεμβρίου 2014!

Στο περιστατικό αυτό έχασε τη ζωή της και η 44χρονη ένοικος 

Σύμφωνα με πληροφορίες διώξεις, μετά από τριετή έρευνα, ασκήθηκαν σε βάρος περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής στην πρωτεύουσα, βασικού διοικητή στην περιοχή της Αττικής, διοικητών δύο πυροσβεστικών σταθμών, ενός αξιωματικού υπηρεσίας που σχετίζεται με το περιστατικό αλλά και ενός εκ των συντονιστών του Σώματος, εκείνο το βράδυ. Ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά ιδιώτη στο οίκημα του οποίου προκλήθηκε η πυρκαγιά με την τραγική κατάληξη.

Ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος
Ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος

Ο αρχιπυροσβέστης που τιμήθηκε, μετά θάνατον, από την Ακαδημία Αθηνών εγκλωβίστηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να διασώσει τη 44χρονη. Όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» τις ημέρες του συμβάντος υπήρξαν καταγγελίες για προβληματικές φιάλες οξυγόνου, για καθυστέρηση στην άφιξη του κλιμακοφόρου οχήματος, για σύγχυση στις κινήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Επιπλέον όπως επισήμανε και ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης «προσδιορίστηκε απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στο εγχείρημα απεγκλωβισμού».

Επίσης υπήρξαν τεκμηριωμένες αναφορές για αλλοίωση εγγράφων και εσκεμμένη αλλαγή χρονικών ενδείξεων για την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων το μοιραίο βράδυ, έτσι ώστε να δοθεί η εικόνα πως οι δυνάμεις έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς 25 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνέβη. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2016 είχε συνταχθεί εσωτερικό πόρισμα της Πυροσβεστικής που δεν εντόπιζε καμία ευθύνη στελέχους της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη και απέδιδε τον θάνατό του μόνο στην αυταπάρνησή του!
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο της οικογένειας του Ματθαίου Μάντζιου κ. Αντώνη Φούσσα ο οποίος επισήμανε «οι συγγενείς του αρχιπυροσβέστη αγωνιούν να μάθουν ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατό του κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του. Η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την ευαίσθητη αυτή υπόθεση με την δέουσα προσοχή».

_______________

* Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος/ tovima.gr