“Χύμα και … Τσουβαλάτα”

Σε αποτίμηση των γεγονότων από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι με 102νεκρους, παράθεση άποψης του Γιάννη Μοίρα, εκπροσώπου Τύπου της Ρένας Δουρου στην Περιφέρεια Αττικής

” Ο άντρας με τη στολή είναι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τις μέρες που διετέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο άντρας με το πουκάμισο και τη γραβάτα είναι πάλι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, σήμερα που είναι γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τον Τσουβάλα τον διόρισε γ.γ. του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης. Ο διορισμός αυτός, θεωρήθηκε μάλιστα τεράστια έκπληξη.
Γιατί;
Διότι ο Τσουβάλας ήταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. την ημέρα της συμφοράς στο Μάτι, με τους 103 νεκρούς.
Επίσης, διότι ο Μητσοτάκης είχε ο ίδιος ζητήσει τότε (31/7/2018) την παραίτησή του Τσουβάλα από αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., λέγοντας συγκεκριμένα ότι απορούσε πως ο Τσουβάλας (μαζί με άλλους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες) μπορούσε να κοιμάται μακάριος και να εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του καθώς είχε και προσωπική ευθύνη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που θα ήταν δυνατό να κληθεί να αντιμετωπίσει μία νέα καταστροφή.

Ποια μάγισσα άγγιξε τον Μητσοτάκη με το μαγικό της ραβδί και αποφάσισε να διορίσει γενικό γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκείνον τον οποίο θεωρούσε ακατάλληλο για αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και υπεύθυνο (ανάμεσα σε άλλους) για το Μάτι, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του;
Ένας συνήγορος της αντίθετης άποψης (του διαβόλου λέει κανονικά ο κόσμος) θα υποστήριζε ότι ενδεχομένως ο Τσουβάλας απενοχοποιήθηκε στα μάτια Μητσοτάκη-ΝΔ από τη στιγμή που ο εισαγγελέας δεν τον …τσουβάλιασε και εκείνον ανάμεσα σε όλους όσους άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη.
Εδώ όμως προστίθεται και ένα άλλο μυστήριο, μαζί με την ουσιαστική προαγωγή του αποδιοπομπαίου (το καλοκαίρι του 2018) για Μητσοτάκη ΝΔ αρχηγού Τσουβάλα σε γ.γ. του ΥΠΡΟ.ΠΟ. με απόφαση (το καλοκαίρι του 2019) των Μητσοτάκη-ΝΔ: η μη άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του.

Η πυρκαγιά στο Μάτι ξέσπασε στο δεύτερο μισό μίας ημέρας στην οποία ο κύριος όγκος των διαθέσιμων μέσων και δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρισκόταν απασχολημένος στην αντιπέρα πλευρά της Αττικής, στο δυτικό τμήμα, με τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε τρία ταυτόχρονα μέτωπα (εδώ γεννιούνται βασανιστικά ερωτήματα, αν όχι σοβαρές υποψίες) σε Κινέττα και Αγίους Θεοδώρους, απειλώντας όχι απλώς ανθρώπινες ζωές, ιδιωτικές κατοικίες και περιουσίες, αλλά και τις τεράστιες εγκαταστάσεις πετρελαίου. Όλα αυτά, ενώ η Αττική χτυπιόταν από ισχυρούς ανέμους έντασης 8-9 μποφώρ. Μάλιστα, όταν υψώθηκε η πρώτη στήλη καπνού από την Πεντέλη από όπου ξεκίνησε η καταστροφή του Ματιού, κάποιοι νόμιζαν πως επρόκειτο για εικόνα από κάποια εστία της πυρκαγιάς στα δυτικά.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Πεντέλη και κατέβηκε στο Μάτι ολοκληρώνοντας μία πρωτοφανή καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα. Οι ισχυροί άνεμοι, η ταχύτητά τους που ξεπερνούσε τα 110 χλμ., η μορφολογία του εδάφους όπου οι χαράδρες άλλαζαν τις φορές και προκαλούσαν απότομες ριπές και στροβιλισμούς των φλογών, η χλωρίδα της περιοχής με τα γνωστά πεύκα που λειτουργούν ως μπουρλότα, η στενή λεωφόρος Μαραθώνος που ουδέποτε διαπλατύνθηκε όπως ήταν στα σχέδια για τα Ολυμπιακά Έργα επειδή ομάδες κατοίκων είχαν αντιδράσει, η άθλια πολεοδομία-ρυμοτομία της καταπάτησης και της αυθαιρεσίας που κυριαρχεί στην περιοχή, ο απαιτούμενος χρόνος αποστολής των αναγκαίων κατασβεστικών μονάδων και μέσων και απαγκίστρωσης ενός μέρους αυτών από τη δυτική Αττική, ένας δήμαρχος που έλειπε διακοπές σε νησί και άργησε να πάρει είδηση τι συνέβαινε και να δηλώσει παρών έστω εκ του μακρόθεν, αυτά και πολλά άλλα, συνετέλεσαν στο να επέλθουν το χάος και η καταστροφή.
Η Πυροσβεστική μαχόταν σε δύο μάχες στην Αττική. Τα μέσα και το προσωπικό της ήταν τόσα όσα κατόρθωσε η τότε κυβέρνηση να διασώσει και να αναστηλώσει μέσα από τα μνημόνια, την οικονομική καταστροφή και τη διάλυση (με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση) του κρατικού μηχανισμού που έφεραν στο τόπο οι κυβερνητικοί προκάτοχοι. Πριν το Μάτι, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφιζαν για μονιμοποιήσεις προσωπικού της Πυροσβεστικής που ήταν εποχικοί και συμβασιούχοι και η ΝΔ ψήφιζε όχι. Φαντάσου!
Η Περιφέρεια ήταν σε κατάσταση ανταπόκρισης σε ό,τι της ζητιόταν, διαθέτοντας από την πρώτη στιγμή όλα τα μέσα και το προσωπικό που είχε διαθέσιμα. Χωρίς να έχει καμιά θεσμική, νομική, υπηρεσιακή ευθύνη ως προς το επιχειρησιακό σκέλος αντιμετώπισης της καταστροφής, μολονότι η Δικαιοσύνη ελέγχει ποινικά την τότε πολιτική ηγεσία της.

Τον χειρότερο ρόλο αναφορικά με το καταστροφικό και τραγικό αποτέλεσμα με τους 103 νεκρούς ωστόσο τον έπαιξε το Σώμα αρχηγός του οποίου ήταν ο άνθρωπος που σήμερα είναι γ.γ. του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. με Μητσοτάκη-ΝΔ να τον έχουν διορίσει, ενώ τις μέρες της καταστροφής ζητούσαν την παραίτησή του – προφανώς καταλογίζοντάς του άμεσες και βαριές ευθύνες όπως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγε.
Η Τροχαία, υπό τις διαταγές του Τσουβάλα, αντί να κόψει εντελώς κάθε κίνηση της Λεωφόρου Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη συγκεκριμένη περιοχή και αντί σε όσους οδηγούς ήταν ήδη μέσα στην περίμετρο, να τους διατάζει να κάνουν άμεση αναστροφή και να απομακρύνονται, έκανε το πιο απίστευτο πράγμα που θα μπορούσε να διανοηθεί νους ανθρώπου: εξέτρεπε την κίνηση μέσα στα στενά του Ματιού με κατεύθυνση προς παραλία.
Η κατοικημένη περιοχή του Ματιού είναι γεμάτη στενάκια. Για την ακρίβεια, αν βρεθούν δύο αυτοκίνητα κινούμενα σε αντίθετη κατεύθυνση, το ένα μπλοκάρει το άλλο και φρακάρουν και τα δύο μαζί. Παθαίνει δηλαδή κυκλοφοριακό έμφραγμα η γειτονιά και αυτό, υπό τις ήρεμες συνθήκες της καθημερινότητας. Είναι αδύνατο να χωρέσουν να περάσουν και τα δύο. Επίσης, πολλά στενάκια καταλήγουν σε αδιέξοδα, μάντρες και συρματοπλέγματα. Φαντάσου λοιπόν σε αυτά τα στενάκια κάτοικοι, παραθεριστές, φιλοξενούμενοι και εκδρομείς να αρπάζουν όπως-όπως τα οχήματά τους την ίδια στιγμή και να προσπαθούν να απομακρυνθούν. Και ενώ είχαν ήδη ακινητοποιηθεί μεταξύ τους, τους έρχονταν και ένα σωρό άλλα περαστικά οχήματα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, σταλμένα από την Τροχαία υπό τον αρχηγό Τσουβάλα. Ελεύθερο είχαν αφήσει επίσης το πήγαινε-έλα και στην παραλιακή οδό, αντί σε αυτήν να επιτρεπόταν η κίνηση αποκλειστικά για οδηγούς που εγκατέλειπαν το Μάτι.
Κάηκαν οδηγοί, επιβάτες, οικογένειες μέσα στα οχήματά τους, κάηκαν και οι περισσότεροι οι οποίοι εγκατέλειπαν τα ακινητοποιημένα οχήματά τους και το έβαζαν στα πόδια. Πρώτα τους έφτανε το θερμικό κύμα, το οποίο τους έψηνε ζωντανούς και κατόπιν, έρχονταν οι φλόγες για να απανθρακώσουν τις σωρούς τους. Περιγράφεται πως κάποιοι μοτοσυκλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. λειτούργησαν με γενναιότητα και αυταπάρνηση για να βοηθήσουν και να συντονίσουν το φευγιό. Και αυτό όμως, δίχως σχεδιασμό και σχέδιο.

Αυτόν λοιπόν, τον κύριο και βασικό υπεύθυνο, Μητσοτάκης-ΝΔ τον έχουν επιβραβεύσει πολιτικά διορίζοντάς τον γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα, τον έχει απαλλάξει από κάθε ποινική δίωξη και ευθύνη η πάσχουσα από (πολιτική θα υποστηρίξω εγώ) τυφλότητα Θέμις.

Μολαταύτα, Μητσοτάκης-ΝΔ επαναφέρουν σήμερα στο προσκήνιο το Μάτι για να κουκουλώσουν τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος με τη λίστα Πέτσα και γενικότερα, τους υπουργούς που ψάρευαν ανήλικες μέσα από οργανωμένα κυκλώματα human trafficking της μαφίας, την προέλαση των Τούρκων σε βάρος μας σε όλες τις υποθέσεις και σε όλα τα θέματα, το μπάχαλο με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, την καταστροφή της Οικονομίας, τις απολύσεις και την ανεργία, την άρνηση που εκτοξεύουν οι βόρειοι Ευρωπαίοι στους νότιους Ευρωπαίους για την οικονομική ανακούφισή τους από τις συνέπειες της πανδημίας, μαζί και στην Ελλάδα, με τον Μητσοτάκη σχεδόν κομπάρσο και θεατή.
Το είχαν κάνει και στις εκλογές, αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές, αυτό το πολιτικό πλιάτσικο τυμβωρυχίας πάνω στα μνήματα και στις μνήμες των νεκρών στο Μάτι.
Το επαναλαμβάνουν και τώρα.
Απροβλημάτιστα, αβασάνιστα και ανερυθρίαστα!

Τι και αν Σεπτέμβριο του 2019 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η καταστροφή στο Μάτι ήταν κατά μεγάλο μέρος αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής;
Τι και αν αυτόν τον Ιούλιο κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, ο Πατούλης παραδέχτηκε ότι “η Περιφέρεια λειτουργεί υποστηρικτικά της Πυροσβεστικής που έχει την αρμοδιότητα κατάσβεσης των πυρκαγιών”, ενώ στις εκλογές φώναζε μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές πως “η Δούρου -τάχα- μας έκαψε” και πως ο ίδιος θα εξασφάλιζε στην Περιφέρεια επιτελικές αρμοδιότητες, πτητικά μέσα και θα έπιανε και ο ίδιος τη μάνικα;
Τι και αν η ζούγκλα καταπάτησης, πολεοδομικής-ρυμοτομικής αυθαιρεσίας και αναρχίας που συνετέλεσε τα μέγιστα στον όλεθρο ήταν δουλειά αποκλειστικά γαλαζοπράσινων και πρασινογάλαζων δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, βουλευτών και υπουργών; Το 1/3 των θυμάτων, από το σύνολο των 103, χάθηκε μέσα σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο γαλάζιου παράγοντα, το οποίο είχε ένα μικρό, κλειστό, τυφλό πέρασμα διαφυγής προς τη θάλασσα που μέσα στην κάπνα και τον πανικό δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από κανέναν.
Τι και αν το γαλάζιο στρατόπεδο έκανε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον γαλάζιο -όπως αποδεικνύεται- Τσουβάλα ο οποίος ήταν και ο μοναδικός τον οποίο έβγαλε λάδι η γαλάζια -όπως γνωρίζουμε- Δικαιοσύνη, αν και ήταν ο κύριος και βασικός υπεύθυνος (ως αρχηγός της ΕΛΑΣ) για το χάος, τον πανικό, τον συνωστισμό, την ακινητοποίηση, όλη εκείνη την παγίδα μέσα στην οποία ψήθηκαν ζωντανοί και απανθρακώθηκαν τόσοι άνθρωποι;
Τι και αν τα γαλάζια ΜΜΕ, που Μητσοτάκης-ΝΔ τα ταϊζουν με δημόσιο χρήμα έχουν φροντίσει να ρίξουν για πάντα στο μαύρο πηγάδι της δημοσιογραφικής λήθης και να εξαφανίσουν ωσάν να μην συνέβη ποτέ την πύρινη καταστροφή του καλοκαιριού του 2007 με 84 νεκρούς (49 μόνο στην Ηλεία) και καμμένα 1.500 σπίτια, περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 60 χιλιάδες ζώα και συνολικό ύψος καταστροφών περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ;
Τι και αν ενώ η καταστροφή βρισκόταν σε εξέλιξη και καίγονταν ολόκληρες οικογένειες ζωντανές, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας και ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κόης αρνιόντουσταν να μιλήσουν μεταξύ τους στα κινητά τηλέφωνα διότι είχαν βεντέτα από τον καιρό που υπηρετούσαν μαζί στην Π.Υ.; Στα μανταλάκια είχε κρεμάσει την τότε κυβέρνηση και τους Φούρλα-Κόη, η μετέπειτα εκπρόσωπός της ΝΔ και σημερινή ευρωβουλευτής της, Μαρία Σπυράκη με ρεπορτάζ της στο MEGA

 

Τι και αν από όλη εκείνη την υπόθεση έμεινε προίκα και μία σοβαρή οικονομική υπόθεση δίχως απάντηση, εκείνη του Ταμείου Μολυβιάτη με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων;
Τι και αν οι πολιτικοί συνέταιροι Μητσοτάκη και ΝΔ, η Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, που και εκείνοι έχουν επί δύο χρόνια επιδοθεί σε ένα πολιτικό πλιάτσικο τυμβωρυχίας πάνω στα μνήματα και στις μνήμες των νεκρών στο Μάτι, βαρύνονται και κείνοι με μία τραγωδία, του “Σαμίνα Εξπρές”, που σε μία νύχτα πνίγηκαν στο Αιγαίο 81 συνάνθρωποί μας, που ήταν επιβάτες στο σαπιοκάραβο της διαπλοκής, γεγονός που επίσης έχουν πετάξει στο πηγάδι της παντοτινής λήθης τα ΜΜΕ;

Ήρθαν πάλι Μητσοτάκης-ΝΔ-ΜΜΕ να κάνουν πολιτικό “παιχνίδι” για μία τραγική υπόθεση με 103 νεκρούς που συγκλόνισε το πανελλήνιο και την κοινή γνώμη και για την οποία, εκείνοι είναι που θα έπρεπε πρώτοι να ντρέπονται. Γιατί τα περισσότερα, αν όχι όλα, όσα παρατέθηκαν πιο πάνω, εκείνους βαραίνουν και δικούς τους ανθρώπους. Είναι όλα αληθή και αν μπορεί οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε, ας τα αμφισβητήσει.
Μπορεί όμως κάποιος/α/οι/οιες να τους τα πουν έτσι, κατά πρόσωπο;
Χύμα και …τσουβαλάτα;

Σημείωση: Μην θεωρήσει κανείς τυχαίο ότι μέσα στο ίδιο κείμενο κάνω συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αναφορές στον διορισμό Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δείχνει καταρχήν την υποκρισία Μητσοτάκη-ΝΔ. Ίσως και παραπάνω πράγματα”, παραθέτει σε σχόλιο του ο  Γιάννης Μοίρας.