Δικαστήρια Πειραιά: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά ΔΙΑΣ

Εν αναμονή της απόφασης της ποινικής μεταχείρισης των επτά Αστυνομικών της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους ενώπιων της 4ης τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά

Για 12ώρες οι επτά της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, παρέθεταν τα όσα βίωσαν κατά την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση στην καταδίωξη του ύποπτου οχήματος με τους τρεις Ρομά, που κατέληξε στο Πέραμα και σε αιματηρή εμπλοκή, με έναν νεκρό σεσημασμένο για κλοπές Ρομά και τραυματία τον 16χρονο κουνιάδο του, ενώ ο τρίτος ανήλικος 15ετών, ο οποίος είχε διαφύγει, παραδόθηκε το πρωί συνοδεία της δικηγόρου του, και απολογήθηκε στην Ανακρίτρια . Οι επτά Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράβασης του νόμου περί όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι κατηγορούμενοι Αστυνομικοί, αναμένεται να καταθέσουν και στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια από κοινού με την 4η τακτική Ανακρίτρια θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των επτα της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής αλλά και των δύο ανηλίκων Ρομά οι οποίοι κρατούνται .

Και οι επτά αστυνομικοί, στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους παρέθεσαν τα γεγονότα της 22ας προς 23η Οκτωβρίου. Οι κατηγορούμενοι Αστυνομικοί απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από την 4η τακτική Ανακρίτρια Πειραιά, για την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση, και αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί, καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και να δεν ενεργούσαν πυρά για να ανακόψουν την πορεία του κλεμμένου λευκού Hyundai, θα υπήρχαν θύματα αστυνομικοί.

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Το όχημα πραγματοποίησε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή στην οποία επέβαιναν ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος. Εκείνη τη στιγμή ο… ακινητοποίησε τη μηχανή του μπροστά και αριστερά από το πίσω δεξί φανάρι σε ένα κόκκινο σταθμευμένο όχημα. Ο… βλέποντας όλους αυτούς τους εμβολισμούς και την ξέφρενη πορεία του οχήματος κατά πάνω τους αποβιβάστηκε από τη μηχανή που οδηγούσε ο… προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Το όχημα των δραστών αφού πρώτα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα εμβόλισε τη μηχανή του… πάνω στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, παρασύροντας τη μηχανή κάτω από τον προφυλακτήρα και ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, ενώ συνέχισε να κινείται κατά πάνω του, σέρνοντας και τη μηχανή του», παραθέτει ο 25χρονος Υπαστυνόμος επικεφαλής της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, στο απολογητικό του υπόμνημα.

«Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος και έτσι ο τραυματισμένος… να συρθεί, έρποντας προκειμένου να απομακρυνθεί από τη μανία του οδηγού του. Οι αστυνομικοί βλέποντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας «Αστυνομία Ακίνητοι», προκειμένου να σταματήσει το όχημα να επιτίθεται στους αστυνομικούς αλλά αυτό συνέχισε να κινείται προς τον… και τον… με σκοπό να τους εξουδετερώσει με σκοπό να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί από την πλευρά των κατηγορούμενων με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος και τη διακοπή της ανεξέλεγκτης πορείας του, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός αφού το όχημα συνέχισε να κινείται. Εκείνη τη στιγμή έλαβε χώρα μία παύση στα πυρά, διότι ενώ το όχημα είχε δεχτεί πυροβολισμούς και ενώ ήταν ακόμη εν κινήσει, άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και εξήλθε ένας από τους επιβάτες ο οποίος άρχισε να τρέχει προκειμένου να διαφύγει. Αμέσως μετά το όχημα των δραστών συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά του… που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος και κατά του… ο οποίος βρισκόταν μπροστά στη μηχανή του αυτοκινήτου και έβλεπε το όχημα να επιχειρεί να παρασύρει και τον σκοτώσει».

«Εν όψει της ανωτέρω κατάσταση οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών σημαδεύοντας χαμηλά, στον κινητήρα και τα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτό τον τρόπο το αυτοκίνητο των δραστών θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμη και θανατώσει τόσο τον… όσο και τον… ενώ ακολούθως θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ Πειραιά που ερχόντουσαν προς ενίσχυσή τους και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να εμβολίσουν και αυτούς. Οι κατηγορούμενοι ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβατών του οχήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξάντλησαν όλα τα μέσα και προέβησαν στη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό κατηγορουμένου αστυνομικό».