ΔΕΘ: Ένστολοι, “Θα στείλουμε στο αυτόφωρο τον Υπουργό Οικονομικών αν δεν εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ”

Για «θερμό» φθινόπωρο με συνεχείς κινητοποιήσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, προειδοποιησαν την κυβέρνηση οι ένστολοι.

«Αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ θα υποβληθεί μήνυση εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, για να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία λόγω μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων», προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των ενστόλων- ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής και Λιμενικού- στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ (09/09).

Οι ένστολοι συνδικαλιστές προειδοποίησαν για «θερμό» φθινόπωρο με συνεχείς κινητοποιήσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, «όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να μη σέβεται τους ένστολους και να επιχειρεί να πολιτεύεται με ψέματα και αυταπάτες».

Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά, οι Ομοσπονδίες των ενστόλων προτίθενται να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, έχοντας ήδη ενημερώσει τους νομικούς τους συμβούλους, με «καθολικό αίτημα για άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, που με τον πλέον σαφή τρόπο αποφαίνονται για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικών όσο και για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος». Επεσήμαναν δε, ότι οι αποφάσεις τους, θα υποβληθούν στον Πρόεδρο της Βουλής, με αίτημα να μην εγκρίνει τη συζήτηση Σχεδίου Νόμου που θα παραβιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, «Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να εφαρμόζονται κατά το δοκούν από την Κυβέρνηση και μόνο όταν αυτές έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα» επεσήμαναν.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση, «ενώ πριν από τις εκλογές αναγνώριζαν το δίκαιο των αιτημάτων μας, προωθούν νέο ειδικό μισθολόγιο με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν».

Τα προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι μειώσεις στους μισθούς των Αστυνομικών που τους έχουν οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση, καθως «βάζουν χρήματα από το οικογενειακό τους εισόδημα προκειμένου να αγοράσουν στολές και να γεμίσουν καύσιμα τα υπηρεσιακά τους οχήματα, δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, πολλές φορές χωρίς ρεπό, ενώ δεν τους δίνονται και τα χρήματα για τα λεγόμενα “εκτός έδρας”» αναφέρθηκαν μεταξυ αλλων απο τους συνδικαλιστές.

Οικονομικές διεκδικήσεις και απο το Πυροσβεστικό Σωμα

«Εμείς έχουμε βρει τα ισοδύναμα για τις περικοπές. Είναι οι χιλιάδες επιπλέον ώρες που εργάζονται τα σώματα ασφαλείας, ο κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία τους. Να σεβαστείτε την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου», ανέφερε ο Ιωάννης Σταμούλης, πρόεδρος της ΕΑΠΣ (Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος).

“ΜεϊΝτεϊν” από το Λιμενικό

Για τα σκάφη του ΛΣ τα οποία είναι παλαιά, και χωρις προϋπολογισμό για καύσιμα, με το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού να διαθέτει χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για εξοπλισμό, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Σαϊτάκης.

«Αν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες και οι δωρεές τους, δεν θα μπορούσαμε να κινήσουμε τα σκάφη μας» και πρόσθεσε το στελεχος του Λιμενικού: «Δεν έχουν δοθεί χρήματα για τους ακρίτες Λιμενικούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προσφυγικές ροές. Επιπλέον, δεν υπάρχει στήριξη και στον ψυχολογικό τομέα, αφού σχεδόν καθημερινά σώζουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τη θάλασσα».

Ψήφισμα στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας πραγματοποίησαν μετα το περας της Συνέντευξης Τυπου, πορεία διαμαρτυρίας (09/09) ενόψει της ΔΕΘ που ξεκινά αύριο, Σάββατο (10/09). Ωστόσο σχολιαστηκε η μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καθως δεν ξεπερασαν τα 1500ατομα -και στα τρία Σώματα- με τους συνδικαλιστές να υπολογιζουν τη συμμετοχή σχεδον στους 2000 ενστόλους. Αντιπροσωπεία τον συνδικαλιστικών Ενωσεων των ενστόλων, επέδωσαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισμα, με τα αιτήματα τους, καθώς και την απόφαση του ΣτΕ.