“Δικαίως επενέβη ο Εισαγγελέας μήπως και οριοθετηθεί τη «λαϊκή δικαιοσύνη» τηλεοπτικών εκπομπών τάση που δε βοηθάει ούτε βέβαια τα θύματα, εφόσον υπάρχουν”

Στις πρόσφατες υποθέσεις υπο διερεύνηση από τις Δικαστικές Αρχές, τη νέα τάση με δημοσιοποίηση προστατευόμενων από μυστικότητα προανακριτικά δεδομένων, σχολιάζει η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και παραθέτει την εκτίμησή της

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, σημειώνει «Όταν γίνεται μια καταγγελία για αξιόποινη πράξη υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να αποδειχθεί ως αληθινή είτε το αντίθετο. Για το λόγο αυτό, ο νόμος προβλέπει τη μυστικότητα της διαδικασίας στην προδικασία, ώστε να μη διασύρεται κάποιος πριν διαπιστωθεί καν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δικαστεί. Τα 2-3 τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις καταγγελίες για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας με θύματα γυναίκες και πρόσφατα παιδιά. Πρόκειται για κατηγορίες εγκλημάτων που παραδοσιακά καλύπτονται από σκοτεινό αριθμό. Επειδή απαιτείται χρόνος για να αποδειχθεί το πραγματικό μέγεθος αυτών των εγκλημάτων και δεδομένου ότι η «λαϊκή δικαιοσύνη» ορισμένων τηλεοπτικών εκπομπών ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτά τα θέματα, παρουσιάζοντας αναλυτικά «ρεπορτάζ» από τα προστατευόμενα από μυστικότητα προανακριτικά δεδομένα, δικαίως επενέβη ο εισαγγελέας μήπως και οριοθετηθεί κάπως αυτή η νέα τάση που δεν βοηθάει κανέναν ούτε βέβαια τα αληθινά θύματα, εφόσον υπάρχουν! Για θέματα ουσίας σχετικά με τους φορείς προστασίας ανηλίκων θα επανέλθουμε γιατί είναι μεγάλη ιστορία….»