Δεσκάτη Γρεβενών: Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα την απομάκρυνση του Διοικητή απο το τοπικό ΑΤ

Πρακτικές καταστολής, δυσβάστακτα πρόστιμα, άρνηση επικοινωνίας με τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μεταξύ άλλων όσα καταγγέλλονται ενω αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι β απομάκρυνση του Αξιωματικού στο τοπικό ΑΤ

Το ψήφισμα που απέστειλαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο κάτοικοι της Δεσκάτης Γρεβενών προκάλεσε μονοθεματική συζήτηση (22/06) με απόφαση κατά πλειοψηφία, αίτημα απομάκρυνσης του Διοικητή του ΑΤ Δεσκάτης Γρεβενών, καθώς όπως τονίζεται «πάμπολλες φορές έχει ξεφύγει από τα όρια που επιτάσσει η χρηστή διοίκηση και καταχράται την εξουσία που διαθέτει».

Είναι απομονωμένος στο δικό του κόσμο, δεν ζει στη Δεσκάτη, δεν σέβεται τους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες, κλείνει το τηλέφωνο στο δήμαρχο απαξιωτικά και εξουσιαστικά, εφαρμόζει τις δικές του πρακτικές καταστολής βάζοντας δυσβάσταχτα πρόστιμα, τραβώντας το όριο του νόμου, όπου ο ίδιος το ορίζει. Αυτές οι ακραίες κατασταλτικές πρακτικές δυσκολεύουν τους κατοίκους οικονομικά. Η περιοχή της Δεσκάτης έχει γονατίσει. Ούτε για ψώνια δεν έρχονται από τις γύρω περιοχές, όπως ερχόταν. Στην περιοχή κυριαρχεί ο φόβος του (σ.σ. αναφέρουν το επίθετο του διοικητή) και η ΕΛ.ΑΣ., έχει ξεπέσει στα μάτια των πολιτών, ως ένα αδίστακτο όργανο φόβου και καταστολής”, αναφέρουν στην επιστολή που απέστειλαν προς το Δμαρχο οι «Ενεργοί Πολίτες Δεσκάτης».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζεται  ότι “Στη διάρκεια της πανδημίας, η Δεσκάτη επλήγη φοβερά. Έχει πάνω από 40 νεκρούς σε διάρκεια ενός μήνα. Το αστυνομικό τμήμα Δεσκάτης προσβλήθηκε από τον ιό σε μεγάλο βαθμό. Κυκλοφόρησε στην κοινωνία ότι εσείς είσαστε αρνητής της μάσκας και ότι δεν θέτατε σε καραντίνα το προσωπικό, με συνέπεια μεγάλη διασπορά. Ο νόμος ο δικός σας τι λέει για αυτά τα γεγονότα;”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

«Επιβάλλεται να σταματήσει άμεσα αυτό και επειδή ο κ. Διοικητής, είτε δεν το αντιλαμβάνεται, είτε αδιαφορεί γι’ αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει με απόφαση των καθ’ ύλη αρμοδίων προϊσταμένων οργάνων του, να απομακρυνθεί άμεσα από την διοίκηση του Α.Τ. Δεσκάτης».

Η καταγγελία- αναφορά των “ενεργών πολιτών” εκφράζει πλήρως το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον δήμο Δεσκάτης και στην ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε στη τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κορδίλας. “Οι δημότες της Δεσκάτης είναι άνθρωποι φιλήσυχοι οι οποίοι ουδέποτε δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην παρανομία ή έχουν θέσει κάποιο πρόβλημα με τις αστυνομικές αρχές για το παραμικρό. Φαίνεται ότι η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στα άκρα, οι πολίτες της Δεσκάτης δε μπορούν να ανεχθούν μια τέτοια κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα, γιατί από ότι φαίνεται και από ότι καταγράφεται είναι εδώ και μια εξαετία, από τότε που άρχισε να είναι διοικητής ο κ. (σ.σ. αναφερει το όνομα του Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας)”, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι καθημερινά δέχεται παράπονα από κατοίκους της Δεσκάτης.

Εκείνο το οποίο προέχει, είναι η αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ αστυνομίας – πολίτη και του δήμου σαν φορέα και θεσμού. Αυτή τη στιγμή έχει διαρραγεί πλέον η σχέση. Βλέπω μια έντονη αντίδραση και προς εμάς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, σαν θεσμό, σαν δημοτική Αρχή, ότι δε κάνουμε τίποτα ούτως ώστε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, γιατί ο (σ.σ. διοικητής) κάνει ότι θέλει, επιβάλει όποια πρόστιμα θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κάποιες ιδιαιτερότητες”, επισήμανε ο Δημήτρης Κορδίλας, ενώ συμπλήρωσε, ότι “είμαστε πάντα υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της τήρησης του νόμου και της αστυνομίας, με στόχο πάντα το καλό του πολίτη. Η καταστολή πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο”.

“Αυτό (σσ η επιβολή αυστηρώς προστίμων) έχει σαν επίπτωση η αγορά της Δεσκάτης να βρίσκεται σε συνεχή πτώση και ειδικά μετά τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση. Όλα αυτά έχουν συμβάλει να φτάσουμε, πλέον, στα άκρα και να προσπαθούμε αυτή τη στιγμή πέρα από το να αναδείξουμε το πρόβλημα, να μην υπάρξουν και έκτροπα”, ανέφερε ο δήμαρχος, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημότες να αφήσουν τη διαχείριση της κατάστασης στην τοπική αυτοδιοίκηση

Δε χρειάζεται να έχουμε καμία επίθεση ή κάποιες υβριστικές φράσεις απέναντι σε αστυνομικούς. Θεωρούμε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι στο πλάι του πολίτη και αυτό θα το καταφέρουμε με τη συμμετοχή όλων μας”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Δεσκάτης, ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ότι “στην περίοδο της πανδημίας, αρκετά πράγματα θα μπορούσαμε να τα δουλέψουμε μαζί με την αστυνομία για να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή που είχαμε με θανάτους”.

Το ψήφισμά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Δημήτρης Κορδίλας, θα αποσταλεί προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κι τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, προς τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης, κόμματα και βουλευτές προκειμένου να λάβουν γνώση και να εξευρεθεί λύση.

Την ερχόμενη Δευτέρα (28/06) ο βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης και ο δήμαρχος του Δήμου Δεσκάτης, Δημήτρης Κορδίλας, θα έχουν συνάντηση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, για το  θέμα που έχει ανακύψει με το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δεσκάτης Γρεβενών.