Δικαιώθηκε Αστυνόμος της ΕΛ.ΑΣ, 20 χρόνια μετά για υπεξαίρεση που αδίκως κατηγορήθηκε

Μία άμεση καταδίκη και μία δικαίωση που άργησε σχεδόν 20 χρόνια

Είναι η ιστορία του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού, Κύρου Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε να αποκατασταθεί μετά από δεκαετίες, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια απλώς καταστράφηκε όπως λένε οι συνήγοροι του.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2000 ασκείται ποινική δίωξη εις βάρος του Αστυνόμου Α Κύρου Κωνσταντίνου, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση. Όλα δε τα αδικήματα εφέροντο τελεσθέντα, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Κατηγορήθηκε ότι υπεξήρεσε ως διοικητής, ένσημα αξίας ύψους 159.548,05 ευρώ.

«Η άσπιλη και αδέκαστη (και τότε) ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, έσπευσε, άμεσα να υιοθετήσει ένα διάτρητο πόρισμα μιας Ε.Δ.Ε. Αρνείται να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του Κύρου Κωνσταντίνου, ότι πρόκειται περί εικονικών χρεώσεων, και το πειθαρχικό συμβούλιο καταλήγει στην απόταξή του, αναζητώντας εξιλαστήριο θύμα. Ο Αστυνόμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, προφυλακίζεται και αποτάσσεται από το σώμα, με το στίγμα του επίορκου να τον ακολουθεί» αναφέρει ο δικηγόρος Βαγγέλης Καντιάνης.

Ο ίδιος προσθέτει πως ο «Αστυνόμος, τότε Διοικητής του Τμήματος Αλλοδαπών, είχε παραδώσει στον τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεράκη, έγγραφα που αποδείκνυαν «παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών» και ενέπλεκαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτής του της ενέργειας, ήταν η δυσμενής μετάθεσή του (όπως και άλλων συναδέλφων του) στο Α.Τ Ωρωπού.

Μετά από 18 χρόνια απαλλάχθηκε από το Εφετείο

Χρειάστηκαν 17 συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, μετά από 18 χρόνια από την πρώτη καταδίκη του ώστε ο αστυνόμος Κύρος Κωνσταντίνου να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς που είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή πως τα φερόμενα ως υπεξαιρεθέντα ένσημα, βασίστηκαν σε πίνακες που αποτύπωναν εικονικές χρεώσεις. Ένσημα δηλαδή που ουδέποτε παρεδόθησαν (και προφανώς ουδέποτε καταναλώθηκαν) στον αστυνόμο, ισχυρισμό, που η ΕΛ.ΑΣ αρνήθηκε να ερευνήσει μετά από επίμονες αιτήσεις του. Παρ’ ότι όπως λένε οι συνήγοροι του, οι οικονομικές επιθεωρήσεις, που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΑΣ κατέληγαν από τότε, στο συμπέρασμα περί «εικονικών χρεώσεων».

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο δικηγόρος κ. Καντιάνης για την ολιγόλογη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μετά την εξέλιξη, παρά το γεγονός πως το θέμα είχε πάρει διαστάσεις το 2000 με αναφορές μάλιστα μέσω του Τύπου για επίορκους αστυνόμους.

Όπως αναφέρει ο κ. Καντιάνης, στις 9 Ιουλίου 2019 το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε μία ολιγόλογη ανακοίνωση. «Μόλις εννιά (9) γραμμές αρκούσαν (κατά την ΕΛ.ΑΣ) για την αποκατάσταση του Αστυνόμου Α΄ Κύρου Κωνσταντίνου που λοιδορήθηκε, διαπομπεύτηκε και φωτογραφήθηκε σιδεροδέσμιος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βορά στα αδηφάγα μάτια του κοινού. Μάλλον τόσο άξιζε η καταρράκωση της τιμής και της υπόληψής του, η καταστροφή της επαγγελματικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του» επισημαίνει.

Μετά από αίτημά του η ολιγόλογη αποκατάσταση της ΕΛΑΣ

«Η απόταξη  και η προφυλάκισή του για αδίκημα που ουδέποτε τέλεσε, με «οδηγό» ένα πόρισμα μιας Ε.Δ.Ε αντισταθμίζεται με μια ανακοίνωση, που επέχει «θέση αποκατάστασης» και η οποία (βεβαίως) εξεδόθη, μετά από δική του αίτηση!!!! Η ΕΛ.ΑΣ δεν ένιωσε την υποχρέωση «οίκοθεν» να αποκαταστήσει το δικό της σφάλμα, το οποίο προκάλεσε το γολγοθά του Αστυνόμου…» τονίζει.

Επισημαίνεται πως μόλις στις αρχές Ιουνίου 2020 συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά και πάλι από αίτηση του αστυνόμου και εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία «ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζει και δεν επιβάλλει πειθαρχική ποινή στον Αστυνόμο Α΄ ΚΥΡΟΥ Κωνσταντίνο..».

Σύμφωνα με τον κ. Καντιάνη «μετά ταύτα, διερωτάται κανείς, έχουν τη «δυνατότητα» τώρα, όσοι (τότε συνάδελφοί του) με τόση ευκολία συνέταξαν ένα πόρισμα που περιείχε εικονικές χρεώσεις και, όσοι μετέπειτα αποφάσισαν την απόταξή του, να του επιστρέψουν, με την ίδια ευκολία, όσα εσφαλμένα του αφήρεσαν».

_________________________________

* Dikastiko.gr