Διδυμότειχο: Ανησυχία στη Σχολή Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε δόκιμους

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των δοκίμων στη Σχολή Αστυφυλάκων του Διδυμοτείχου, έχουν προκαλέσει άμεσα κινητοποίηση στις υγειονομικές Αρχές και ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ και τις οικογένειες και τους δόκιμους σπουδαστές

Σε περίπου 20 θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, μεταξύ των εσώκλειστων σπουδαστών της Αστυνομικής Ακαδημίας τα οποία έχουν ιχνηλατηθεί από το τέλος Γενάρη . Όπως αναφέρουν ασφαλείς υπηρεσιακές πηγές του NantiaReport.gr εκφράζεται η εκτίμηση ότι η διασπορά έγινε από το προσωπικό της Σχολής Αστυφυλάκων καθώς οι σπουδαστές κατά την είσοδό τους δεν έχουν εξέλθει της Ακαδημίας ενώ είχαν εξεταστεί και είχαν αρνητικά αποτελέσματα στον Covid 19. Οι Σπουδαστές δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν καθώς όλοι έχουν εμφανίσει ελαφριά συμπτώματα, ωστόσο 170 Δόκιμοι της Σχόλης βρίσκονται σε καραντίνα από τους 250 σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων.

Για τις εξελίξεις, το απόγευμα της Παρασκευής (19/02) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του Διοικητή των Σχολών, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει κληθεί στο Διδυμότειχο προκειμένου να ενεργήσει αυτοψία και να εξετάσει την κατάσταση ενώ θα υποβληθούν άπαντες και σε μοριακό τεστ.

δημοσίευση καταγγελίας (15/02) το NantiaReport.gr (Διδυμότειχο: «Έθεσαν σε καραντίνα επαφές κρούσματος σε κτήριο χωρίς καλοριφέρ και τους είπαν να πάρουν διπλή κουβέρτα!») είχε αναδείξει το πρόβλημα που είχε ανακύψει και τις συνθήκες στη Σχολή Αστυφυλάκων του Διδυμοτείχου, μετά από κρούσμα Covid19 μεταξύ των δοκίμων Αστυφυλάκων. Ωστόσο η εκδοχή που είχε παραθέσει σε απάντηση της καταγγελίας ο Βαγγέλης Δεληγιαννίδης, «Είμαι ο Αντιπρόεδρος Β’ της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας και εκπαιδευτής στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτειχου. Σας γράφω τώρα για να διορθωθούν οι ανακρίβειες του άρθρου και να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Την Πέμπτη που βρέθηκε κάποιος συνάδελφος μου θετικός στον covid 19 , αμέσως τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας, πήγε έκανε άμεσα τεστ όπου διαγνώστηκε με covid 19, ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ και την Διοίκηση της Σχολής, και αμέσως τέθηκαν σε καραντίνα ως στενές επαφές άλλοι δύο συνάδελφοί μου. Από εκείνη την στιγμή ο Γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό της Σχολής κάνει συνεχώς rapid test σε όλο το προσωπικό της Σχολής (εκπαιδευτές- πολιτικό προσωπικό) καθώς και στους Δόκιμους Αστυφύλακες. Από τη διενέργεια των τεστ βγήκαν άλλοι δύο Δόκιμοι Αστυφύλακες θετικοί στον covid 19 , και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο και ειδικό προσωπικό του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για περαιτέρω εξετάσεις, στην συνέχεια αφού κρίθηκε απ’ το νοσοκομείο ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν εκεί, μεταφέρθηκαν ξανά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα για νοσούντες με covid 19 ,σε κτήριο της Σχολής, ακριβώς πάνω από το ιατρείο (προκειμένου να τους παρακολουθεί ο γιατρός), Η εν λόγω πτέρυγα είναι απομονωμένη και δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλους συναδέλφους τους. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι Δόκιμοι Αστυφύλακες που τέθηκαν σε καραντίνα ως στενές επαφές, τοποθετήθηκαν σε άλλη πτέρυγα και παρακολουθούνται και αυτοί από τον γιατρό. Όσον αφορά τη θέρμανση, το κτήριο έχει θέρμανση κανονικά, απλά υπήρξε ένα πρόβλημα με δύο καλοριφέρ το οποίο λύθηκε αμέσως. Επίσης κατά τη μεταφορά των Δοκιμών στην πτέρυγα τους, τους ενημέρωσε το προσωπικό να πάρουν κι άλλες κουβέρτες μαζί τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις μέρες. Το προσωπικό του Τ.Δ.Α. Διδυμότειχου αυτή την στιγμή δουλεύει υπερωρίες προκειμένου να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω covid 19 , να μη λείψει τίποτα από τους φοιτούντες εκεί αλλά και να μην χαθούν ώρες εκπαίδευσης από τους υπόλοιπους. Είμαστε εκεί προκειμένου ν αντιμετωπίζουμε τα οποία προβλήματα προκύπτουν τόσο στους Συναδέλφους όσο και στους Δόκιμους Αστυφύλακες.»

Σε καταγγελία με ανακοίνωσή της (19/02) και η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ επικαλούμενη τις καταγγελίες δοκίμων της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, αναφέρει «Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε σπουδαστές. Από καταγγελίες σπουδαστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν τηρούνται επαρκή μέτρα απομόνωσης όσων προσβλήθηκαν από τον ιό αλλά και αυτών που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του κορονοϊού, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με ευθύνη τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και ειδικότερα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας εκτεθειμένος στον ιό, να μην τον μεταδώσει στην οικογένειά του. Η εξάπλωση της πανδημίας απαιτεί τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια.

Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται άμεσα:
Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους.
Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από επαγγελματικά συνεργεία. Να γίνει απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων.
Κάθε ύποπτο περιστατικό πρέπει να απομονώνεται ΑΜΕΣΑ σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης από τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό και μόνο απ’ αυτό, με γνώμονα τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.
Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα οικήματα που υπάρχουν παντού στην περιοχή, προκειμένου να μεταφερθούν οι σπουδαστές ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στους θαλάμους και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ξεκούρασης.
Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες-σχολές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Στις εισόδους – εξόδους κάθε κλάδου και επιπέδου της Σχολής να υπάρχει εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης και ασφαλείας.
Σε κάθε σπουδαστή και εκπαιδευτή να χορηγείται ικανοποιητικός αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.
Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία του Έβρου και στα Κέντρα Υγείας, για τις οποίες ευθύνονται τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Οι αστυνομικοί βιώνουν την ανεπάρκεια, την ανοργανωσιά και την επικινδυνότητα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στη πανδημία. Σ΄ αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τη νεολαία για να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας».

NantiaReport.gr Με μεγάλο ενδιαφέρον να δημοσιεύουμε και τη νέα τοποθέτηση του Αντιπροέδρου Β’ της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας και εκπαιδευτή στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτειχου,  Βαγγέλη Δεληγιαννίδη, για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται στο θέμα.