Η δίκη που «όπλισε» τους δολοφόνους

Η εκδίκαση υπόθεσης «συμβόλαιου θανάτου» και οι εκβιασμοί Αλβανού κρατουμένου, φωτίζουν το θρίλερ Ζαφειρόπουλου.
Μια δίκη, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 4 Σεπτεμβρίου και ανεβλήθη για τις 6 Νοεμβρίου, βρίσκεται στο παρασκήνιο της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του.

zaf2
Η αστυνομία έχει αποκλείσει το δρόμο έξω από το γραφείο του Μ. Ζαφειρόπουλου τη νύχτα της δολοφονίας του.

Κατηγορούμενος στη δίκη ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη, τον Νοέμβριο του 2014, είναι ο (κρατούμενος) επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος και ως φυσικοί αυτουργοί οι επίσης έγκλειστοι Αλβανοί Ολτι Ντούλτσε και Αρμπέρ Μπάκο. Οι δύο κακοποιοί είχαν ομολογήσει ότι θα εισέπρατταν 100.000 ευρώ από τον εντολέα τους Αριστείδη Φλώρο για να δολοφονήσουν τον Αντωνόπουλο, με τον οποίο ο Φλώρος αντιδικούσε στην υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων δημοσίων φορέων από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος Energa – Hellas Power (σ.σ. ο Φλώρος ήταν μέτοχος της πρώτης).

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενόψει της δίκης, υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα άτυπες επαφές μεταξύ των παραγόντων της, σχετικά με το εάν οι δύο αλλοδαποί κακοποιοί θα επέμεναν στις αρχικές εκδοχές των καταθέσεων – ομολογιών τους. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ως συνήγορος του Φλώρου ενδέχεται να ήταν μέρος της άτυπης διαπραγμάτευσης, με την πλέον τραγική κατάληξη.

Η ιστορία αρχίζει να εκτυλίσσεται το 2014. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, δύο άγνωστοι επιχειρούν να δολοφονήσουν έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ (σ.σ. πρόκειται για τον Οργανισμό που εποπτεύει τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται ρεύμα χονδρικά) Γιώργο Αντωνόπουλο. Ο 62χρονος γλιτώνει ως εκ θαύματος, παρά το γεγονός ότι πυροβολείται στο πρόσωπο.

Ταυτοποίηση και σύλληψη
Στο σημείο της απόπειρας η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει αποτσίγαρα με βιολογικό υλικό ενός εκ των δραστών. Ταυτοποιείται ο αλβανικής καταγωγής Ολτι Ντούλτσε, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε συμμετάσχει μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Αρμπέρ Μπάκο στην επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον μπαρ στο Μικρολίμανο.

sfaira5

Ενάμιση χρόνο αργότερα (σ.σ. τον Αύγουστο 2016), συλλαμβάνεται στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας και εκδίδεται στην Ελλάδα. Ομολογεί ότι είχαν συμφωνήσει να λάβουν 100.000 ευρώ προκειμένου να διεκπεραιώσουν τη «δουλειά» στην Πεντέλη και σε επόμενη κατάθεσή του αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αριστείδη Φλώρου τον άνθρωπο που, σε συνάντηση στην Κηφισιά, τους ανέθεσε το «συμβόλαιο θανάτου». Ο Ντούλτσε μάλιστα στην απολογία – ομολογία του ενώπιον του ανακριτή είχε περιγράψει τη συνάντηση, λέγοντας ότι «ο κ. Αρης ήρθε συνοδευόμενος από άλλους άνδρες με κοστούμια».

sfaira3
Το σημείο της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου.

Σήμερα, η ύπαρξη του συγκεκριμένου ραντεβού αμφισβητείται ακόμα και από εκείνους που θεωρούν ότι ο Φλώρος πράγματι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του αντιδίκου του στην υπόθεση Energa – Hellas Power. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συνάντηση «εφευρέθηκε» προκειμένου να αποκρυβεί ο πραγματικός τρόπος της επαφής του επιχειρηματία με τους Αλβανούς κακοποιούς.

Ποιος ήταν αυτός; Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Φλώρος φέρεται να βρήκε σημείο επαφής με την «αλβανική ομάδα» το διάστημα της προφυλάκισής του, μέσω ενός ποινικού. Η πλευρά Φλώρου, πάντως, αρνείται εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας και καταγγέλλει σκευωρία.

Τελικά, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (Μάρτιος του 2017), ο Φλώρος παραπέμπεται να δικαστεί ως ο ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πεντέλη. Ενάμιση μήνα νωρίτερα, ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη με βάση την ετυμηγορία του εφετείου, που σε μια πολύχρονη δίκη συζήτησε την υπόθεση Energa – Hellas Power.

Ο «αρχηγός»
Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 στο δικαστήριο, το οποίο τελικά ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης επειδή ο Φλώρος είχε κληθεί με καθυστέρηση. Στο διάστημα που προηγήθηκε της δίκης αλλά και στις εβδομάδες που ακολουθούν μέχρι την επανέναρξή της τον Νοέμβριο, η πλευρά Φλώρου φέρεται να προσεγγίζει τον Αντωνόπουλο με την πρόταση και την επιθυμία να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή. Οι συνήγοροι του Αντωνόπουλου διαψεύδουν ότι ο 62χρονος νομικός έχει τέτοια πρόθεση και παραπέμπουν στις απολογίες – ομολογίες των δύο Αλβανών Ολτι Ντούλτσε και Αρμπέρ Μπάκο.

Μόνο που οι τελευταίοι δεν αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Φέρονται να ανήκουν σε μεγαλύτερη εγκληματική ομάδα της οποίας ηγείται ένας άλλος Αλβανός κακοποιός.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο εν λόγω αλλοδαπός κρατείτο στις φυλακές Κέρκυρας μέχρι και τις αρχές του 2015 οπότε ζήτησε να μεταταχθεί στις φυλακές Αγιάς Χανίων, «καθώς κινδύνευε η ζωή του από μέλη της αντίπαλης ομάδας». Το αίτημά του έγινε δεκτό. Στα μέσα της εβδομάδας, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο κελί του έγινε εξονυχιστικός έλεγχος από τις Αρχές. Γιατί; Ο Αλβανός, που είναι μάρτυρας στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Αντωνόπουλου, φέρεται να είχε ζητήσει από εκπροσώπους του Φλώρου ένα επταψήφιο ποσό προκειμένου να «πείσει» τους Ντούλτσε και Μπάκο να ανακαλέσουν τις ομολογίες τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι απαιτήσεις του επικεφαλής της ομάδας είχαν περιοριστεί σε ένα ποσό περί το μισό εκατομμύριο ευρώ, χωρίς πάντως να έχει επέλθει συμφωνία. Σημειώνεται ότι από λογαριασμούς των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση Energa – Hellas Power είχαν κατευθυνθεί (όπως αναγνώρισε το δικαστήριο) σε χώρες της Απω Ανατολής περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ο Αλβανός αρχηγός προς επίρρωσιν της απαίτησής του είχε επανειλημμένως προσπαθήσει να προσεγγίσει μέσω τρίτων τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος προφανώς δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του. Τέτοιες απόπειρες απειλητικών επαφών έγιναν σύμφωνα με το περιβάλλον του κρατούμενου ακόμα και στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται.

Η τελευταία πόρτα που δεν είχε «χτυπηθεί» ήταν εκείνη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κάτι που συνέβη το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο 52χρονος ποινικολόγος (σ.σ. δεν ήταν ο μόνος συνήγορος του Αριστείδη Φλώρου ούτε ο πλέον επώνυμος) πριν από το ραντεβού με τους δολοφόνους του είχε επισκεφθεί τον εντολέα του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Η ύποπτη «ομάδα»
Στη συνάντηση με τον Ζαφειρόπουλο, το βράδυ του φόνου, οι δράστες φέρονται να μετέφεραν το αίτημα του «αρχηγού» τους. Κατά πληροφορίες, μεσούσης της συνάντησης, ο ποινικολόγος διά τηλεφώνου ανακοίνωσε τις απαιτήσεις τους σε μέλος της οικογένειας Φλώρου. Πιθανολογείται ότι η απάντηση που πήραν δεν τους ικανοποίησε και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον εκβιασμό, πυροβολώντας τον δικηγόρο στα πόδια.

Ο ποινικολόγος προσπάθησε να αποφύγει τη σφαίρα, με αποτέλεσμα η βολίδα να τον πλήξει στο στήθος. Η ομάδα των Αλβανών, που για την ΕΛ.ΑΣ. είναι νούμερο ένα ύποπτη για τον φόνο, φέρεται να έχει ανάμειξη και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αρχές του χρόνου, μέλη της μαχαίρωσαν βαρυποινίτη στον Κορυδαλλό τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Η ίδια ομάδα φέρεται –πιο πρόσφατα– να είχε ανάμειξη σε ένοπλη επίθεση κατά αντιπάλων της, σε προάστιο της Αθήνας. Τα περιστατικά αποτελούν οδηγό στις έρευνες για την ταυτοποίηση των δολοφόνων του Ζαφειρόπουλου.
________

* Ρεπορτάζ: ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ,  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
** Για την Kαθημερινή της Κυριακής (22/10) και το Kathimerini.gr

Κυριακή 22.10.2017