«”Διαπιστεύσεις” κουρελόχαρτα που πλέον δεν έχουν καμία θέση στο πορτοφόλι μου και στο πορτοφόλι κάθε συναδέλφου δημοσιογράφου»

Χωρίς καμία προσθήκη και σε απόλυτη συμφωνία, για τη θέση που επέχει χρόνια το έγγραφο- ταυτότητα διαπίστευση που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, παραθέτουμε την τοποθέτηση του αστυνομικού συντάκτη Βαϊου Σύρρου

Παραθέτει την βιωματική του εμπειρία ο πολύπειρος αστυνομικός συντάκτης του STAR, «Φωτιές και κουρελόχαρτα… Πάντα έλεγα αχρείαστη να είναι, αλλά τελικά όχι αχρείαστη, αλλά είναι η πιο άχρηστη ταυτότητα που έχω στην κατοχή μου ως δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, στα 32 χρόνια δουλειάς.
Μιλάω για την διαπίστευση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχω ως αστυνομικός συντάκτης του STAR. Διαπίστευση η οποία υποτίθεται ότι, μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση από την αστυνομία, όπως άλλωστε το γράφει, για να κάνουμε απρόσκοπτα το ρεπορτάζ.
Όπως απόψε. Δύο και μισή τη νύχτα, έφτασα στο πρώτο μπλόκο της Τροχαίας, για να πάω στη φωτιά στο Δασκαλειό Κερατέας. Έδειξα την διαπίστευση στον αστυνομικό και περίμενα να μου πει να περάσω. Η φωτιά ήταν ήδη ανάμεσα στα σπίτια.
Αμ δε που θα πέρναγα!
«Δεν περνάει κανείς! Έχω εντολή να μην αφήσω κανέναν να πάει Δασκαλειό.»
Βρε καλέ μου του λέω, δεν είμαι αργόσχολος ούτε περίεργος τέτοια ώρα, το ρεπορτάζ πάω να καλύψω. Τίποτα αυτός. «Δεν περνάει κανένας, έχω εντολή.»
Του ζητάω να το διαβιβάσει στον ασύρματο, μπας και υπήρξε καμιά παρανόηση στις αυστηρές εντολές. Είχα άλλωστε τη ¨διαπίστευση¨ του Αρχηγείου.
Ήταν πλέον ξεκάθαρο πια στα αυτιά μου και δια ασυρμάτου: «…δεν θα περάσει κανείς!!!». ΟΚ, είχα στα χέρια μου ένα κουρελόχαρτο.
Όχι ότι κατά βάθος δεν το ήξερα, το ήξερα καλά. Ήταν άλλωστε η πολλοστή φορά που η ¨διαπίστευση¨ αντιμετωπίζονταν ως κουρελόχαρτο, απλά, πάντα έλεγα «βρε μπας και αυτή τη φορά…»
Το έκοψα λοιπόν κι εγώ με τα πόδια και περπάτησα κάπου τρία χιλιόμετρα μέσα στην ερημιά και τα σκοτάδια, προσπαθώντας να φτάσω στον τόπο του ρεπορτάζ. Ευτυχώς, κάποια στιγμή βρήκα ένα χριστιανό που έφευγε, σταμάτησε στο οτοστόπ, μπήκα στο αυτοκίνητό του, έκανε αναστροφή ο άνθρωπος να είναι καλά και με άφησε στο 2ο λιμανάκι του Δασκαλειού, στη φωτιά.
Κι η μεγάλη πλάκα είναι ότι αυτός, όπως μου είπε, πέρασε άνετα με το αυτοκίνητό του το μπλόκο της Τροχαίας, λέγοντας ψέματα ότι είχε ξεχάσει το πορτοφόλι, στο σπίτι του στο Δασκαλειό!!!
Κι εγώ ο βλάκας, μην πω κάτι χειρότερο, έδειχνα το κουρελόχαρτο, τη ¨διαπίστευση¨ για να φάω πόρτα και να το κόψω με τα πόδια. Όπως κι όλοι οι καλοί συνάδελφοι, που αναγκάστηκαν να περπατήσουν στα Βίλια, χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να φτάσουν στη φωτιά. Χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς την απαραίτητη δυνατότητα του να μπορέσουν να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια, εάν τους κύκλωνε ξαφνικά η φωτιά.

Απρόσωπες εντολές ευθυνόφοβων ανθρώπων… “Διαπιστεύσεις” κουρελόχαρτα που πλέον δεν έχουν καμία θέση στο πορτοφόλι μου και νομίζω στο πορτοφόλι κάθε συναδέλφου δημοσιογράφου».

* NantiaReport.gr Καθώς έχουμε θέσει πολλάκις το ζήτημα της μη αναγνωρισης του εγγράφου- ταυτότητα διαπίστευσης που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ προς του διαπιστευμένους Αστυνομικούς Συντάκτες, προς Υπηρεσιακά στελέχη και τις διαβεβαιώσεις του Γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για ενημέρωση προς τις Υπηρεσίες και τους υπηρετούντες, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των. Δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση του λειτουργήματος που ασκούν, προσυπογραφουμε την παράθεση της “εμπειρίας ” του Βαϊου Σύρρου.

Με την ελπίδα οι νέες διαπιστώσεις που πρόκειται να διατεθούν στους διαπιστευμένους Αστυνομικούς Συντάκτες εντός του επόμενου διαστήματος, να έχουν αναγνώριση της υπογραφής (τουλάχιστον) που φέρουν.