Δημοσκόπηση για την άποψη που έχουν οι πολίτες για την ΕΛ.ΑΣ

Πανελλαδική έρευνα για την άποψη της κρίνουν οι πολίτες την Ελληνική Αστυνομία, μετά τα επεισόδια στην περιοχή της Νέας Σμύρνης

Σε δείγμα 800ατομων, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, διεξήχθη η έρευνα της Prorata με ερωτήσεις αναφορικά με την γνώμη των πολιτών για την Αστυνομία.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 61%, απάντησε ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί. Ενώ μόλις το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά. Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται σε περιστατικά ανάλογα με τις πρακτικές που ακολουθεί η Αστυνομία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και το 14% αποδίδει αρνητική πρακτική στη διαχείριση των περαστικών.

Για τα επειδόδια στη Νέα Σμύρνη
Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική και κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Ενώ στον αντίποδα, το 44% απάντησε ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, με το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Στην ίδια έρευνα, η επιλογή του μέσου ενημέρωσης συσχετίζονται με την ηλικία συνολικά στις τάσεις για τα ερωτήματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο νεαρή η ηλικία των ερωτηθέντων, τόσο πιο πιθανό οπως δηλώνουν είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. Οι ερωτηθέντες υποστήριξαν, ότι έχει ασκηθεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, κι επιρρίπτει ευθύνες στο ένστολο προσωπικό για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και αποδίδει στην Κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, σε πιο νεαρές ηλικίες, ενημερώνονται από την τηλεόραση, με θετική αντίληψη για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αποδίδει στην Κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα (εδω)

___________________________

* Πηγή: Prorata