Δήμος Αθηναίων: “Όχι” σε ονοματοδοσία οδού “Ζακ Κωστόπουλου”, “Ναι” σε μνημείο κατά του ρατσισμού

Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η πρόταση του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλος».

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αθηνάιων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την πρόταση ως «μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού», ενώ πρόσθεσε ότι «η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να μην περιοριστεί η συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου αλλά να τοποθετηθεί στην Αθήνα ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους και υπέρ της αγάπης.

Για την παράταξή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «ο Ζακ έχει προσφέρει πάρα πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να γίνουν τα αυτονόητα πράγματα κατανοητά». Αναφορικά με το μνημείο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τη δημιουργία μνημείου αλλά αν δεν έχει σαφή αναφορά στον Ζακ τότε είναι σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Η μετονομασία του δρόμου έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα συμφωνούσαμε με την πρόταση του κ. Μπακογιάννη αν αυτό είχε σαφή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο».

Η πρόταση τελικά του Κώστα Μπακογιάννη επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο.