Δήμος Κω: “Ο Υπουργός κ.Μουζάλας εκβιάζει και απειλεί την Κω”

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση-απάντηση σχετικά με τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξη του, ο Αν.Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.ΜουζάλαςΜΟΥΖΑΛΑΣ

«Ο κ.Μουζάλας απειλεί και εκβιάζει την Κω και τους πολίτες της. Μας απευθύνει τελεσίγραφο “ή δέχεστε τη δημιουργία του hot spot στην Κω ή θα σας γεμίσουμε με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες”. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση, αποπνέει έναν καθεστωτισμό άλλων εποχών.

Ο κ.Μουζάλας χαρακτήρισε ξενοφοβικές τις απόψεις του Δημάρχου Κω, αναφερόμενος σε προτάσεις που έχει καταθέσει δημόσια ο Δήμαρχος αλλά και σε ερωτήματα που έθεσε για τη λειτουργία του hot spot, τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν γραπτώς από τον κ.Μουζάλα αλλά και από κανέναν άλλο.
Τον προκαλούμε να βγει και να πει ποιες είναι οι ξενοφοβικές απόψεις του Δημάρχου Κω αλλά και των πολιτών και των φορέων του νησιού, που αντιδρούν στη μετατροπή της Κω σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Ο κ.Μουζάλας ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι έχουν δοθεί απαντήσεις και διευκρινήσεις. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση, καμία διευκρίνηση και καμία εγγύηση ότι το κέντρο αυτό θα είναι ολιγόωρης παραμονής.
Τον καλούμε να απαντήσει , δημόσια, στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες , οι φορείς και ο Δήμος της Κω:
1ον-Ο κ.Υπουργός μιλά για hot spot συνολικής χωρητικότητας 1.000 ατόμων. Να τον ενημερώσουμε ότι στην Κω, τη θερινή περίοδο, έφταναν καθημερινά πάνω 1.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες ενώ με την τελευταία απεργία των πλοίων εγκλωβίστηκαν στο νησί σχεδόν 3.000.
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μετατραπεί ο χώρος αυτός σε μια νέα Μόρια, να συγκεντρωθεί και να εγκλωβιστεί στην Κω ένας ανεξέλεγκτος και μη διαχειρίσιμος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
Ποιος διασφαλίζει και ποιος εγγυάται ότι αυτό δεν θα συμβεί;
2ον–Βασική προϋπόθεση είναι ότι οι πρόσφυγες, μέσα από το hot spot, θα κατανέμονται, αναλογικά, στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Γνωρίζει όμως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία και πλαίσιο για κάτι τέτοιο ενώ αντίθετα, υπάρχει απροθυμία.
Τη στιγμή που δεν έχουμε ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα και θα στέλνει άμεσα τους πρόσφυγες στις χώρες που κατανέμονται, είναι δεδομένο ότι αυτοί θα εγκλωβίζονται και θα παραμένουν στην Κω.
Το αποτέλεσμα θα είναι εντός μιας εβδομάδας το hot spot να έχει 10 ή και 15.000 οι οποίοι δεν θα μπορούν να φύγουν.
Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα συμβεί αυτό;
3ον–Πέρα από τους πρόσφυγες που απολαμβάνουν καθεστώτος προστασίας υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες , οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες.
Με όλους αυτούς, τη στιγμή που δεν έχουν αποφασιστεί άμεσες  διαδικασίες επαναπροώθησης , τι θα γίνει;
Δεν θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας ή στη χώρα;
4ον–Η διαδικασία ταχείας ταυτοποίησης αλλά και άμεσης αναχώρησης έχε αποδειχθεί ανέφικτη στην πράξη. Δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και οι αναγκαίες υποδομές για την ταυτοποίηση αφού η Αστυνομική Διεύθυνση είναι υποστελεχωμένη, όπως δε καταγγέλλουν τα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛΑΣ, ακόμα και οι αποσπώμενοι στο νησί μας, με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να μην έρχονται και στην Κω δεν έχει ιδρυθεί το Τμήμα Συνοριοφυλάκων, που προβλέπεται από το σχετικό Π.Δ. πράγμα που μετά τη συρρίκνωση του αριθμού των συνοριοφυλάκων φαίνεται να απομακρύνεται και αυτό.
Παράλληλα χρειάζεται μόνιμα ένα πλοίο που θα παίρνει 1000 με 1500 σε καθημερινή βάση από την Κω.
Ποιος εγγυάται ότι θα τηρηθούν αυτά τα δύο προαπαιτούμενα ;
5ον–Παραβλέπεται το γεγονός ότι ολόκληρο το νησί της Κω αποτελεί πόλο ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων.
Δεν μπορεί το hot spot, που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν, να βρίσκεται εντός του αστικού και τουριστικού ιστού.
Ούτε μπορεί οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες να είναι κρατούμενοι σε αυτό το χώρο, αντίθετα θα μπορούν να μετακινούνται ή να βρίσκονται στο λιμάνι αναζητώντας μέσο και τρόπο να φύγουν. Και αν αυτό δεν συμβεί, να έχουμε και ταραχές και συγκρούσεις.
Ποιος μας διασφαλίζει από αυτές τις εικόνες, που θα πλήξουν καίρια και καθοριστικά τον τουρισμό μας ;
6ον–Είναι εμφανής η τάση ορισμένων χωρών να μην διευκολύνουν την είσοδο προσφύγων στο έδαφος τους.
Ο κ. Μουζάλας προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η συνθήκη Σένγκεν οδεύει προς κατάργηση ούτε έχει πληροφορηθεί τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Βαλς.
Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε συνοριακούς ελέγχους και κλείσιμο συνόρων, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων θα εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα μας.
Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο ποια είναι η δική μας προετοιμασία;
Αν μετατραπούμε σε μια χώρα-αποθήκη ψυχών, ο δρόμος αυτός δεν θα έχει επιστροφή.
Υπάρχει και μία ακόμα ερώτηση προς τον κ.Υπουργό που είναι βέβαιο ότι δεν θα απαντήσει όπως απέφυγε, εδώ και μήνες, να απαντήσει εγγράφως και στις προηγούμενες: έχει συναίσθηση ότι η Κως είναι ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας ή όχι; Έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί ήδη στην τοπική οικονομία;
Επίσης, είναι εμφανές ότι χρησιμοποιεί τον Δήμο Κω ως άλλοθι για την απραξία και την ανικανότητα του.
Στους άλλους νησιωτικούς δήμους , που δεν είναι τουριστικές περιοχές και δεν αντιδρούν στη δημιουργία hot spot και καταυλισμών προσφύγων, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα; Εκεί, ποιος εμποδίζει τον κ.Μουζάλα;
Να τελειώνουμε με αυτές τις πρακτικές. Ο Δήμος Κω και η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου τάχθηκαν κατά της δημιουργίας ενός ανεξέλεγκτου κέντρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί, εφόσον δεν δίνεται καμιά εγγύηση για την ολιγόωρη παραμονή και την άμεση αναχώρηση τους, ζητήσαμε ταυτόχρονα την μεταφορά του τμήματος αλλοδαπών εκτός πόλης για να γίνεται η καταγραφή και άμεση αναχώρηση τους.
Δεν είμαστε εκβιάσιμοι, όπως κάποιοι άλλοι, για να αλλάζουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε κωλοτούμπες. Αυτό ας το έχουν υπ’όψιν τους όλοι».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport