Δ.Αναγνωστακης: “Περίπου 11.000 περιπολικά από τα 12.774 που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ, στην αστυνόμευση” – Σκέψεις για ανανέωση του στόλου των οχημάτων για την ΕΛΑΣ

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι», στον ΣΚΑΪ, παραχώρησε (27/01) ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης

Το πλήρες κείμενο* της συνέντευξης

Δημοσιογράφος: Έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, τον ευχαριστούμε πολύ που είναι μαζί μας. Καλό μεσημέρι κ. Γραμματέα.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας πείτε συνολικά πόσα είναι τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία βρίσκονται σε ακινησία.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Βεβαίως, αλλά πρώτα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτές οι εικόνες αδικούν και τη δουλειά που γίνεται από τους συνεργάτες μας, αλλά και βεβαίως από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία και εξηγούμαι για να μην υπάρξει στρέβλωση.

Να σας πω ότι ο στόλος που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, αγγίζει τα 13.000 οχήματα και γύρω στις 5.000 μηχανές. Να σας πω ότι αυτό που παραλάβαμε, ήταν ένα 70% ακινητοποιημένες μηχανές και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αυτοκινήτων, σε ακινησία.

Από τον Φλεβάρη του 2015 μέχρι σήμερα, πρέπει να σας πω ότι έχουνε γίνει τεράστιες προσπάθειες και έτσι καταφέραμε αξιοποιώντας τις πηγές προμήθειας οχημάτων και θα σας πω αν μου δώσετε τη δυνατότητα, από πού μπορούμε να έχουμε την προμήθεια.

Εξοικονομήσαμε για τα δύο έτη 2015-2016, γύρω στα 850 οχήματα, είτε από τις κατασχέσεις, είτε από τον Ο.Δ.Δ.Υ., είτε μέσα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, είτε από το Π.Δ.Ε., Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αρκούν; Βεβαίως όχι. Σας είπα το μέγεθος του στόλου, μιλάμε για 12.500 με 13.000 αυτοκίνητα και για να είμαι ακριβής, 12.774 αυτοκίνητα και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι η ανανέωση πρέπει να γίνει σε πολύ μεγάλο αριθμό.

Το επιχειρούμε, θέλω να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς να ωραιοποιώ την κατάσταση, ότι τόσο η Φυσική όσο και η Πολιτική Ηγεσία, δίνουνε μάχη για να τα αξιοποιήσουμε. Κρατήστε δύο στοιχεία σας παρακαλώ. Από το εθνικό πρόγραμμα Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, έχουμε ένα ποσό 12.300.000 ευρώ, για προμήθεια αυτοκινήτων. Από το ίδιο πρόγραμμα, από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, 4.500.000 περίπου για τον ίδιο λόγο.

Αξιοποιούμε την επείγουσα βοήθεια και μέσα από αυτή προμηθευόμαστε άμεσα, 21 λεωφορεία, 73 αγροτικά φορτηγάκια, τύπου αγροτικού και η συνολική αξία των δύο αυτών προμηθειών, ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γενικέ, από τα 12.774 οχήματα, τα οποία μας αναφέρατε, πόσα οχήματα είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο; Πόσα οχήματα χρησιμοποιούν οι Έλληνες αστυνομικοί;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι γύρω στις 11.000.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα άρα τα περισσότερα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούνται. Είναι για λειτουργία θέλετε να μας πείτε;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Και όχι μόνο αυτό. Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι, στη δική μας θητεία, στη δική μας ευθύνη, αξιοποιήσαμε τα παροπλισμένα, αυτά που τα δίνουνε για «scrap», εμείς με μια εφαρμογή της πληροφορικής και των τεχνικών υπηρεσιών μας, κατορθώσαμε και αξιοποιούμε ανταλλακτικά.

Πρέπει να σας πω ότι είχαμε 1.030 αιτήματα, σε επίπεδο ανταλλακτικών, ικανοποιηθήκαν τα 719 και είχαμε μια εξοικονόμηση, της τάξης των 300.000 ευρώ. Θέλω δηλαδή, με λίγα λόγια να σας πω, ότι γίνεται μια επίπονη προσπάθεια από τους συνεργάτες μας, σε όλα τα επίπεδα και αυτές οι εικόνες αδικούν αυτή την προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Ο στόλος είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας; Και με αυτό το στόλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είτε σε μηχανάκια, είτε σε οχήματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στη χώρα; Στη σύγχρονη μορφή του; Γιατί αυτό είναι το βασικό θέμα, οι άνθρωποι που μπαίνουν στα οχήματα αυτά να δένονται καλά, είδαμε και τις μπότες που έχουν τα παιδιά, η Ελληνική Αστυνομία, άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν για 8 και 9 εκατοστάρικα τον μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα θέματα που βάζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Έχετε απόλυτο δίκιο. Επαρκούν τα μέσα; Είναι ασφαλή τα μέσα τα οποία διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία; Θα ήταν από την πλευρά μου ουτοπικό και παραπλανητικό και εμπαιγμός στους ίδιους τους συνεργάτες μου, να πω ότι ναι είμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο. Είμαστε όμως σε ένα καλό επίπεδο. Γιατί το λέω αυτό. Τα αυτοκίνητα που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, είπαμε τον αριθμό τους, έχουνε πάρα πολλά χιλιόμετρα. 300.000 χλμ., 500.000 χλμ….

Δημοσιογράφος: 600.000 χλμ.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Αυτό που οφείλετε; Ακριβώς, αυτό που οφείλετε; Oφείλετε ότι το περιπολικό δεν το διαθέτουμε μία βάρδια, ένα περιπολικό μπορεί να κάνει KAI δύο και τρεις βάρδιες το εικοσιτετράωρο.

Δημοσιογράφος: Προφανώς, το θέμα είναι εάν είναι ασφαλή όλα αυτά ή είναι επικίνδυνα, κ. Γραμματέα;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Όχι, θα ήταν από την πλευρά μας εγκληματικό να αξιοποιούμε αυτοκίνητα που δεν έχουνε την απαιτούμενη ασφάλεια, αλλά θέλω να σας πω επιπλέον, ότι έχει αλλάξει το δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας την τελευταία διετία. Τι σημαίνει αυτό; Φύγαμε από την καταστολή, την βαριά καταστολή και πήγαμε στην αποτροπή και την πρόληψη. Αυτό σημαίνει εμφανή αστυνόμευση, αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλα τα μέσα που διαθέτουμε να είναι δίπλα στον πολίτη να κάνουν αυτό που επιδιώκει η Φυσική και η Πολιτική ηγεσία.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά δεν θα έπρεπε κ. Γενικέ να είναι και σύγχρονα αυτά τα μέσα; Υπό την έννοια ότι τα μηνύματα που δεχόμαστε από φίλους αστυνομικούς, λένε ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου μηχανών και αυτοκινήτων ξεπερνούν την δεκαετία. Επομένως ουσιαστικά γίνεται η συντήρηση σε παλιό στόλο, έτσι δεν είναι;
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Σας είπα ότι κάναμε μία προσπάθεια και ότι τη διετία εξοικονομήσαμε γύρω στα οχτακόσια αυτοκίνητα. Σας έκανα μία αναφορά στην προσπάθεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και του εθνικού σκέλους για να πάμε στην αγορά και στην προμήθεια νέων αυτοκινήτων.

Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Δυστυχώς βρήκαμε μια κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα ήταν από την πλευρά μου ουτοπικό, πάλι επαναλαμβάνω, να σας πω ότι σε αυτό το ασφυκτικό δημοσιοοικονομικό πλαίσιο έχω την δυνατότητα αύριο, να κάνω την ανανέωση του στόλου που απαιτείται.

Βεβαίως πρέπει να σας πω είμαστε σε μία διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομίας, συγκεκριμένα με τον ομόλογο μου, το Γενικό Γραμματέα, τον κ. Κορκολή και ήδη προγραμματίστηκε συνάντηση το επόμενο προσεχές διάστημα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να έχουμε αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που αντιστοιχεί δυστυχώς για το Υπουργείο μας μόλις επτά εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω επίσης, να σας πω για να το ξέρουνε οι τηλεθεατές αλλά και εσείς ότι σ ένα προϋπολογισμό ενάμιση δις ευρώ που έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 89 τοις εκατό πηγαίνει σε μισθοδοσία, αντιλαμβάνεστε ότι οι πόροι μας είναι περιορισμένοι.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε…

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Δώστε μου μόνο δύο δευτερόλεπτα, πρέπει να το κάνω δημόσια..

Θέλω να καταθέσω ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες στα Περιφερειακά Συμβούλια και τους Περιφερειάρχες, γιατί αξιοποιούμε τα μέτρα και τις δράσεις που έχει το ΕΣΠΑ 14-20 και ήδη έχουνε βγει προσκλήσεις προμήθεια οχημάτων της τάξης των 26.450.000 ευρώ. Αυτό θα είναι μία ανάσα για τις περιφερειακές υπηρεσίας μας.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε κ. Γραμματέα μας, ωστόσο να πούμε εδώ να παρατηρήσω εγώ, προφανώς ότι όλο αυτό το ΕΣΠΑ θα πρέπει να κατευθύνετε περισσότερο προς την επιχειρηματικότητα και το κεντρικό κράτος να λύνει τα θέματα αυτά.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν ξέρω εάν είναι στην αρμοδιότητα σας αν είναι το δικό σας χαρτοφυλάκιο εκεί στο Υπουργείο, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, μπότες και τα λοιπά είναι σε επάρκεια; Γιατί οι εικόνες που έχουμε είναι ότι οι αστυνομικοί φορούν αλεξίσφαιρα τα οποία είναι ληγμένα.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης: Από το 2012 λοιπόν, το 2015 και 2016 προμηθευτήκαμε και αλεξίσφαιρα και θα το πω έτσι δημόσια, μέσω και των δικών μας πόρων αλλά και από βοήθειες, χορηγίες δηλαδή και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από πενταετία έγινε και εκπαίδευση σε βολές. Δεν είχανε φυσίγγια στην Ελληνική Αστυνομία, άρα αντιλαμβάνεστε ότι διαχειριζόμαστε μία κατάσταση αρκετά δύσκολη, δυστυχώς χωρίς να παραλάβουμε κάτι για το οποίο θα ήταν περήφανη η προηγούμενη κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε κ. Γενικέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρίως γιατί ήσασταν σαφής, κατηγορηματικός και πρακτικός θα ήθελα να το πω αυτό. Είναι σπάνιο να βρίσκεις ανθρώπους της διοίκησης, το λέω αυτό, ακόμη και Υπουργούς που να σου μιλούν με ένα, δυο, τρία, τέσσερα, να έχουν τα στοιχεία μπροστά τους. Γεια σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ, να είστε καλά.

____________

* για την αποδελτίωση της συνέντευξης, από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ