ΔΕΕ: Ενημερωτικό σεμινάριο σε Δικαστές και Εισαγγελείς, στα θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού

Σεμινάριο σε Δικαστές και Εισαγγελείς με ομιλητές μεταξύ άλλων, την Πρόεδρο Διεμφυλικών και τον Υπαστυνόμο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Αττικής.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης – Council of Europe- πραγματοποιείται (25/06) στις εγκαταστάσεις της ΔΕΕ, ενημερωτικό σεμινάριο σε κοινό περίπου 150 Δικαστών κι Εισαγγελέων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους, στα θέματα της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το Σεμινάριο τέλεσε υπό τη διοργάνωση του Συμβουλιου της Ευρώπης και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Σκοπός του Σεμιναρίου, η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της, στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η εφαρμογή των προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην απονομή Δικαιοσύνης σε Εγκλημάτα Μίσους και Ρητορικής Μίσους, καθώς και Διακρίσεων με βάση το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και Ταυτότητα Φύλου.

Εναρκτήρια ομιλία στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, πραγματοποίησε η Προϊστάμενη της Εισαγγελείας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, εκπρόσωπος απο τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Συνήγορος του Πολίτη.

ΔΑΔΑ_ΛΩΛΗΣ_ΓΑΛΑΝΟΥ

Μεταξύ των ομιλητών, ο Υ/Α’  του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος της Police Action – Δράση Αστυνομικών, Μιχάλης Λωλης, ως επίσημα πιστοποιημένος Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ομοφοβικά και τρασφοβικά Εγκλημάτα Μίσους, και η Πρόεδρος του Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού, με την ιδιότητα της Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διευθύντρια της ΔΕΕ Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη και Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου

Οι 150 Έλληνες Διακαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, που παρακολούθησαν το σεμινάριο, ενημερώθηκαν σχετικά με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, των στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε βάρος των Ομοφυλόφιλων, την ομοφοβία, τη ρητορική μίσους, για εγκλήματα μίσους και τις σύγχρονες επαγγελματικές απαιτήσεις των Αρχών Επιβολής του Νόμου στη Δίωξη εγκλημάτων Ρατσιστικής Βίας και Διακρίσεων με βάση το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και Ταυτότητα Φύλου.

Εισηγήσεις παρέθεσαν επίσης, η υπεύθυνη του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου “SOGI” του Συμβουλίου της Ευρώπης Ελένη Τσετσέκου, και εμπειρογνώμονες τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η βοηθός Συνήγορου του Πολίτη σε θέματα Ίσης Μεταχείρισης.