Δήμος Άργους-Μυκηνών: Αρνητική εισήγηση από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για προτομή του Βορειοηπειρώτη Κ.Κατσίφα

Στην πρόθεση του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου να τοποθετήσει προτομή του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα στην πόλη, αντέδρασε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, υποστηρίζει ότι «Η τοποθέτηση μιας τέτοιας προτομής, εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις», και με ανοιχτή Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Άργους- Μυκηνών, απευθύνει το ερώτημα, ποια είναι η σκοπιμότητα τοποθέτησης μίας προτομής του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ολόκληρο το κείμενο της Ανοιχτής Επιστολής:

«Πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι ο Δήμος Άργους- Μυκηνών προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία και τοποθέτηση προτομής του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Σας επισημαίνουμε ότι ο Δήμος σας θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση της προτομής του Κ. Κατσίφα στην περιοχή σας.
Το ΕΕΤΕ, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος του δημοσίου σε θέματα τέχνης, θέτει ζήτημα «σκοπιμότητας» τοποθέτησης της προτομής του Κ. Κατσίφα.
Η τοποθέτηση μιας τέτοιας προτομής, εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, αντιλήψεις που ευνοούν τη δράση φασιστικών, ρατσιστικών και εγκληματικών ομάδων.
Σήμερα, που το θέμα της ειρήνης στα Βαλκάνια είναι ρευστό λόγω των διεθνών οικονομικών ανταγωνισμών και των επεμβάσεων των Διεθνών Οργανισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και της Ρωσίας, στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του Δήμου σας ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι επικίνδυνη και δεν συμβάλει στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών. Ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, που ο εθνικισμός ενισχύεται στην Αλβανία, που η Αλβανική Κυβέρνηση εγείρει θέματα Τσάμηδων και με συνεργάτη το ΝΑΤΟ διεκδικεί αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και επιδιώκει τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Οι λαοί έχουν συμφέρον να ζουν ειρηνικά, να απομονώσουν κάθε φασιστική και ρατσιστική φωνή, να καταδικάσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα κα τις στρατιωτικές επεμβάσεις, να απομονώσουν όλους εκείνους που έχουν φιλοπόλεμα σχέδια.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, καλεί το Δήμο ΄Αργους Μυκηνών να μην εγκρίνει την τοποθέτηση της προτομής Κ. Κατσίφα στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, (ΕΕΤΕ) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος του δημοσίου σε θέματα τέχνης. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ΕΕΤΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά σε αιτήματα Δημοτικων Αρχών και Φορέων για την ανέγερση προτομής, στο Δημο Κερατσινίου του Παύλου Φύσσα, και στο χώρο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την προτομή των νεκρών της ΕΡΤ κα